Çanakkale’de Türkiye menşeili Covid 19 aşısı Turkovac yaptırmak isteyenler MRHS Web, MRHS Mobil, ALO 182, E-Nabız veya hastanelerin aşı polikliniklerinden randevularını oluşturarak aşılarını yaptırabiliyorlar.
 
Türk Bilim İnsanları tarafından geliştirilen ve Sinovac başta olmak üzere piyasaya sürülen bir çok  Koronavirüs aşısından daha etkili olan yerli ve milli aşı Turkocac 7 Şubat’ta Çanakkale’de uygulanmaya başlanmıştı. Turkuvac, 21 Şubat’tan itibaren İlçe Devlet Hastanelerinde   de uygulanmaya başladı. 2,5 yılı aşkın süredir Koronavirüs salgını ile  mücadele ettiğimiz bu günlerde Omicron Varyantı ile bulaş riski daha da arttı. Salgın ile en etkili mücadele ve korunma yöntemlerinden bir tanesi de aşılama olduğu bu dönemde, aşı olanlar hastalığı hafif atlatırken aşı olmayanlar ise hastalığı ağır geçiriyor.  Dördüncü doza geçtiğimiz şu günlerde Piyasaya Türk Bilim Adamlarının geliştirdiği Turkovac aşısı da  hastanelerdeki yerini aldı.  3 faz denemenin ardından olumlu sonuç alınan ve etkisi ile Sinovac başta olmak üzere bir çok ülke tarafından piyasaya sürülen Koronavirüs aşılarından daha etkili oldu. Türk Bilim İnsanlarının geliştirdiği aşı Çanakkale’de de 7 Şubatta uygulanmaya başlanmıştı. Yapılan bu uygulama 21 Şubat itibari ile  İlçelerde de başlamıştı. 

Randevu alınmadan da talep edildiği halde yapılacak olan aşılama ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Bir süredir sadece Çanakkale Merkez Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ek hizmet  binasında uygulanan Yerli  ve Milli Aşımız TURKOVAC 21 Şubat 2022 tarihinden itibaren ilçe devlet hastanelerimizde de uygulanmaya başlanmıştır. Covid-19 aşısı TURKOVAC yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın MHRS Web, MHRS Mobil, ALO 182, E-Nabız veya hastanelerin aşı polikliniklerinden randevularını oluşturarak aşılarını güvenle yaptırabilirler.  Aşı zamanı gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Türkovac aşısı yapılan hastaneler Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Ayvacık Devlet Hastanesi, Biga Devlet Hastanesi, Bayramiç Devlet Hastanesi, Çan Devlet Hastanesi, Ezine Devlet Hastanesi, Gelibolu Devlet Hastanesi, Lapseki Devlet Hastanesi, Yenice Devlet Hastanelerinde aşılarını yapabiliyorlar.
 
Gülçin AKIN