2020 yılında ve çocuklar henüz 10 yaşındayken ortaya çıkan dava boyunca takip eden ve destek olan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) gönüllüleri ve avukatları Çanakkale’ye gelerek, Adliye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Çanakkale’de gerçekleşen istismar davasında ikiz kız kardeşlerin tuttuğu günlük, uğradıkları cinsel istismarı ortaya çıkarmıştı. Çocukları istismar ettiği öne sürülen üvey baba G.A (43), üvey abi U.A (17), arkadaşı S.B (17) ve istismara göz yumduğu iddia edilen anne B.T’ye, hakkında dava açılmıştı. Tutuklu yargılanan üvey baba G. A., ilk duruşmada tahliye edilmişti. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, Çanakkale’de babalarından ayrıldıktan sonra G.A. (43) ile evlenen anneleriyle birlikte Çanakkale’de yaşayan ikiz kardeşler, tatil için İzmir’de yaşayan babalarının yanına gittiklerinde cinsel istismara maruz kaldıklarını anlatmıştı. İkizlerin günlüklerini okuyan halaları, çocukların 2017 ile 2020 yılları arasında üvey baba G.A. (43), üvey abi U.A. (17) ve arkadaşı S.B’nin (17) istismarına uğradıklarını, annelerinin de duruma göz yumduğunu detaylarıyla anlattıklarını fark etmişti. İstismarın ortaya çıkmasının ardından çocuklar, çocuk izlem merkezinde verdikleri ifadede tüm yaşadıklarını anlatmış ve sanıklar tutuklanmıştı. Yargılama sırasında serbest bırakılan sanıklar, çocukların kendilerine iftira attıklarını iddia etmişlerdi. 19 yaşından küçük olan ve “suça sürüklenen çocuk” olarak kabul edilen U.A ve S.B’nin dosyaları ise Çocuk Mahkemesi’nde görülmek üzere gönderilmişti.
 
Geçtiğimiz gün Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikiz çocukların davasına; Çanakkale İl Sorumlusu Pınar Gönenç, Çanakkale Saha Sorumlusu Meryem Üçgül ve Ucim Türkiye İhbar Sorumluları Av. Yeşim Aydın ve Av. Zeynep İlayda Karadağ katıldı. Katılan vekili olarak kürsüde yer alan UCİM avukatlarının kovuşturmayı genişletme talepleri kabul edilmedi ve öz anne, üvey baba serbest yargılamaya devam edildi. Sonraki celse ise, 9 Mart saat 11.40’ta Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
 
“BUGÜN TUTUKLU OLANLAR, ÇOCUKLAR!”
UCİM Türkiye İhbar Sorumlusu Avukat Yeşim Aydın, davanın ardından bir açıklamada, “UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği olarak, bugün Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikiz çocuklarımızın davasındaydık. Bu dava, basına çok yansımış bir davaydı. Çocuklar; annelerinin sevgilisinin ve onun çocuğunun, kendilerine çok kötü dokunduklarını, onları istismar ettiklerini çok açık bir biçimde çocuk izlem merkezindeki ifadelerinde dile getirmişlerdi. Ancak bugün geldiğimiz noktada bütün sorumlular serbest ve çocuklar ise sanki suçlu bir cezalı gibi çocuk bakım evlerinde gözetim altındadır. Bu çocuklar, dışarı çıkmayı, oyun oynamayı, okula gitmeyi, babalarıyla çarşıya gitmeyi hak eden çocuklar oldukları halde bugün tutuklu olanlar onlar! Biz, önümüzdeki celsede yani 9 Mart’ta, saat 11.40’ta, bu çocuklara yapılanların hesabını sormak için yeniden Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağız” ifadelerini kullandı.
 
“KONUŞUN ÇOCUKLAR”
UCİM Türkiye İhbar Sorumlusu Avukat Zeynep İlayda Karadağ ise, “Bizler bugün burada kahraman çocuklarımızı yalnız bırakmadık. Mücadeleye devam edeceğiz. Konuşun çocuklar! Avukatlar abileriniz, ablalarınız sizin yanınızda…” sözleriyle 9 Mart’taki duruşmaya herkesi destek olmaya beklediklerini söyledi.
 
Sevi Gözay UĞURLU