Büyükşehirlerde vaka sayısının azaldığı söylenirken, Çanakkale’de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renkli alanın yine arttığı görüldü. Kırmızı alanın en çok arttığı yerlerin başında ise Çanakkale merkez geliyor.

 5-11 Şubat arasında, 100.000 kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısı il bazında bir süre yaşanan düşüşün ardından son haftalarda hızla yükseldi. Çanakkale son artışlarla beraber 100 bin kişideki vaka sayısında Çanakkale binleri aştı. Açıklanan verilerle birlikte her an güncellenen Koronavirüs vaka sayısının artması HES Yoğunluk haritası verilerine de yansıdı. Hem merkez hem de tüm ilçelerde kırmızı alanın yine arttığı görüldü. Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de kırmızı alan azalıyor.  
 
Çanakkale’nin tüm ilçelerinde kırmızı alanın arttığı görülüyor
Yüz binlik vaka haritasında Çanakkale’nin vaka sayısı 5-11 Şubat tarihindeki vaka haritasında bin 64’e çıktı. Bu hızlı çıkış HES haritasına da yansımış durumda. 12 ilçesi olan Çanakkale’nin tüm ilçelerinde kırmızı alanın arttığı görülüyor. Kırmızının en fazla olduğu yerlerin başında her zaman ki gibi merkez ilçesi geliyor. Merkez ilçeyi daha önce Biga takip ediyordu. Şimdi ise Lapseki’de kırmızı alan artıyor. Her kış ayında olduğu gibi şu anda az kişinin kaldığı adalarda vaka sayısı çok düştü. Bu düşüş, havaların ısınacağı zamana kadar devam edeceği belirtiliyor. Havaların ısınması ile adalara yine her yerde akın olacağı için vakaların yine artması bekleniyor. 


Gülçin AKIN