Akpınar; ‘’Mümkün olduğu kadar Çanakkale deki ekonomik durumu bozuk olan kişilere destek olmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz geçen sene pandemi dolayısıyla toplanamadık. Ama yine de destekler yağdı bize.’’ dedi.
 
 
‘’Dernekçilik gönül işi ‘’
 
Belgin Akpınar;  ‘’Dernekçilik gönül işi Hasan Bey. Gönüllü olmadıkça bu işlerde başarılı olamıyorsunuz. Bizler de çok severek ülkemize hizmet ediyoruz o yüzden başarılı da oluyoruz. Yaptığımız çalışmaları değerlendirmek sizlere kalıyor.’’ diye sözlere başlayan, Akpınar, ‘’1976’da Çanakkale’ye geldik eşimin görevi sebebiyle. Ondan sonra eşim fabrikada çalıştığı için, tabi çok zor çalışma şartları oluyordu. Eski TURTAŞ sebze kurutma fabrikasında çalışıyordu eşim. Ben de bir tek evladım var, o 1978’de okula başladı. O okula başlayınca bende onunla birlikte okul aile birliğine girdim. 5 yıl kadar orada görev yaptım. 1987’de Türk Anneler Derneğine girdim. Yönetimde çeşitli kademelerden sonra birinci başkanımız nur içinde yatsın sayın Zekiye Gülşen (milletvekilliği de yapmıştı zamanında) ondan sonra Semiha İz ve ben üçüncü başkanım. 2000 yılında başkanlık başladı ve bu yıla kadarda severek yapıyorum.’’ diye konuştu.
 
‘’Maddi yardımlar yapıyoruz’’
 
Derneğin maddi sıkıntılar yaşayan gençlere yardım ettiğini ifade eden Akpınar; ‘’Mümkün olduğu kadar Çanakkale deki ekonomik durumu bozuk olan kişilere destek olmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz geçen sene pandemi dolayısıyla toplanamadık. Ama yine de destekler yağdı bize. Biliyorsunuz biz dernekler destek olmadan bu işleri yürütemeyiz. 300 üyemiz var Allah razı olsun. Biz lokomotif üyelerimiz mazot, onlar bize mazotu koyduğu mühletçe bizler çalışmaya devam edeceğiz. Şu ana kadar 1000 öğrenciye burs verdik. 100 kişiye yakın kişiye emekli olmamış primini ödeyemeyen kişilere destek verip emekli olmasını sağlıyoruz. Maddi yardımlar yapıyoruz, askıda fatura yaptık geçen sene. 76 kişiye elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen 76 kişiye destek verdik. Askıda ekmek yaptık. Biz Çanakkale Türk Anneler Derneği olarak bize elini uzatanı gücümüz el verdiğince geri çevirmiyoruz.’’ diye konuştu.
 
‘’Ramazanda da sevgili Çanakkaleli iş adamlarımız da bize destek veriyorlar’’
 
‘’Derneğimize müracaat edecekler biz onları inceleyeceğiz. Yardıma ihtiyaçları varsa desteklerimizi sonuna kadar veririz.  Yılbaşında 25 kişiye yarısı öğrenci yarısı vatandaş olmak üzere erzak yardımı yaptık. Yılbaşını iyi geçirsinler huzurlu olsunlar güzel masalarını kursunlar istedik. Onlar mutlu oldukça biz de mutlu oluyoruz. Kurban ve Ramazan bayramlarında da erzak yardımı yapıyoruz. Bu sene yine Kurbanda 76 kişiye et dağıttık. Ramazanda da sevgili Çanakkaleli iş adamlarımız da bize destek veriyorlar. O erzakları eksik olanları biz tamamlayarak, geçen sene 125 kişiye erzak yardımı yaptık. Sosyal yardımlaşmadan alıyoruz veyahut dostlarımızın tavsiyesiyle ihtiyaç sahiplerini öğreniyoruz. Güneş olsak da herkesi ısıtabilsek ancak bizimde bir bütçemiz var.’’
 
‘’60 şubemiz var. Genel başkanımıza buradan saygılarımı sunuyorum’’
 
Türk Anneler Genel Merkezinin genel merkezi hakkında bilgi veren Akpınar; ‘’Evet, Sayın Gül Baysal bizim genel başkanımız. Ankara genel merkezimiz orada. Sevgili başkanımızın kalbi çok iyidir bizleri adeta anne şefkatiyle kucaklar. 60 şubemiz var. Genel başkanımıza buradan saygılarımı sunuyorum. Her zaman bizim yanımızdadır, en ufak bir şey olduğunda hemen koşar gelir. Allah sağlık versin, her zaman başımızdan eksik olmasın. Çok sevilen ve çok tecrübeli birisidir. Türk Anneler Derneğinin kuruluşundan beri yetiştiği için her şeyi ile sevilen kişi. Çok mutluyuz onunla.’’ dedi.
 
Anneler gününde faaliyetleri hakkında bilgi veren Akpınar; ‘’Biz şimdi anneler gününü geleneksel olarak derneğimiz kurulduğundan beri her anneler gününden bir gün önce Çanakkaleli annelerimizle bir eğlence tertipliyoruz. Yemek yiyoruz ve onlarla beraber anneler gününü kutluyoruz. Neden bir gün önce? Çünkü ertesi gün aileleriyle kutlayacakları için biz bir gün öncesinde kutluyoruz. Ve genel başkanımızın doğrultusunda yılın annesini seçiyoruz. Her sene bir kişiyi genel merkezimiz belirliyor. Ve ona ödül veriliyor.’’ diye ifade etti.
 
 
Dernek binalarının mülkiyetinin kendilerine ait olduklarını ifade eden Akpınar; ‘’Onu aldık çok şükür. Genel merkezimizin desteği oldu ve binamızı aldık. Kendi yağımızda kavruluyoruz. Gelirlerimiz üye aidatları, bağışlar, her sene 18 Mart’ta Belediye Başkanımız sosyal tesisleri bize tahsis ediyorlar ve biz orada kermes düzenliyoruz oranın da bir geliri oluyor. Bazı fabrikalardan bize çeşitli kumaşlar geliyor çeşitli elektronik aletler geliyor onları satıyoruz.’’ diye ifade etti.
 
 
Siyasi hayatı ile ilgili de konuşan Akpınar; ‘’ Bizim kurulma amacımız anne olan kadını maddi ve manevi yönden desteklemek, çocuğunu ülkesine faydalı bir birey olarak yetiştirebilmesi için çeşitli destekler vermek. Bunlar örneğin burs veriyoruz, sağlık desteği veriyoruz, yol ücretlerini karşılayabiliyoruz, yeşil kartı olmayan arkadaşlarımıza doktor ücretini veriyoruz. 2004 yılında bir kızımızın Dünya Göz Hastanesinde gözünü açtırdık. Çanakkale’mize duyurduk bunu vali kanalı ile. Sonrasında bir kampanya açtık, çok büyük destekler aldık ve kızımızın gözünü açtık. 2-3 öğrencinin birisi el birisi ayak protezi taktırdık. Söylendiği gibi biz gönüllü neferler her şeye koşmaya çalışıyoruz. Yeter ki maddi manevi gücümüz yetsin. Bir de bizim derneğimizin sosyal işlerde de çok işlevi var. Örneğin, devlet hastanesinde bir oda tefrişi yaptık. Bir cihaz aldık çocuğun anne karnındayken kalp sesini duyabilmeye yarayan bir cihaz aldık. Cumhuriyetimizin 75. Yılında Zübeyde Hanım’ın büstünü halk bahçesine getirdik. Biz Anneler Derneği aracı olarak OPET’in kurucusu Nurten hanımı buraya getirdik ve ben onu Gelibolu’daki tarihi yerlerde gezdirdim. Kendisi de bana bir proje yapma sözü verdi. Ve sözünde durdu. “Tarihe Saygı Projesi” ile 2006 yılında bu proje gerçekleşti. Bizde gönüllü neferler olarak bu projenin kurucusuyuz.Ben Kent Konseyinin de kuruluşunda çalıştım ilk sene. Sosyal hizmetlerde iki yıl mütevelli heyette çalıştım. Çok güzel şeylerde çalıştım ve mutluyum. Genel başkanımız ve diğer şubeler ile birlikte, İzmit Akmeşe’de Bizim Köy Bedensel Engelliler Okulunu yaptık. Bir de Urfa’da bir ilkokul yaptırdık. Dediğimiz gibi bize destek verildikçe biz bu gibi projeler yapmaya devam edeceğiz. ‘’ diye konuştu.
 
 
Pandemi ile ilgili çalışmaları hakkında konuşan Akpınar; ‘’Üniversite Hastanesine doktorlarımıza, sağlık çalışanlarına yemek gönderdik arada sırada. Onları yaptık. O dönem derneğimiz kapandığı için açıkçası hiçbir şey yapamadık, Valilikten gelen emirden dolayı. Biliyorsunuz biz 1964’de kamu yararına çalışan dernekler arasına girdiğimiz için biz de devletin bir kurumu olarak çalışıyoruz. Kuruluş tarihimiz 1959. Çanakkale şubesi ise 1985 yılında kuruldu.  Öğrencilerin okula gidip gelirken ki yol ücretlerini desteklemek istiyoruz. Tabii ki bu konuda bir araştırma yapacağız ve uygun yolu bulacağız’’ diye ifade etti.
 
Burs verirken öğrencileri nasıl tespit ettiklerine ilişkin ise Akpınar; ‘’Mesela burs verdiğimiz öğrencileri ya okulda kendi öğretmenleri bize gönderiyor ya da biz  arkadaşlarımızın aracılığıyla ihtiyaç sahibi çocuklar tespit ediyoruz. Ve yardımlarımıza başlıyoruz. Allaha şükür bugüne kadar ki hiçbir öğrencimizden kötü şeyler görmedik. Okuttuğumuz bir kısmı da belediyede çalışıyor. Ve bu durum karşısında ben çok mutlu oluyorum. Arada sırada bize uğruyorlar hatır soruyorlar, anneler gününde çiçek getiriyorlar zaten bizimde tek isteğimiz onları bu şekilde görmek. Gurur veriyor bu bize.’’ Dedi.
 
 
Programın sonunda sözlerini  tamamlayan Akpınar; ‘’Bizim 11-12 senelik farkındalık koromuz var. Kadının kendini fark etmesi için o gün koroya gelecek saçını toplayacak süslenecek kendine bir bakacak. Ve biz o farkındalık korosunu kurduk. 12 yıl oldu ve hala koromuz şu anda çalışmakta. Bir de folklor ekibimiz var. O da bizim derneğimizin folklor ekibi. Elli yaş üstü hanımlar. Her hafta çalışıyoruz şu anda. 8 Mart dünya kadınlar gününde konser veriyoruz. Derneğimiz hakikaten çok aktif çalışmakta. Yönetimimiz 13 kişi. Arkadaşlarımız çok özverili insanlar. Üyelik için anne olma mecburiyeti yok. Kadın olan herkes bize üye olabilir. Her kadında bir annelik ruhu vardır bu yüzden üye şartlarında çocuk olması gibi bir koşulumuz yok. Erkekler tarafından ne kadar şiddet gösterilse de cinayet işlense de Allah bize çocuğumuzu 9 ay karnımızda taşıma gibi ulvi bir görevi bahşetmiş. O yüzden erkeklerden ricam kadınlar çiçektir, kadınlara zarar vermeyin, hırpalamayın ve koklamaya bile kıyamayın. Saygıyla olan yuva her zaman mutlu olacaktır. Gençlere her zaman söylüyorum eşlerine saygı duysunlar, bir karar alırken eşlerine başvursunlar o yüzden o yuva her zaman mutlu olur. Gençlerimiz İnşallah her konuda başarılı olurlar. Amacımız onların başarılı olması. Geleceğimiz onlar. Allah bizlere ömür verdikçe çalışmaya devam edeceğiz çünkü çalışmayı ülkemize bir ibadet olarak görüyorum. İnşallah Çanakkalelilere daha güzel hizmetler vermeye de hazırız. Sevgili Çanakkaleliler, her zaman bizlere gelsinler,  her zaman elimizde olduğu mühletçe destek vermeye hazırız yeter ki sağlığımız el versin yönetimle beraber her zaman Çanakkale’de hizmete hazırız. Hepinize saygı ve sevgi ile iyi akşamlar dilerim’’ diye sözlerini tamamladı.

Gülçin AKIN