Sosyal Demokrasi Vakfı'nın (SODEV) İstanbul Beyoğlu'nda düzenlediği "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Önerisi Nedir? Ne Değildir?" başlıklı panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Türkiye’nin güven vermeyen bir sistemle yönetildiğini ifade ederek, “12 Eylül Anayasası’yla parlamenter sistem zayıflatıldı.
 
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), İstanbul’da 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Önerisi' paneli düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, SODEV Yönetim Kurulu üyesi Avukat İsmail Emre Telci ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz; panele konuşmacı olarak katıldı. Muharrem Erkek, panelde yaptığı konuşmada; 16 Nisan 2017’de, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yapılan Anayasa değişikliği referandumunu hatırlatarak, o süreçte iktidarın, Anayasa’yı araç olarak kullanıp suiistimal ettiğini söyledi. Türkiye’nin şu anda güven vermeyen bir sistemle yönetildiğini vurgulayan Erkek, 'darbe hukuku' olarak nitelendirdiği 12 Eylül Anayasası’nın zayıflatılmış bir parlamenter sistem yarattığını belirtti. Erkek’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
 
‘’Eskiye dönmekten bahsetmiyoruz. Yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz’’
Parlamenter sistem hakkında Erkek; ‘’Parlamenter sistemin ruhuna, amacına aykırı o kadar çok düzenleme içeriyor ki 12 Eylül Anayasası, parlamenter sistem maalesef sağlıklı işleyemedi. Ondan sonra da birçok düzenlemeyle beraber buralara gelindi. Niye güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz? Eskiye dönmekten bahsetmiyoruz. Yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. Bu yaşadığımız sistem kadar kötü hiçbir şey olamaz da ama biz yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. O nedenle biz, yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. Şimdi önümüzde çok önemli tarihsel görev ve sorumluluk var.Neyi güçlendiriyor bu sistem; yasamayı, yürütmeyi, yargıyı, aslında Cumhuriyetin ve devletin temel organlarını güçlendiriyor. Bugün bütün güç, bir kişide toplanmış durumda. Bu yüzden ekonomik ve siyasi kriz de derinleşiyor. Bunu mutlaka değiştirmemiz lazım. Biz de bu amaçla 6 parti, birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte, solda da üçüncü bir ittifakın kurulması çok önemli demokrasi açısından. O süreç de umarım sağlıklı bir şekilde gelişir.
 
‘’Yarını inşa etmek açısından çok önemli’’
Siyasetin yarınına dikkat çeken Muharrem Erkek; ‘’Yeni bir siyaset kültürüne ihtiyacımız var. Artık yeni bir anlayışa ihtiyacımız var. Otoriter popülist rejimler, çatışmadan ve kutuplaşmadan beslenir. Onu da yaşıyor şu anda ülkemiz. Bizim de bu kutuplaşma girdabından çıkartmamız lazım ülkemizi. Onun için muhalefet olarak birlikte çalışıyoruz. Cumhur İttifakı dışındaki tüm siyasi partilerin güçlendirilmiş parlamenter sistemi temelinde uzlaşmış olması da çok değerli Yarını inşa etmek açısından çok önemli.’’
 
‘’YÖK’ü kaldıracağız. Anayasa Mahkemesi'ni güçlendireceğiz’’
 
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile birlikte seçim barajını yüzde 3’e düşüreceklerini kaydeden Erkek, “YÖK’ü kaldıracağız. Anayasa Mahkemesi'ni güçlendireceğiz. Çoklu baro sistemi kaldırılacak. Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Çevre suçlarına karşı yargı kuracağız” diye konuştu. Aynı toplantıda konuşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy ise "Mevcut hükümet sistemi demokratik ve etkili bir yönetim yaratmadı. Artık Türkiye için çoğulcu demokrasi vakti geldi" dedi.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI