Çanakkale Belediye Meclisi’nin son oturumunda bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Meclisi CHP grup Başkanvekili Erdal Gezen; ‘Bu konu bizlerin de sorunu’ dedi.
 
Genel seçime az bir süre kala gündeme çok kez gelen EYT bir kez daha Çanakkale Belediye Meclisinde gündeme geldi. Çanakkale Belediye Meclisi’nin son oturumunda bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Meclisi CHP grup Başkanı Erdal Gezen, EYT sorununu gündeme getirerek, şunları söyledi: “Ülkemizde milyon sayıda, kentimizde de yüz binlerce EYT’li var. Erken yaşta emeklilik diye algılanmasın. Erken yaşta emeklilik değil. BU bir hak ve adalet sorunu haline geldi. Toplumun kanayan bir sosyal yarası. Önümüzdeki süreçte daha fazla mağduriyet yaratmaması için yasal değişiklik talepleri var. Bu konuda da siyasi iktidara ve muhalefet olarak bizlere birçok kez gelmelerine karşın söylemden öteye gitmiyor. Seçim vaadi olarak söylenen sözler var. EYT’liler Resm, Gazete’de yayınlanmadan bu sözlere inanmayacaklarını söylüyorlar. Bu konu bizlerin de sorunu.” şeklinde konuştu.
 
Sürekli ülke gündemine gelen Emeklilik konusunda değerlendirme yapan EYT Çanakkale Derneği Başkanı Murat Çağlayan; ‘’Belediye Meclisi dahi her yerde gündemde olması, milyonlarca vatandaş açısından olumlu bir gelişme, bu hak kazanımı elbette olacaktır. Her siyasi parti bunu anlayacaktır. Er yada geç Eyt’li milyonlar kazanacaktır’’ dedi.
 

EYT NEDİR, KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?
Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI