Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşen Meclis toplantısı, gündem dışı konuşmalarla başladı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye ve Çanakkale gündemine dair açıklamalarda bulundu. 18 Mart’ta hizmete giren 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Belediyesi Hayvan Bakım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde yaşanan olayla ilgili meclis üyeleri görüş beyan ederken zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Daha sonra gündeme geçilerek yoklamanın ardından faaliyet raporunun görüşülüp, Denetim Komisyonu raporu sunuldu. Encümen üyeliği seçimi sonrasında Meclis toplantısında, İmar Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu, Sosyal İşler Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, Şoför Seçim Komisyonu, Şikayet Değerlendirme ve Ceza Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonuna üye seçimleri gerçekleştirildi.
Ardından; S.S.18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin toplu taşıma zam talebi görüşüldü. Kürsüye gelen Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses, komisyonda alınan kararla ilgili bilgiler vererek, “İlgili kooperatif şehir içi, Güzelyalı, Dardanos, Çınarlı tam yolcu taşıma ücretlerini tam 4,90 TL’den 10,48 TL’ye yüzde 113 artmasını, şehir içi, Güzelyalı, Dardanos, Çınarlı öğrenci taşımalarının 3 TL’den 6,41 TL’ye yüzde 113 artmasını, kampüs içi yolcu taşıma ücretinin 0,90 TL’den  biniş fiyatının yüzde 50’si olacak şekilde toplu taşıma ücretlerine zam talebinde bulunmuştur.  Komisyonlarımız kooperatifin sunumlarını dinlediler. Ulaşım Komisyonu Üyesi Musa Oyan şehiriçi, Güzelyalı, Dardanos, Çınarlı tam yolcu taşıma ücretinin 8 TL olması, şehir içi, Güzelyalı, Dardanos, Çınarlı öğrenci taşıma ücretinin 3 TL olarak aynı kalması, kampüs içi taşıma ücretinin 1,10 TL olması şeklinde teklif verdi.  Diğer komisyon üyelerimiz şehiriçi, Güzelyalı, Dardanos, Çınarlı  tam yolcu taşıma ücretini 8 TL’ye, şehiriçi, Güzelyalı, Dardanos, Çınarlı öğrenci taşıma ücretinin  5 TL’ye  Kampüs içi taşıma ücretinin 1,10 TL’ye  7/24 kullanışlı kartların bir binişlik kartın 8 artı kart bedeli, iki binişlik  16 TL artı kart bedeli , 4 binişlik kartın 32 TL artı  kart bedeli olacak şekilde  ulaşım komisyonu üyelerinin oy çokluğu, plan bütçe komisyon üyelerinin  de oy birliği ile karar verilmiştir” dedi. Ardından Meclis üyeleri konuyla ilgili Meclis’te görüş bildirdi.
Ulaştırma Komisyonu Üyesi Ak Partili Musa Oyan, “Yine bir zamla karşı karşıyayız. Bir artış yapılması gerekiyordu. Gelir desteği açısından 2 TL önerimiz vardı ve bunun sebebini şöyle açıklıyorum; katkıyı arttıralım ki vatandaş üç ay daha az yansıtalım şeklindeydi.  Ancak bütçede böyle bir yükün karşılanmayacağı söylendi.  500 milyonluk bütçede biz onun hesabının da yaptık. Aylık 200 bin TL 3 ayda 300 bin TL’lik bir bütçe demek.  500 milyonluk belediye bütçesinden karşılanması kabul görülemedi. Öğrencilerin de bir ay sonra zaten Çanakkale’yi terk edeceğini biliyoruz. Öğrenciler gittikten sonra, öğrenciye yapılacak zammın Çanakkale’de ikamet eden vatandaşın evine ikinci bir götürüşün olacağını düşünüyorum.  Bizim öğrenciler için zam yapmamız gereken nokta belki Ağustos ayındaki ekonomik duruma bakılarak yapılabilirdi. Onun için öğrenciye şu an için yapılan zammı kabul etmiyoruz” dedi.
“İSTEMEDEN BİR ZAM YAPILMASI ZORUNLULUĞUNU HİSSETMİŞ DURUMDAYIZ”
Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen ise, “CHP Grubu olarak bu zor ekonomik şartlar altında özellikle Ocak, Şubat, Mart aylarında  akaryakıta yapılan yüzde 155’e yakın  yapılan zam karşısında toplu taşımada,  bizler de istemeden bir zam yapılması zorunluluğunu hissetmiş durumdayız. Bu zam kent halkımız için zor olacak bunu da kabul ediyoruz. Ancak yeterince nitelikli bir toplu taşıma için özellikle Özel Halk Otobüslerin de mevcut durumu dikkate alındığında kendi içimizde değerlendirerek  bu zammın bu oranda olmasını tespit ederek karar verdik. Umarım önümüzdeki dönemde akaryakıt fiyatlarında bir gerileme olur, dövizde bir gerileme olur ve bu zamlar daha düşük oranlarda olarak geri alınır. Umarım kent halkı da bu süreçte belediye meclis üyelerine hak verir” diye konuştu.
“SİYASİ TARTIŞMALARDAN ZİYADE MATEMATİKSEL VERİLER ÜZERİNE YOĞUNLAŞTIK”
Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süleyman Canpolat da söze alarak “Plan Bütçe Komisyonu olarak önceki yıllarda, yılda sadece bir kez yaptığımız toplu taşıma araçlarının zam taleplerini değerlendirme toplantılarını son birkaç aydır sürekli yapar hale geldik.  Sebep malum Türkiye’nin ekonomik koşulları.  Sonuç ise bir taraftan gelirleri düşen vatandaşların ödeme zorluklarının gittikçe artması, diğer taraftan da kazandıklarının tümünü akaryakıta harcadığı için borç içinde kalmış otobüs sahiplerinin zorlukları bulunmaktadır. Tedbir alınmazsa iyi bir ulaşım hizmetinin sürdürülebilirliği tehlikeye girecektir. Çanakkale küçük bir yer ve bu durumu sokağa çıkan bürün vatandaşlarımız biliyor. Bu zor günleri hep birlikte dayanışma ile atlatmak zorundayız.  Kooperatif tam ücretlerin 10 TL’nin üzerinde olmasını önerirken bizler orta formüller üzerinde çalıştık. Özetle çözümü siyasi tartışmalardan ziyade matematiksel veriler üzerine yoğunlaştık” dedi.  
Konuşmaların ardından teklifler oylamaya sunularak kabul edildi. Buna göre yeni zamla birlikte 4.90 TL olan tam ücreti 8 TL, 3 TL olan öğrenci ücreti ise 4.5 TL'ye yükseltildi. Üniversite kampüsü içerisinde ulaşım ücreti ise 1 TL olarak belirlendi. Zamlı tarife bugünden itibaren yürürlüğe girecek.
Sevi Gözay UĞURLU