Güçlendirilmiş parlamenter sistemi açıklayan Erkek, “Eskiye dönmekten bahsetmiyoruz, yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz” dedi.

Siyasetin gündeminde yer alan 6 muhalefet partisinin üzerine bir çalışma yaptığı Güçlendirilmiş Parlamenter sistem hakkında katıldığı TV programında merak edilenleri yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek birçok demeç verdi. Erkek yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu ifade ederek;  ‘’Türkiye’nin yeni bir sisteme ihtiyacı olduğu bilincindeyiz. Yeni kurallara, yeni kadrolara, güçlü kurumlara ihtiyacı var Türkiye’nin. Gücü bir kişide topladığınız zaman işte maalesef böyle memleket batıyor. Memleket battı. Biz güven veren yeni bir sistem inşa etmeliyiz. Türkiye’nin yeni bir siyaset kültürüne, yeni bir yönetim anlayışına ihtiyacı var, onun için birlikte çalışıyoruz. Birlikte çalışmaya da devam edeceğiz. Ortak mutabakat metnimizi tamamladık. Metnin içinde durum tespitini yapan önemli bir giriş bölümü var. Yasama, yürütme ve yargı ile güçlendirilmiş parlamenter sistemin temel ilkelerini ortaya koyuyoruz. Ondan sonra da tabii demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi için temel hak ve özgürlükler bölümümüz var. Bunun içerisinde din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, çevre, sivil toplum ve sosyal haklar da var. Bir başlığımız da var kamu yönetimi. Kamu yönetimi çok önemli. Bunun içerisinde üniversiteler ve yerel yönetimler de var ve siyasi etik kanunu ile bitiriyoruz ortak mutabakat metnimizi. Neden güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz? Eskiye dönmekten bahsetmiyoruz, yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. ‘’ dedi.
 
 
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Nedir?
Güçlendirilmiş parlamenter sistem veya iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem, Türkiye'deki muhalif partilerin (CHP, İYİ Parti, DEVA, GP, SP ve DP) Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine karşı geliştirdiği, parlamenter sistemi baz alan bir yönetim sistemidir. Sistemin detayları kesinleşmemiştir, ancak kuvvetler ayrılığının tesis edilmesi, meclisin yetkisinin artırılması ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı hedefleri ortaya koyulmuştur. Ortak metin 5 ana başlık halinde oluşturuldu: Giriş, Yasama, Yürütme, Yargı, Demokratik Sistemin Temel Esasları. Metnin içeriğinde, 6 partinin fikir birliğine vardığı ilkeler yer aldı. Eski parlamenter sistemden farklı olarak hükümet kurmanın kolay, düşürmenin ise zor olması amaçlandı. Bunun için, hükümet düşüren meclis üyelerine, yeni hükümeti de belirleme zorunluluğu getirildi. Cumhurbaşkanlığı sisteminden farklı olarak, hükümet meclis tarafından kurulması, Cumhurbaşkanının partisinden istifa etmesi ilkeleri eklendi. Bunlar dışında yargı sisteminde, basın özgürlüğünde ve kamu atamalarında değişiklikler öngören ilkeler yer aldı
 

İbrahim Akın KAZANCI