Samet Ak ve Ersel Güven Çelik’in yaptığı videoda Çanakkale Belediyesi Kedi köyünden yer alan görüntüler yer aldı.
 
Sokak Hayvanlarının çektiği sıkıntılara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına ÇOMÜ’lü öğrenciler Samet Ak, Ersel Güven Çelik’in yaptığı farkındalık videosuna göre, Çanakkale Belediyesi tarafından Esenler Mahallesi Barış Caddesi üzerinde yer alan Kedi Evinde çekimleri yapılan videoda Çanakkale Belediye başkan yardımcısı İrfan Mutluay’da bilgiler verdi. Bu farkındalık projesi hakkında sorularımızı yanıtlayan Samet Ak ve Ersel Güven Çelik; ‘’Elimizden geldiğince sokak hayvanlarını koruyalım ve sahip çıkalım.’’ dedi.
 
 
Böyle bir şey yapmak nerden aklımıza geldi kim söyledi arkadaşınla birlikte mi karar verdin nasıl oldu anlatır mısın?
 
‘’Daha önceden memleketimiz Akhisar'da sokak hayvanları için bir projemiz olmuştu. Akhisar'ın belirli noktalarına kulübeler, mamalıklar ve suluklar yerleştirdik. Üniversite için Çanakkale'ye geldiğimizde burada da neden böyle bir şey yapmayalım diye düşündük ve Çanakkale Belediyesi'nden yetkililer ile görüştük. Belediyedeki yetkililerde sokak hayvanları konusunda çok hassas olduklarını söylediler ve bizi desteklediler. Ardından Çanakkale Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri ile birlikte çekimlere başladık.’’ dedi.
 
 Oradaki hayvanların durumu sence nasıldı bakım koşulları nasıl?
 
‘’Öncelikle kedi köyündeki durumdan bahsetmek istiyorum. Kedi köyü ve çevresinde bulunan kediler projemizde de görüldüğü üzere hiçbir zorlama olmadan istedikleri gibi kedi köyüne girip çıkabiliyor. Eğer kedi köyünde yaşamak istiyorlarsa orada yaşıyorlar. Kedi köyünde mamalıklar ve suluklar her gün belediye personeli tarafından kontrol edilip eksikler tamamlanıyor. Gerçekten sokak kedileri için çok güzel bir yaşam alanı oluşturulmuş. Bakım ve rehabilitasyon merkezinden bahsetmek gerekirse orada bulunan canların zorla tutulmadığını, sağlık sorunları giderildikten sonra kendi yaşam alanları olan sokaklara bırakıldığını ve sahiplenme talepleri doğrultusunda uygun vatandaşlara sahiplendirildiğini söyleyebilirim.’’ diye konuştu.
 
Sokak hayvanları konusunda ne düşünüyorsun barınaklara götürülmeli mi? bu sürede baya tartışılıyor bu konu düşünceleriniz neler?
 
‘’Aslında sorunun cevabı soruda gizli. Sokak hayvanları diyoruz ancak barınaklara kapatılmasından bahsediyoruz. Tabi bazı durumlarda sağlık sorunları olan sokak hayvanlarının rehabilitasyon süreci boyunca barınaklarda ve veterinerliklerde misafir edilmesi gerekiyor ancak eninde sonunda sokak hayvanları sokaklara dönüyor. Adı üstünde sokak hayvanları... Kendi doğal yaşam alanları olan sokaklarda yaşamalıdır.’’ diye ifade etti.
 
Sence hayvanlar için neler yapabilir, toplum olarak insanlar veya kendi özelinde ne yapmalı?
 
‘’ İlk olarak topluma hayvan sevgisi öğretilmeli, bu dünyanın sadece insanlar için olmadığı konusunda bilinçlendirilmelidir. Bu konuda bilinçlenen toplumumuz zaten üzerlerine düşen görevi yerine getirecektir. Bu görev evlerinin önüne bir kap mama bırakmakla başlayıp sokakta gördüğü bir yaralı canlıyı veterinere götürmekle devam edecektir diye düşünüyorum. Elimizden geldiğince sokak hayvanlarını koruyalım ve sahip çıkalım.’’ dedi.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI