Çay kenarındaki otoparkta kalan bazı araçlar su altında kalmıştı. Otopark, Biga Belediyesi zabıta ekiplerince kullanıma kapatıldı. Bu taşkını sert bir şekilde eleştiren Chp’li bir önceki Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; ‘’ Bu doğal afetten zarar gören tüm hemşerilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu doğal afetten zarar gören tüm hemşerilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.’’ dedi.
 
Geçtiğimiz 2 gün önce gece saatlerinde Biga'da artan sağanak yağışın etkisi ile birlikte, ilçe merkezinden geçen Kocabaş Çayı, taşmış, çay kenarındaki bir otoparkta, araçlar suya gömülmüştü. Yaşanan sel felaketinde çok sayıda araç sulara gömülürken, biri Sarıkaya Köyü yakınlarında diğer ise Çavuşköy Mahallesi'nde iki kurtarma çalışması gerçekleştirildi. Su baskınına sert tepki veren CHP'li bir önceki Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ve CHP Biga ilçe Başkanlığı baskın konusunda AK Partili Biga belediyesini eleştirdi.
 
‘’Felakette yine sınıfta kaldıklarını üzülerek izliyorum’’
Bir Önceki dönemde CHP Biga Belediye Başkanı olan ismail Işık; ‘’Kıymetli hemşehrilerim,Kocabaş Çayı su taşkını bir doğal afet. Bu doğal afetten zarar gören tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. En büyük tesellimiz can kaybının olmaması. Doğal afetlere engel olamayız, ancak doğal afetlerin sonuçlarını, zararlarını hafifletmek yerel yöneticilerin elinde. Bizim dönemimizde küçük su göletlerini dahi fotoğraflayıp bir başarısızlık gibi göstermeye çalışan günümüz yöneticilerinin bugünkü yaşanan felakette yine sınıfta kaldıklarını üzülerek izliyorum. Bizim dönemimizde belediyemize ait sürekli olarak kullandığımız ahtapot kurtarıcımız vardı. Geceden ulaşılamayan, işyerinde vardiyası süren, şehir dışında olan vatandaşların araçları bu kurtarıcı kullanılarak güvenli bir otoparka taşınabilirdi. Ancak bu ahtapot kurtarıcının damperli bir kamyonete dönüştürüldüğünü öğrendim. Ahtapot çekicilerin özelliği aracı dört bir yanından tutarak güvenli bir şekilde kaldırıp taşıyabilmesidir.Geleceği görmeden, günübirlik kararlarla ve küçük hesaplarla yapılan bu tür vizyonsuz kararların sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz.Yine Şoförler Odası'nın kurtarıcısı bulunuyor. Biga'da bu işi yapan esnaflar var. Herkesten yardım istenebilirdi. Maalesef bir yönetim iradesi ortaya koyulamadı.Yaşanan doğal afetin boyutunu görmezden gelemeyeceğimiz gibi, görevlerini yapmayan ya da eksik yapanları da görmezden gelemeyiz. Bugün yaşananlardan ders almak ve bu güzel kente hizmet etmek hepimizin görevidir. En büyük görev ve sorumluluk da mevcut yönetenlerdedir. Allah beterinden saklasın. Allah yardımcımız olsun.’’ dedi.
 
CHP Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk "Maddi Zararın Sorumlusu Belediyedir"
Bir diğer tepki de CHP Biga teşkilatından geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk; 'Onlarca araç kullanılamaz hale geldi, bu sefer sorumluluk hangi müdüre ait? 'Dün gece itibariyle yoğun artış gösteren yağmurun etkisiyle Biga'mızda büyük maddi hasar meydana geldi. Öncelikle büyük bir felaketle karşı karşıya kalan hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. En büyük tesellimiz can kaybı olmaması. Doğal afetlerin yaşamın bir gerçeği, doğanın bir parçası olduğu ortada ama bu duruma sığınıp, sadece anons yaparak felaketin önüne geçilebileceğini düşünmek tepeden tırnağa sorumsuzluktur. Umarım yönetim zafiyeti hasarların karşılanması, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında tekrar baş göstermez. Tüm hasarların en kısa zamanda karşılanmasını beklemekle birlikte, sürecin takipçisi olacağız. Meteorolojinin bir haftadır yaptığı uyarıları dikkate almayıp gece yarısı anons yapmakla yetinen Biga Belediyesi meydana gelen maddi hasarın tek sorumlusudur. Geçmiş dönemlerde de meydana gelen doğal afetlerde yapılan çalışmaları net hatırlatıyoruz. Araç kurtarıcılar devreye sokulabilir, maddi hasarın bu boyutlara gelmesi önlenebilirdi. Onlarca araç kullanılamaz hale geldi. Sorumluluk almaktan korkmak, kimsenin karına olmaz. Yaraların sarılması noktasında CHP Biga İlçe Başkanlığı olarak elimizden geleni yapacak, sıkıntıların giderilmesinde ivedilikle çalışacağız. Tüm vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." dedi.
 
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İçişleri Bakanının cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergesinde ise taşkın öncesinde ilgili ilçe belediyelerince alınması gerekip de yerine getirilmeyen tedbirler olup olmadığı hakkında bilgi isterken, “Şayet alınması gereken tedbirleri almayan sorumlular var ise haklarında ne tür bir işlem yapılmaktadır?” diye sordu. Yağmurun başladığı saatlerde İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Biga Belediyesi tarafından anonslar yapıldığı ve araç sahiplerinin araçlarını bulundukları alandan kaldırmalarının istendiği yönünde bilgiler olduğunu belirten Özgür Ceylan, “Kocabaş Çayı’nın geçtiği güzergâhta özellikle Biga ilçemizde otopark olarak kullanılmakta olan alanda çok sayıda aracın sulara kapıldığı bilgisi bulunmaktadır. Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve İlçe Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince araç sahiplerine ulaşılarak araçların bulunduğu yerden çekilmesi yönünde araç sahipleri ile iletişime geçilmiş midir? Şayet bu yapılmadı ise neden yapılmamıştır? Otoparkta bulunan araçların plakalarından sahipleri rahatlıkla tespit edilerek uyarılabileceği halde neden bu yöntem tercih edilmemiştir?” diye sordu. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün araçları bulundukları yerden çekici marifetiyle kaldırmış olması halinde söz konusu felaketin etkilerinin daha sınırlı olmasının mümkün olabileceğini ifade eden Özgür Ceylan, “Söz konusu felaket öncesi son çare olarak emniyet müdürlüğünün park ihlali yapmayan araçları çekici marifetiyle kaldırma yetkisi var mıdır? Bu yönteme başvurmamış olmasının nedeni yetki aşımı yapmamak mıdır?” diye sordu.

 
İbrahim Akın KAZANCI