Yangın sezonu öncesinde Çanakkale’de Bayramiç ilçesi sınırlarındaki Kazdağı eteklerinde Cuma günü saat 15.00 sıralarında tarım arazisinde çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı. İl genelini etkisi alan ve zaman zaman fırtına şeklinde esen kuvvetli lodos, alevlerin hızla yayılmasına neden oldu. Durumdan haberdar olan Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri 12 dakika kısa sürede yangına ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Çanakkale ilçe ve belde belediyeden itfaiye ekiplerinin yanı sıra İstanbul, Bursa, İzmir ve Balıkesir'den gelen takviye birimler yangını kontrol altına alabilmek için çalışmalara destek verdi. Toplamda 300’e yakın personelin görev aldığı söndürme çalışmaları havanını kararmasına rağmen hummalı bir şekilde devam etti. 50 arasöz ve 15 iş makinesinin ile jandarma ve AFAD ekipleriyle birlikte köylüler de kendi imkanlarıyla söndürme çalışmalarına katkı sundu. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, beraberinde Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tahsin Saruhan ile geç saatlerde yangın bölgesinde gelerek incelemelerde bulundu. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile birlikte yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.
İl genelinde fırtına şeklinde esen kuvvetli lodos, söndürme çalışmalarını olumsuz etkiledi. Hızla yayılan alevler Külcüler ve Çırpılar köyü yakınlarına kadar ulaştı. Sabaha kasar süren söndürme çalışmaları esnasında orman işçileri Ramazan ayını ilk sahurunu Türk Kızılay’ın dağıttığı kumanyalar ile yangın bölgesinde yaptı. Günün ilk ışıklarında kısa süreli yağmur düşen ormanlık alandaki yangın saatler 09.00’a yaklaşırken kontrol altına alınabildi. Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, “Orman yangınlarını kahramanlarımızın mücadelesi sayesinde kontrol altına aldık. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor” denildi. Orman Genel Müdürlüğü ayrıca; mevsim ne olursa olsun ormanlarımızı tehlikeye atacak, yangına sebep olacak davranışlardan uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu. İlk belirlemelere göre 100 hektarlık alanın zarar gördüğü yangının çıkış sebebi araştırılıyor.
Yangının kontrol altına alınması sonrası soğutma çalışmalarına başlanıldığını ifade ede Vali İlhami Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bayramiç ilçemizde bir alanda rüzgarın da etkisiyle yangın başladı. Uzun zaman süren fırtına ve kuvvetli rüzgar yüzünde de dağıldı ve yayıldı yangın. Sağolsunlar, orman teşkilatımız, diğer kurumlardan arkadaşlarımızın çabaları ile yerleşim yerlerine ulaşmadan durdurulabildi. Sabaha kadar çalışmalar devam etti. Yaklaşık 50 arazöz, 15 iş makinası, 210 orman personeli, jandarma, AFAD ve diğer kurumlardan 300'ün üzerinde arkadaşımızın sabaha kadar süren çalışmaları ile kontrol altında tutulmaya, yerleşim yerlerine sıçramamasına çaba sarf edildi. Sabah itibariyle de büyük oranda kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlanıldı. Yangının çıkış nedeni ile ilgili olarak da Jandarma ekiplerimiz incelemelerini sürdürüyor” dedi.

Ersan KÜÇÜKKURU