Törende konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Sosyal demokrat, liberal demokrat, muhafazakâr demokrat, milliyetçi demokrat olabilirsiniz. Burada sihirli kelime demokrat. Merkezimize demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü koyarsak temel ilkelerde uzlaşıyoruz” dedi.
 
Sosyal Demokrat Derneği SDD’nin, her yıl düzenlediği “geleneksel dayanışma” yemeği Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Yemeğe; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, eski Başbakan Yardımcısı, SHP Genel Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de katıldı.
SDD Genel Başkanı Sami Doğan, açılış konuşmasında; “Bu yemeği umut yemeği olarak değerlendiriyorum. Derneğimizin sonraki geleneksel yemeğini demokratik iktidar ortamında, CHP’nin iktidarında yapacağımıza yürekten inanıyorum” dedi. Doğan, demokrasinin tanımını aktararak, “Bugün 20 yılıdır iktidarda olan AKP ve tek adam rejimi ülkemizi sanki bir açık cezaevine çevirdi. Bizzat Cumhurbaşkanı kendisi gibi düşünmeyenleri ‘kaçacakları yere kadar kovalamakla, dillerini kesmekle’ tehdit etmekte. Sadece düşüncelerini açıkladılar diye gazetecileri, aydınları hapse attırmaktadır. Kadına şiddet doruk noktadadır. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bir gecede lağvedilen İstanbul Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha anlıyoruz. Kadınlara baskıyı, engellemeyi, yaşam haklarına karşı söz söylemeyi kendine hak gören bu karanlık zihniyete dur diyoruz. Tam demokrasi için toplumsal cinsiyet eşitliği tam sağlanmalıdır” diye konuştu.
Doğan, sosyal demokratların demokratik mücadeleden vazgeçmeyeceğini kaydederek, “Emeğe, eşitliğe, özgürlüğe ve kardeşliğe düşman olan bu zihniyete karşı dayanışmamızı ve örgütlenmemizi güçlendirmek zorundayız. Sosyal demokratlar, demokratik mücadeleden vazgeçmiyoruz diyor. Korkmuyoruz, diyor” dedi.
SDD'nin “Sosyal Demokrasi Ödülleri” de yemekte sahiplerine verildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na "Onur Ödülü" verildi. “Siyaset Ödülü”ne CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Sivil Toplum Ödülü”ne Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (Um:Ag) ve “Basın Ödülü”ne de gazeteci Özlem Gürses layık görüldü.
 
İbrahim Akın KAZANCI