CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu, Mutan’ın üyelik başvurusunu red etmişti. İlginç başvuru ardından üyelik talebinin red edilmesini değerlendiren Prof. Dr. Cumhur Aslan; ‘’’Mutan konusunda CHP doğru karar vermiştir. Parti de ben aday değilsem oynamam, ben aday değilsem CHP'nin hiçbir hükmü yok diyen insanlarla CHP zaten yıllardır can çekişiyor.’’ dedi.
 
Geçtiğimiz haftalarda partisinden istifa ettiği halde tekrar partisi CHP’ye üye olmak  isteyen Kepez Beldesi önceki dönem Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan’ın CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu, üyelik talebini red etmişti. Kendi partisinin adayını desteklemediği çok konuşulan Mutan’ın üyelik başvurusunun red edilmesine ilginç bir değerlendirme Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Cumhur Aslan’dan geldi. Aslan; ‘’Mutan konusunda CHP doğru karar vermiştir. Parti de ben aday değilsem oynamam, ben aday değilsem CHP'nin hiçbir hükmü yok diyen insanlarla CHP zaten yıllardır can çekişiyor. CHP kendi kişisel çıkarı-egosu-hırsı yerini ülke ve Parti değerlerini öne çıkarmış insanlarla büyüyecek, yola devam edecektir.’’ tespitini sosyal medyadan yaptı.
 
‘’Bu siyasal olarak kabulü imkânsız bir durumdur’’
2019 yerel seçimlerinde Mutan’ın parti adayını desteklemediği gibi, rakip adaylar olan AK Parti adayı ve Bağımsız Adayı desteklediğini ifade eden Aslan’ın o tespiti şöyle başladı; ‘’Beni takip eden, hatta değer veren pek çok isim şaşırdı. Benim adil, hakkaniyetli olduğumu düşünen pek çok kişi buna anlam veremedi. Ben dedim ki, CHP Çanakkale merkez ilçe belki de hayatında vereceği en doğru kararlardan birini verdi. Net Şimdi; evvela sayın Mutan partiden istifa etti, çünkü Birol Arslan'ın seçim kazandığı süreçte hem AKP adayını zımmen hem de dostum Gökhan Bayram'ı açıktan destekleyerek CHP adayının seçimi kaybetmesi için olağanüstü çalışmıştır, bu gerçek üzerine istifa etmeyi tercih etti. Altını çiziyorum, notlarıma-arşivime baktım ve gördüm ki, o süreçte Mutan bir AKP'liden daha çok CHP karşıtı ve CHP adayının seçimi kazanmaması için olağanüstü çaba harcamış biri olarak notlarımı almışım. [neyse burada yazayım, her olayı kaydediyorum, ileride yerel siyaset üzerine kitap çıkaracağım da] Bu siyasal olarak kabulü imkânsız bir durumdur. ’dedi.
 
‘’Asıl şaşılacak şey, Mutan'ın niçin geri dönmek istediğidir.’’
Üyelik başvurusunun red edilmesinden çok partiye dönme isteği olduğuna dikkat çeken ve değerlendirmesine devam eden Aslan; ‘’Asıl şaşılacak şey, partiden ihraç olmamak için istifa seçeneğini tercih eden Mutan'ın niçin geri dönmek istediğidir. Üç dönem kepez belde başkanlığı yapmış bir isim...Olmaması için çalıştığı Birol Arslan da aynı dönemde kepez belde başkanı ve Mutan belediye başkanı seçilsin diye gece gündüz çalışan biri, Mutan konusunda CHP doğru karar vermiştir. Parti de ben aday değilsem oynamam, ben aday değilsem CHP'nin hiç bir hükmü yok diyen insanlarla CHP zaten yıllardır can çekişiyor. CHP kendi kişisel çıkarı-egosu-hırsı yerini Ülke ve Parti değerlerini öne çıkarmış insanlarla büyüyecek, yola devam edecektir.’’ diye ifade etti.
 
‘’Kimse kendisini vaz geçilmez, dokunulmaz ve CHP ve ülkeden daha büyük göremez’’
 
"kişisel kariyerleri" için koşturan insanlar parti için daima sıkıntı olmuştur’’ diyen Aslan; ‘’Üç dönem Kepez'e hizmet etmiş bir isim, belde başkanı Birol Arslan'ının adaylığı sonrası kalkıp aleni biçimde AKP adayının kazanması için çaba gösterir, her konuşmasında CHP adayını suçlarsa kusura bakmayın bu parti iktidar olamaz. Kimse kendisini vaz geçilmez, dokunulmaz ve CHP ve ülkeden daha büyük ve önemli göremez. hele ben üçüncü sıraya tercih edildim çalışmam diyenlerin de bu şehirde olduğunu, keza kırk yıl CHP il başkanlığı yapmış ismin AKP'ye Atatürkçü diye geçtiği bir şehirde Mutan kararı doğrudur. CHP ve Ülkeden daha çok kendi "kişisel kariyerleri" için koşturan insanlar parti için daima sıkıntı olmuştur. Bu arada Mutan'ın Kepez için gerçek anlamda katkı verdiği tartışılmaz bir gerçektir ve bunu kimse reddetmiyor. Fakat Muharrem İnce ekibinin AKP yerine CHP'ye yüklendiği ülkede CHP parti değerleri her şeyden önemlidir. Kısaca verilen karar doğrudur, eksik olan "orada ücretin yazılması" şık olmamıştır ve ben  olsam, çıkarım kamuoyuna açıklama yaparım.Son olarak sayın Mutan, sayın Ülgür başkan, sayın serdar soydan vd CHP Çanakkale'nin "gedikli siyasileri", siyaseti gençlere bırakmak zamanı gelmedi mi? Neyi bekliyorsunuz, yetiştirdiğiniz haleflerinizi açıklayarak bırakmak en doğrusudur. Evet sayın Süleyman erte çıkın ve açıklayın deyin ki, oy birliğiyle aldık, nedenleri şunlar Emin olun kamuoyu bu konuda sizi haklı bulacaktır.’’ şeklinde sözlerini tamamladı.
 
İbrahim Akın KAZANCI