UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Çanakkale İl Temsilcisi Pınar Gönenç, çevrimiçi çocuk istismarını anlattı. Çevrimiçi istismar sürecinin 5 başat aşamasından bahseden Gönenç, istismarcının izlediği yolları açıkladı.
 
Teknoloji kullanımının yaygınlaşması ve internete erişimin ucuzlayarak kolaylaşması sonucunda sosyal medya araçlarının kullanımı da artmıştır. Gönenç, Son verilere göre 9-16 yaş aralığında olan çocukların yüzde 46’sının; 7-10 yaşlarında interneti kullanmaya başlamakta ve günlük 1-1,5 saatlerini internet kullanımına harcamakta olduğunu söyledi. Gönenç, “Son yıllarda pandeminin varlığı, insanların alışkanlıklarının değişmesi ve teknolojiye, internete ulaşımın kolay ve ucuz hale gelmesi çocuklarımızı bir tehlikeyle daha karşı karşıya getiriyor: Çevrimiçi çocuk istismarı” dedi.
 
ÇEVRİMİÇİ CİNSEL İSTİSMAR NEDİR?
Cinsel istismarı tanımlayan Gönenç, “18 yaşından küçük çocukların bir yetişkin tarafından cinsel haz ve doyum aracılığıyla kullanılması, bedeninin ve ruhunun örselenmesi, her türlü gelişimine zarar veren davranışlar olarak tanımlanır. Çevrimiçi çocuk istismarı ise bu davranışların sanal dünyaya taşınması ile gerçekleşir. Çevrimiçi cinsel istismar gerçekleşmeden önce failler, çocukların güvenini kazanabilmek için birtakım hazırlıklar yaparlar. O’Connel, çevrimiçi istismar sürecini 5 aşamalı bir sürece ayırarak faillerin bu evrelerdeki hazırlıklarını ve davranışlarını açıklamaya çalışmıştır”
 
İSTİSMAR SÜRECİNİN 5 AŞAMASI
 
Gönenç, O’Connel’ın çevrimiçi istismar sürecini 5 aşamalı sürecini şu şekilde anlattı: “Birinci aşama, arkadaşlık kurma aşamasıdır. Suçlunun mağdur ile iletişime geçtiği ve duruma bağlı olarak özel bir sohbet odasına geçmeyi önerdiği evredir. Bu aşamanın süresi suçlular arasında farklılık gösterir. İkinci Aşama ilişki kurma aşamasıdır. İlk aşamanın devamını içerir. Bu aşamada fail, mağdurun yaşamına dair bilgi edinmeye çalışır. Mağdur ile iletişimi sürdürme niyetine sahip suçlular bu aşama ile mağdurun en iyi arkadaşı yanılsamasını oluşturmayı amaçlar. Üçüncü aşama risk değerlendirme aşamasıdır. Bu aşamada fail, mağdurun yakın çevresi ve imkânları hakkında bilgi toplamaya çalışır. Örneğin; okulu, aile ilişkileri, bilgisayarını kullanan kişiler vb. Dördüncü aşama olan münhasırlık aşamasında konuşmaların içeriği ve seyri değişmeye başlar. Artık mağdur hakkında özel konuların teşvik edildiği ve konuşulduğu aşamalara gelinmiştir. Bu durum fail tarafından karşılıklı sırların paylaşımı olarak hissettirilir. Son olarak beşinci aşamaya ise cinsel aşama denir. Mağdurun güvenini kazandıktan sonra cinsel içerikli konuşmalar için mağduru teşvik etmeye çalışır. Bu aşamada ‘Daha önce hiç öpüştün mü?’ gibi özel ve cinsel içerikli sorular sorulur. Fail tarafından güven ve sevgi korunmaya çalışıldığı için bu aşamaya usulca geçiş yapılır.”
 
Sevi Gözay UĞURLU