18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi  ve Şehitleri Anma Etkinlikleri kapsamında Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığında  düzenlenen manşetleri ‘Dünden Bugüne Yerel Basında 18 Mart Deniz Zaferi’  Sergisi kapılarını açtı. Toplumsal hafıza niteliğini taşıyan Yerel Basında geçmişten bugüne  zaferin nasıl kutlandığı ile ilgili yapılan haberler atılan manşetlerin yer aldığı sergiye ilgi de yoğun oldu.

Her biri bir eser niteliği taşıyan Yazılı basın, bir toplumun tarihine ışık tutuyor.  Yerel Basının bu hafızayı gelecek nesillere aktarması için büyük önem taşıyor.  Basının bu özelliğine dikkat çekmek ve Çanakkale Deniz Zaferinin geçmişten bu güne nasıl kutlandığını,  gelecek nesillere aktarabilmesi için Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti ve  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ortaklığında manşetleri ‘Dünden Bugüne Yerel Basında 18 Mart Deniz Zaferi’  Sergisi düzenlendi.  Neredeyse yüz yıllık serlerin de yer aldığı serginin açılışına Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Basın İlan Kurumu Balıkesir Bölge Müdürü Gökhan Eren, Baro Başkanı Av. Soner Aydın, İletişim Başkanlığı Çanakkale İl Müdürü Ali Güzel, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kasım, İletişim Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Engin Çağlak, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Troya Park AVM’de gerçekleştirilen serginin açılışının ardın Vali İlhami Aktaş, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı ile beraberinseki protokol üyeleri sergi hakkında bilgi aldılar.  Yapılan sergi ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı  Hafize Akıncı “Türk tarihine bir destan olarak yazılan, Çanakkale Ruhunun doğduğu bu topraklarda,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu zafere ışık tutan gazetelerin geçmişten günümüze zaferle ilgili Yerel gazeteler tarafından atılan tüm manşetleri ‘Dünden Bugüne Yerel Basında 18 Mart Deniz Zaferi’  Sergisinde bir araya getirdik.  Neredeyse yüz yıllık gazetelerin de aralarında bulunduğu  sergimizde 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili yerel gazetelerin yaptığı haberler, attığı manşetler yer alıyor. Sergimizde yerel basında çıkan zafer kutlamaları ve hangi yılda zaferin nasıl kutladığı ile ilgili ziyaretçileri bir yolculuğa çıkardık.  Geçmişten günümüze kadar Çanakkale’de zafer kutlanırken neler olmuş, neler yaşanmış hepsi bu sergimizde yer alıyor” dedi.

Geleceğin Zaferlerini Yazacak Öğrenciler de Sergide Tarihe Tanık Oldu
Serginin ev sahibi olan bir başka kesi mise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesinde Gazetecilik Bölümünü okuyan ve geleceğin  18 Mart Deniz zaferlerini yazacak olan öğrenciler de sergide yer aldı.Bir muhabir gibi sergiyi takip eden ve  fotoğraflayan öğrenciler hem geçmişte zaferlerin nasıl kutlandığını hem de  tarihe ışık tutan haberlerin nasıl yapıldığına tanık oldular. 

Çanakkale’nin dünden bugüne, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili ilk çıkan gazetesinden günümüze kadar  çıkan gazetelerin sergisini Gazeteciler Cemiyeti ve Çanakkale Onsekiz Marty Üniversitesi olarak düzenledik.  Burada nereden baksanız 100 yıllık gazeteler var.  Zaferle ilgili çıkan ilk gazeteden bu güne Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili çıkan yerel gazeteleri  sergilemeye çalıştık.  Sergimizde yerel basında çıkan zafer kutlamaları ve hangi yılda zaferin nasıl kutladığı ile ilgili ziyaretçileri bir yolculuğa çıkardık.  Geçmişten günümüze kadar Çanakkale’de afer kutlanırken neler olmuş, neler yaşanmış hepsi bu sergimizde yer alıyor.
 
 


Kaynak: DHA