Su yüzüne çıkmaya başlayan Müsilajı videoya kaydeden Muhtar Kızoğlu, önlemlerin arttırılması, geçtiğimi yıl alınan kararların denetiminin sıklaştırılması gerektiğini de aktardı. 
 
Geçtiğimiz yıllarda Ocak ayı itibariyle Marmara’da görülmeye başlayan, ancak havaların ısınması ile su yüzüne çıkan, balıkçıları tehdit ettiği gibi neredeyse Çanakkale kıyılarında yüzemeyecek durumda bırakmak üzere olan Müsilaj yeniden baş gösterdi. Önceki haftalarda su içinde sadece bulanıklık olarak görülen Müsilaj, su yüzeyinde de öbekler oluşturmaya başladı. Kâbusu yaşatacak olan Müsilajın Su Yüzeyine çıkışını ise Cevatpaşa Mahalle Muhtarı ve Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu görüntüledi.  Tekne ile zaman zaman Balık avına çıkan Kızoğlu,  Çanakkale Boğazının yüzeyinde tespit ettiği müsilaj ile ilgili çektiği bir videoda şunları söyledi “12 Şubat 2022 geçtiğimiz haftalarda su içerisindeki bulanıklık olarak gözlemlediğimiz  müsilaj bu hafta öbekler oluşturmaya başladı.  Geçtiğimiz sene bizi çok üzmüştü.  Marmara Denizi bizim denizimiz ve tüm sınırları ile bize ait. Onun yok olma tehlikeli ile karşı karşıya olduğumuz söylenmişti. Bakanlığımız adımlar atmıştı, Marmara Belediyeler Birliği bu konuda toplantılar düzenlemişti ve İngiltere ile  Marmara Koruma Eylem Planı adı altında kaleme alınan tedbirler vardı.  Bunların denetimlerinin bir an önce sıklaştırması gerektiği ortada. Yani İleri Biyolojik arıtma tesisleri aktif kullanılmalı, arıtılan sular, arıtılmış olsa dahi bertaraf edilmesi noktasında derin deşarja tabi tutulmamalı.  Bu konuda yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor, denetimlerini sıklaştırması gerekiyor.  Geçtiğimiz hafta böyle öbekleşme yoktu, sadece bulanıklık şekli içerisindeydi.  Bu hafta ise Müzilaj öbek öbek oluşmuş durumda “dedi.
 
Müsilaj Nedir?
Deniz salyası, deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Bu organik bileşikler suyla temas ettiklerinde şişiyor, gözle görünür hale geliyor ve deniz salyası oluşuyor. Deniz salyasının oluşması için bazı özel koşullara ihtiyaç vardır. Bu özel koşullar için yüksek derece de azot ve fosfat girdisi ve su sıcaklığına ihtiyaç var.
 
İbrahim Akın KAZANCI