Mutluay; ‘Çanakkale sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden birisi’’ dedi.
 
Çanakkale Belediyesinin Youtube hesabından yayınlanan "Tohumdan Toprağa" adlı programın ilk bölümünde Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Çanakkale tarımı, üretim ve tüketimi değerlendirdi.  Mutluay; ‘’ Çanakkale önemli bir tarım kenti, kendine ait marka değerleri var. 8 adet coğrafi işaretli tescilli ürünü var. Bunlardan Bayramiç beyazı aynı zamanda Avrupa birliği coğrafi işaretini almış, ender ürünlerden biri, bu kadar özellikli bir üretim ağına üretime sahip bir kent Çanakkale’’ şeklinde konuşarak Kent tarım faaliyetleri hakkında değerlendirmeler yaptı.
 
 
‘’NÜFUSUN HALA 3’DE 1’İ YAKLAŞIK 180 BİN KİŞİ BELDE VE KÖYLERDE YAŞIYOR’’
 
Çanakkale tarımı hakkında  konuşmaya başlayan Mutluay; ‘’Çanakkale sadece  ülkemizin değil dünyamızın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden birisi, önemli gen kaynaklarına sahip il,  100’ün üzerinden 108 çeşit kültür bitkisinin, Çanakkale'de tarımı yapılmakta, bunun dışında, üretim miktarları bakımında 8 üründe, Çanakkale birinci sırayı almakta, 47 üründe ise üretim miktarları bakımından ilk 10’ girmekte, nüfus ağırlığına baktığımızda, nüfusun hala 3’de 1’i yaklaşık 180 bin kişi belde ve köylerde yaşıyor. Ve geçimini tarımdan sağlıyor. Dolayısı ile tarımda elde edilen gelir, kent ekonomisi açısından da önemli bir yer tutmakta, Dolayısı ile kentin kent ekonomisinin çarkları tarımdan elde edilen gelir ile dönüyor. Bu nedenle Çanakkale önemli bir tarım kenti, kendine ait marka değerleri var. 8 adet coğrafi işaretli tescilli ürünü var. Bunlardan Bayramiç beyazı aynı zamanda Avrupa birliği coğrafi işaretini almış, ender ürünlerden biri, bu kadar özellikli bir üretim ağına üretim modeline sahip bir kent Çanakkale, bizde onun için bunu gündemimize aldık. Ve Belediye başkanımız sayın Ülgür Gökhan 31 Mart yerel seçimlerine giderken yerel kalkınma modelini, kırsalla kenti içine alan, birlikte gören, emeği ve dayanışmayı önceleyen modeli belediye çalışmaları projeleri arasına aldı.’’ dedi.
 
Tarımsal anlamda Belediyenin önemli çalışmaları olduğundan bahseden Mutluay; ‘’ Öncelikle şunu ifade edeyim, sizin de anımsayacağınız gibi, kısa bir süre önce, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin katılımı ile 160 Belediyenin katılımı ile bir tarım zirvesi gerçekleştirdik. Ve bizlerde katıldık. Ve genel merkezimiz burada 160 Belediye içerisinde, 10 Belediyeye burada tarım sunumu yapma hakkı tanıdı. Ve burada yapılan çalışmaları dikkate aldı, genel merkezimiz, bizim de yaptığımız çalışmalar genel merkezimiz tarafından önemsendi, bizim de burada sunum yaparak yaptığımız çalışmaları gerekse ulusal tarım politikalarına yönelik önerilerimizi, paylaşma olanağı tanıdı, dolayısı ile Çanakkale belediyesi, özellikle tarımsal alanda kırsal kalkınma yerel kalkınma yapmış olduğu çalışmalarda da bu dönemde öne çıkmaya başladı.’’ şeklinde konuştu.
 
‘’ÖNCELİKLE ÜRETİM DEDİK’’
 
Yerel Kalkınmadan bahseden Mutluay bunu nasıl yaptıkları hakkında; ‘’Biz ilk etapta 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra bir birim oluşturduk. Yerel kalkınma birimi, bu çalışmaları yapacak, bir ekip oluşturduk. Bu ekip çalışmalarını 3 ana hatta toplandı. 1.’sii üretim, 2.’si Kooperatifler ve Kooperatifçiliğin geliştirilmesi desteklenmesi 3.’sü proje danışmanlık hizmet olarak bunu tanımlıyoruz. 3 Ana başlıkta çalışmalarımızı sürdürmeye başladık. Öncelikle üretim dedik, ki Çanakkale belediyesinde çok iyi bildiğiniz gibi, 2017 yılında açılan bir tohum sandığı vardı. Ki, bu genetik miras olarak tanımladığımız ilin bölgenin genetik kaynaklarını korumak adına, tohumlarımıza sahip çıktık. Bu tohumlarımızı çoğaltmaya başlamıştık. 2027 yılından itibaren ve tohum takas şenlikleri ile de gerek ilgiler ile gerek kooperatiflerle gerek üreticiler ile bu tohumları paylaşmaya başlamıştık. Bu çalışmaları ilk etapta biz geliştirdik. 2019 yılından itibaren belediyemize ait 119 dekar alanda, bunlar arsa vasıflı arazilerdir. Kent içinde arazilerdir. Bu alanda toprak özellikleri itibariyle de tarımsal üretime uygun arazilerdir. Bunları değerlendirme kararı aldık ve 55 dekar arazide atalık ve yerel çeşitlerde üretimler yapmaya başladık. Bunun dışında yine, halk sağlığı sağlıklı gıdaya ulaşımda, bizim açımızdan önemliydi, hem genetik kaynakları koruyarak, atalık tohumlardan üretimler yapmaya başladık. Bunun yanında da iyi tarım sertifikaları, bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenen iyi tarımlar yapmaya başladık, yani yapılan üretimin toprağa, bitkiye suya sonuçta ta halk sağlığına herhangi bir en ufak olumsuz etkisinin olmadığı bir üretimi hayata geçirdik. Burada bir farkındalık yaratmaya çalıştık sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda, Bunun dışında özellikle katma değer yaratmak adına alternatif, ürün çeşitlerine, alternatif üretim çeşitlerine, yöneldik. Özellikle dünyada ve ülkede, tıbbi ve Aromatik bitkilere olan talebin, buralardan elde edilen ürünlerin rağbet gördüğünü alıcı bulduğunu gözlemledik. Burada da kırsal kesime destek vermek, alternatif ürün çeşitleri sunmak adına, bir tıbbi ve aromatik bitkiler parkı açtık, Esenler mahallemizde, yaklaşık 14 bin m2 alanda, yani 14 dönüm alanda kurulu bir park yarattık. Muhtemelen görmüşsünüzdür. Kent halkı içinde tematik bir alan, hoşça vakit geçirecekleri bir alan’’ dedi.
 
‘’HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMAKSIZIN, KENDİLERİNE VERİLİYOR’’
 
Barbaros Mahallesinde hizmete giren Üreteci Pazarı hakkında bilgi veren Mutluay; ‘’Bu pazar yaklaşık 2 bin m2 alan üzerine kurulu, öncelikle şunu söyleyeyim Barbaros mahallesi bizim en büyük mahallemiz, nüfusun büyük bir bölümü 3o binden fazla insan bu bölgede yaşıyor. Ve bir pazar ihtiyacı vardı burada, birincisi bu ihtiyacı karşılamış olduk. İkincisi ise bu pazarın konsepti şu dediğimiz gibi üreticiler ve kooperatifçiler pazarı, burada 115 perondan oluşuyor. Bu 115 peronun 90 tanesinde, üreticiler doğrudan üreticiler, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ürünlerini satabildiği, kendi ürettiği ürünlerini satabildiği, tezgahlar kendilerine verildi. 90 peronda üreticilerimiz yer alıyor. 15 peronda kooperatiflerimiz yer alıyor. Bunlar kendi ürettikleri ürünleri halka sunuyorlar, satış yapma olanağına sahipler, geriye kalan 10 yakın peronda ise özellikle kadın el emeği pazarlanmasına yönelik tezgahlar yer alıyor. Özellikle süreli bir tahsis yaptık. Yani bu pazardan herhangi peron tahsis edildiği zaman bu kalıcı değil en fazla 1 yıl süre ile yapmaktayız. Her yıl 1 Mayıs ile bir sonraki yılın nisan ayına kadar tahsis yapılan üreticimiz ya da kadın el emeği üreticisi üreticimiz, bu satış olanağından yararlanabilecek. Buradaki gerek şemsiyeler gerek tezgahlar Çanakkale Belediyesi tarafından herhangi bir ücret alınmaksızın, kendilerine veriliyor. Her hafta cumartesi günleri bu pazar kuruluyor. Çokta rağbet görüyor.  Bu anlamda bizim yapmak istediğimiz, yani yerel kalkınmanın bir parçası olan üretimin üreticinin kooperatiflerin desteklenmesi bakımından da Çanakkale Belediyesi bir alt yapıyı hazırlamış oldu. ‘’
 
Sevi Gözay UĞURLU