‘Covid 19 Günlükleri’ adı altında sosyal medya hesabından takipçilerini sık sık Koronavirüsü (Covid-19) ile ilgili aydınlatan Prof. Dr. Alper Şener, ‘Bir sonraki varyant nasıl olacak?’ sorusuna ilişkin şu açıklamaları yaptı;  “Her yeni varyant daha bulaşıcı olduğuna göre (R skoru) bir sonraki kesinlikle daha bulaşıcı olacak… Çünkü virüs yaşamaya çalışıyor, doğası gereği diğer varyantları baskılamak için daha bulaşıcı olacak. Daha ağır veya daha hafif hastalık tablosuna sebep olma durumu ise tartışmalı… Örneğin; Omicron’a kadar gelen varyantlar bir öncekine göre daha ağır hastalık oluşturdu. Omicron’da ise daha hafif klinik seyirler gördük. Bunun sebebi antijenik değişimlerde oluşan tesadüfi şans da olabilir. Aşı’nın etkisi de olabilir. Dipnot; endemik hale gelmek zararsız olmak demek değildir. Aşı, maske, mesafe hala çok önemli.”
 
Son dönemde gerçekleşen vaka düşüşleri hakkında değerlendirme yapan Şener; "Önümüzdeki haftalarda daha da düşmesini bekliyoruz. Bu düşüşün devam etmesi sevindirici. Türkiye genelindeki 7'şer günlük ve 3'er günlük dalgalanmalara bakıldığında, kademeli olarak azaldığını görüyoruz. Bu sürecin devam etme potansiyeli yüksek. Daha da aşağı inmesi için eksik olan aşılarımızı tamamlamak ve bir taraftan maske, mesafe, el hijyeni gibi önlemlerden taviz vermememiz gerekiyor. Açık alanda maske gündemden kalktı. Bunu tenha açık alan olarak yorumlamalıyız. Kalabalık açık alanın kapalı alandan farkı yoktur. İzmir'de Kemeraltı, İstanbul'da İstiklal Caddesi, Ankara için de Kızılay'ın kapalı alandan farkı yok. Çünkü mesafenin kaybolduğu, bulaş mesafesinin 1 metrenin altına indiği durumlarda dikkatli olmalıyız. Etrafımız kalabalık değilse; maskemizi çıkarabiliriz. İkili-üçlü görüşmelerde aşılı kişilerle yakın temasta bulunup, önlemleri gündemden düşürmemek gerekiyor" diye konuştu.
 
 
‘’Bence bu hastalık Türkiye'nin gündeminden 2022 yılı içinde düşebilir’’
 
Pandemimin ne zaman son bulacağı ile ilgili tarışmaya ise; "Aşılanmışlık ve hastalıkla karşılaşma oranı, belli rakamların üstüne çıkmadan, pandemiyi gündemden düşürmek mümkün değil. Afrika ülkelerinde hala yüzde 1'in altındaki popülasyon aşılanmış. Aşı tedarikinde sıkıntı olduğu için sağlık çalışanları bile tam olarak aşılanamadı. Dünyadaki alarm durumunun ortadan kalkması için aşı teknolojileri konusundaki lider ülkelerin bu ülkelere bağış yapması gerekir. Türkiye Turkovac'ın bulunmasıyla birlikte tedarik zincirinde kritik yola geldi gibi görülüyor. Afrika ülkelerinin bazılarında Turkovac ile ilgili bağışta bulunuldu. Bu bizim için salgının kontrolü anlamında yerli aşının tanınırlığını arttırmak için bir fırsat olabilir. 12 yaş altındaki popülasyonun aşılanmasıyla ilgili tartışmalar var. Covid-19 virüsü erişkin yaş grubunda ölümcül ama toplumdan kaybolabilmesi ya da influenza (grip) pozisyona gelebilmesi için sürü bağışıklığı lazım. Omicron ile birlikte bu hedef yükseldi. Yüzde yüze yakın sürü bağışıklığı hedefi ortaya çıktı. Bu reel bir şey değil. Pek çok ülke olağanüstü tedbirleri kaldırdı. Önümüzdeki yaz dönemi değerlendirme açısından önemli. Bu yeni varyant havuzuna başka varyantlar girmezse ve aşılamayı canlı tutarsak, bence bu hastalık Türkiye'nin gündeminden 2022 yılı içinde düşebilir’’ diye ifade etti.
 
İbrahim Akın KAZANCI