Fakat zincir marketler fiyatları sabahın erken saatlerinde revize ederken, KDV indirimi semt pazarlarına yansımadı. Bazı marketler ise önce fiyat artırımı ardından bir miktar indirim yaptı. Vatandaş duruma önce bindirim sonra indirim yapıldı dedi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Temel gıdada vergi indirimine ilişkin kararın ardından katma değer vergisi (KDV) yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi. Resmî gazetede de yayınlanan karar ile indirimler için zincir marketler fiyatları sabahın erken saatlerinde revize ederken, KDV indirimi semt pazarlarına yansımadı. Öyle ki olacak marketlere göre uygun fiyatlı ürün satan pazarlarda bile son 2 haftadır yüksek fiyatları ile satıcı şaşıyor. Pazar tezgâhlarında geçen haftaya oranla bir değişiklik görülmüyor. Aksine Temel gıda malzemelerinden olan domatesin kilosu 10 TL ile 15 TL’den, salatalığın kilosu 10 TL’den, patlıcanın kilosu 25 TL’den, patatesin kilosu 5 TL’den, sivri biberin kilosu 30 TL’den, dolmalık biberin kilosu ise 20 TL’den satılıyor. Devasa artışın sebebi mevsimsel olmayan ürünlerin satılması olarak görende var, akaryakıt ve enerjide gerçekleşen devasa artış olarak görende var. Marketlerde de yapılan indirimlerin ise önce fiyat arıtımı  yapıldıktan sonra cüzi miktarda yapılan indirimler olduğu görüldü. Fakat satıcılar ise malların KDV indirimin çok fazlasında artış yaşadığına dikkat çekiyor.
 
İndirimin Üzerinde Enflasyon Beklentisi Var!
 
Çoğu ekonomiste göre indirimin çok çok yukarısında bir aylık enflasyon yakalanacağı tahmin ediliyor şuanda, gıda enflasyonu sadece 1 ay içerisinde yüzde 45 üstünde olduğu söyleniyor. Artışların böyle devam etmesi ardından, hükümetin enflayona karşı başka bir adım atması gerektiği tahmin ediliyor. Denetimlere karşı da Ticaret Bakanı Mehmet Muş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1'e indirilmesi düzenlemesinin amacına ulaşması için gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz. 81 ilimizdeki Ticaret Müdürlüklerimize talimatımızı verdik. Pazartesi günü itibariyle denetimlerimizi daha da yoğunlaştıracağız. Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı.

İbrahim Akın KAZANCI