Boğaz TV’de gündeme dair bir çok soruyu yanıtlayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan AK Partililerin ‘Biz iki senede köprü yaptık, Başkan 10 senede  bina yapamadı’ söylemleri de hatırlatılması üzerine Başkan Ülgür Gökhan “Doğrudur, haklılar. Eğer ben de yurt dışından devlet garantili kredi alabilseydim ben de bitirmiş olurdum. Ama sonra onu nasıl öderdik bilmiyorum. ‘’ dedi.
 
Geçtiğimiz gün Boğaz TV programına katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan gündemde yer alan önemli konular hakkında değerlendirmeler yaptı. Gökhan Çanakkale 1915 köprüsünün erken biterken belediye binasının tamamlanmaması hakkında ; ‘’ “Doğrudur, haklılar. Eğer ben de yurt dışından devlet garantili kredi alabilseydim ben de bitirmiş olurdum. Ama sonra onu nasıl öderdik bilmiyorum. Müteahhidin köprüde aldıkları kredi dolarla.  Ben dolarla almıyorum. Ben İler Bankasından Türk Lirası ile alıyorum.  Ben yine de orada fazla ağzımı açmıyorum. Ama eğer oralara gelirsek , sen şimdi köprüyü yaptın ama nasıl  yaptın? Kendi cebinden Türk Lirası ile yapmadın  onun için 15 Euro’ya geçirecekler arabaları.  Ben burada Türk Lirası ile borçlandım ve Çanakkale Halkını aşırı borçlanmadan uzak tuttum. Onların da yarım bıraktığı yerler var. Barbaros Mahallesinde spor salonu yapılıyordu, müteahhit kaçtı her halde.  Özel İdarenin oteli ne oldu?  Tüneller yapılıyor hadi iyi kötü gidiyor ama  Güzelyalı’daki spor merkezi kaç kere durdu. Neden?  Hep  Müteahhitlerin ekonomik sıkıntılarından dolayı.  Burada kötülemek için saçma sapan eleştiri yapanlara gülüp geçiyorum. Çünkü bu noktada  bunun sebebinin AK Parti ve bu iktidarın sebep olduğu belli. Ekonomiyi berbat bir hale getirmişlerdir” dedi. 
 
‘’Beceriksizliğimizden değil,  ekonomik krizden dolayı yapamadık’’
 
Gecikmenin Belediye’den kaynaklı olmadığını, yaşanan ekonomik krizler, işi bırakan müteahhitler nedeni ile Yeşil Yerel Binanın tamamlanma sürecinin uzadığını belirterek, bunu sürekli eleştirerek gündeme getiren AK Parti İktidarının sorumlu olduğunu belirterek  “Evet Yapamadık. Ama bizim beceriksizliğimizden değil,  ekonomik krizden dolayı yapamadık.  Bir önceki Müteahhit battı ve konkordato ilan etti.  Ekonomik krize girdi, mal bulamadı,  aynı şekilde Cennet Otoparkının müteahhidi de battı.  Dolayısı ile laf etmesi gereken biri varsa o da benim, AK Partililer değil . O ekonomik krizde Çanakkale Halkını zarara uğrattılar.  Çünkü Müteahhitler batınca yeni ihaleler, yeni ekonomik şartları, bu inşaatı çok fazla bir maliyete getirir.  Halbuki biz onu bitiriyoruz.  Bizim kaynaklarımız hazırdı, anlaşmamızı yapmıştık. Dolayısı ile benden kaynaklı durmadı bu inşaatlar. Esas yaşanan krizden dolayı müteahhit zor durumda   kaldı ve bu İktidarın yarattığı ekonomik sıkıntıdan dolayı  bitiremedik” dedi.
 
 
 
“Geçen gün incelemelerde bulunmak üzere Baraja gittim ve barajımızda %91 doluluk var.’’
 
Atikhisar Barajının son durumu ve geçtiğimiz hafta Sarıçay yatağında alınan önlemlere değinerek “Geçen gün incelemelerde bulunmak üzere Baraja gittim ve barajımızda %91 doluluk var.  Geçtiğimiz haftalarda yağmurdan ziyade kar da yağdı.  Bir anda hava Lodosa çevirirse karların hızlı erimesinden dolayı  çok fazla suyun gelme riski vardı.  2013’te de başımıza gelmişti.  Dolayısı ile Halk Pazarının alt tarafı otoparkın olduğu yer çay yatağı, sandalların bulunduğu yer ise çayın ağzı oluyor.  Onun için yaşanacak felakete karşılık yatağı boşaltmamız gerekiyordu.  Yaptığımız ikazlarla Otopark tedbir amaçlı boşaltıldı. Atatürk Mahallesinde de derenin kenarında olan gecekondular var ve oradaki insanları da  otellere yerleştirerek güvenlik altına aldık.  Çok şükür beklenen su baskını yaşanmadı ama önlemlerimiz de üst seviyedeydi” dedi.
 
 
 
‘’Sanatçıların düşünceleri, eserleri bize ters gelebilir ‘’
 
Sanatçı Sezen Aksu’nun  linç edildiği dönemde sanatçıya yazdığı mektubu hatırlatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan , Son günlerde yayınladığı ‘Geççek’ şarkısı ile eleştiriye uğrayan Tarkan’a da bir mektup yazacağını belirten Başkan Gökhan; “Sanatçıların düşünceleri, eserleri bize ters gelebilir. İlla onların her dediğine evet diyecek durumda değiliz.  Yıllar önce çok ince bir espri ile Sezen Aksu Adem ve Havva ile ilgili bir söylemde bulunmuş.  Diğer peygamberler değil ama Adem ve Havva figürünü biz halk arasında da kullanırız.  Benzetmelerimiz vardır hatta  garip gurebalara ‘Adem Baba’ deriz . Adem ve Havva’nın bir de Cennetten kovulma hikayeleri var.  Bunlar bize sempatik gelen  cümlelerdir. Biz bunları asla  kötülemek ve aşağılamak gibi bir lüksümüz olamaz. Ama şarkıcı ince bir espri ile bunu kullanmış.  Kaç sene sonra kim duyduysa, kim  okuduysa bunu çıkarıp, camilerde, söylenmemesi gereken yerde  dil koparma noktasına kadar bir ifadede bulunması son derece iç karartıcı ve moral bozucu bir şey.  Orası bir cami. Camiden adımını attın mı  siz artık bir kulsunuz. Orası bir Allah’ın evi. Orada Allah’ın kulusunuz ve ne bir partinin liderisiniz, ne bir partinin taraftarısınız. Burada ibadetin dışında bir takım şeylerin konuşulması son derece yanlıştır.  Dolayısı ile Sezen Aksuya yapılan haksız nitelemelerden dolayı ona destek için Laik bir insan olarak ve Çanakkale Belediye Başkanı Olarak ona bir destek mektubu yazdım.  Tarkan’a da yazacağım. Tarkan tam bir sanatçı  üslubu ile yazmış, yazdığı ile herhangi birisini nitelemiyor.  Lafı Ortaya Koyuyor, isteyen beğendiği yerden alıyor.  Bence Tarkan çok güzel bir şey yaptı. Ben sözlerden çok klibi çok sevdim  artık insanların bir mutluluğa ihtiyacı var” dedi.
 
‘’Vatandaşları parasıyla  yapılmış bir köprünün  açılışı mutlaka bir milli bir ifadede olmalı’’


26 Şubat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum gününde açılacağının duyurulması ile yapılan yoğun eleştiriler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Köprünün 18 Martta açıklayacağını  duyurmuştu. Yaşanan bu durumu da değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “ 18 Mart’ta devlet törenleri oluyor. Ama  Akşam biz de Fener Alayını yapacağız.  18 Martta Çanakkale Köprüsü de açılacak.  18 Mart çok önemli ve bu arada Sayın Cumhurbaşkanıma  da çok teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz birileri, kim attıysa  Çanakkale Köprüsünü 26 Şubatta açmaya teşebbüs etti. Muhtemelen Sayın Cumhurbaşkanımızı bu konuda  ikna ettiler ve bir doğum günü hediyesi olarak vermek istediler. Tabi ki 26 Şubat’ta doğum gününde hediye verilebilir,  Ama bu köprünün açılışı olamaz. Bu Köprü adında da olduğu gibi 1915  Çanakkale köprüsü ve  18 Mart’a da ithaf edilen  bir takım ölçütleri de olan bu köprünün  ve bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların parasıyla  yapılmış bir köprünün  açılışı mutlaka bir milli bir ifadede olmalı. Bu noktada bir yanlıştan dönüldü ve bu konuda Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim.” dedi.
 
‘’Geçtiğimiz dönem yapılmış plan bozulmuş oldu’’
 
Yerel Basında Geçtiğimiz haftalarda yeniden gündeme gelen sanayi alanı olan Turutaş ve Sümerbank arazileri ile ilgili planlama hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Bu alan biliyorsunuz Turutaş ve Sümerbank var. Turutaş ve Sümerbank’ın imar planındaki durumu sanayi alanı.  Bir de küçük sanayi bölgesi alanı var.  Bu alanların bir 5 binlik plan değişimi, yani  bir Turutaş ya da Sümerbank  kurarım dese kuramaz.  Çünkü şehrin ortasında artık sanayi olmaz.  Geçtiğimiz aylarda  Eski Mezarlığın arkasında asnayi alanı oluşturduk çünkü şehrin içinde sanayi olamaz. Peki ne olur? Burada  yeşil alanımızı, yollarımızı, planlarımızı yaptık.  1/5000 binlik planımızı  uygun yaptık .  geçen dönemki mecliste bu plan geçti.  Sonra buna itiraz ettiler. Sanırım giden vali buna itiraz etti. burası 1/100.000 planda kentsel dönüşüm alanı değil,  dolayısı ile bu alanda bu planı yapamazsınız diyor.  Dolayısı ile biz de planı iptal ettik ve burada yeniden  bu alandaki kentsel dönüşüm alanını yaptık, karşısındaki küçük sanayi sitesinin de yapılacağı  OSB’deki o alanı da teknik alan haline getirdik.  Bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylandı, burada askıya çıktı, askıda kesinleşti  ve şuandaki plan uygulandı. Bu arda ne oldu?  Geçtiğimiz dönem yapılmış plan bozulmuş oldu.  Biz aynı planı yeniden bu meclise getirdik . çünkü boşta kaldı orası ve kimsenin yerini de boşlukta bırakamazsınız. Şu anda orda plan yok ve biz planlı hale getirdik  ve eskisi gibi önerdik.  Bu meclis oranın oranını biraz azalttı.  Küçük Sanayi Sitesinde itirazlar vardı onlara yönelik düzenlemeler yapıldı.  Bunun üzerine bu meclisten de bu plan geçti.  Şu anda askıda ve bu plana itiraz olur mu? Olur. Ama sonuçta idare üzerine düşeni yaptı.  Burada 30 bin nüfus falan değil,  5 bin 40 kişi olarak planlandı” dedi.
 
‘’Biz her şeyi açıkça anlatırız beğenen beğenir, beğenmeyen işine bakar’’
 
Medyada yer alan bazı haberlere de cevap veren Başkan Ülgür Gökhan “Bu alanla ilgili şu dedikodu yayılıyor.  İlgili gazete yazmış  efendim İmar Müdürünü gönderdi o toplantıya diye Belediyeye bir eleştiri var. Sanki İmar Müdürü Pazarlığa  gitmiş Sümerbank toplantısına. O toplantıya ben de İmar Müdürü ile gittim.  O zaman yeni bir toplantı oluşmuştu ve plan tadilatı yapacağız. Bizim Mekansal planlar yönetmeliği 7. Maddesi mevzuatına göre,  diyor ki planlanmaların hazırlanmasında ki sanayiden çıkarıyoruz ve bir plan yapmak zorundayız çünkü insanlara bilgi vermek zorundayız.  Plan türüne göre,  katılım sağlanmak üzere  anket, kamuoyu yoklaması, toplantı, çalıştay, internet ortamında duyuru ve bilgilendirme gibi yöntemler kullanılarak kurum ve kuruluşlarla ilgili tarafların  görüşlerinin alınması esastır.   Biz de Kooperatifin yasal Genel Kurulunda gittik bilgiler verdik.  Biz Turutaş ve Küçük Sanayi Sitesi ile de görüştük.  Dolayısı ile kafa karıştırıcı, arkada bir şey mi dönüyor gibi  söylemler oluyor. Hiçbir şey dönmez. Ben 20 yıldır Belediye Başkanıyım  hiçbir zaman arkadan bir şey dönmemiştir.  Biz her şeyi açıkça anlatırız beğenen beğenir, beğenmeyen işine bakar.  Ama kamuoyu yanıltıcı hiçbir bilgi verilmemesi gerekir” dedi.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI