Yeni yıl yaklaştıkça, yılbaşı hindisi konulu reklamlar, yılbaşı hindisi yeme sahneli Amerikan filmleri, sosyal medya sitelerinde paylaşılan hindi konulu görsel medya malzemeleri ile popüler hale gelen hindi yemeği, yılbaşı gelince akla gelenlerden… Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Osman Demirci, Boğaz TV ekranlarında kamera karşısına geçtiği, Anadolu'nun yöresel ürünlerinden oluşan yerli hindi dolması tarifini siz değerli okuyucularımız için derledik. Osman Demircinin tarifi şöyle;
 
İÇ PİLAVLI YILBAŞI HİNDİSİ 
Eski yılı uğurlayıp yeni yıla merhaba diyeceğimiz yılbaşı sofralarının vazgeçilmesi İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi için bir tarif hazırladık. Kestaneli hindi ciğerli iç pilavı ile yılbaşı sofranıza lezzet katacak olan bu tarifi sağlıklı, mutlu ve huzurlu yeni yıl dileklerimiz ile sizler ile paylaşıyoruz. İyi seneler…
 
GEREKLİ MAZLZEMELER
Hindi (4-8 KG)
1 kg Pirinç
1 Adet Soğan
250 Gr Soyulmuş Kestane
150 Gr Soyulmuş Yer Fıstığı
200 Gr Hindi Ciğeri
50 Gr Biber Salçası
50 Gr Domates Salçası
30 Gr Tuz
30 Gr Tarçın
30 Gr Karabiber
30 Gr Kırmızı Pul Biber
300 Gr Ayçiçek Yağı
Süsleme İçin; Çeri domates, Yeşil biber
 
İÇ PİLAVLI YILBAŞI HİNDİSİ’NİN HAZIRLANIŞ
 
İlk olarak hindimizi büyük bir tencereye koyarak üzerine hindinin yarısını geçecek şekilde su koyarak kaynatalım. Hindimiz yaklaşık olarak 1 Saat 45 Dakika kaynatacağız. Hindimizin piştiğinden emin olmak için bir çatalımızın hindi etine batıralım. Çatalımızın hindiye rahat batması hindimizin piştiği anlamına gelir. Hindimiz haşlanırken Hindimizin içini dolduracağımız iç pilavımızı hazırlayacağız. Hindimizin haşlanma işlemi tamamlandıktan sonra hindimizi büyük bir tepsiye alalım. Hindimizi kaynattığımız tenceredeki suyumuzu dökmeyeceğiz. Hindi suyumuzu iç pilav yapımında kullanacağız.  tepsimize aldığımız hindimizin solama işlemini yapmak üzere bir kaba 100 Gr Ayçiçek yağı, 50 Gram Domates Salçası, 50 Gram Biber Salçası, biraz tuz karabiber ve kırmızı pul biber ilave ederek karıştıralım. Daha sonra bu karışımı hindimizin dış kısmına yavaş yavaş mesaj yapar gibi sürerek yayalım. Bu işlem sonunda artık haşlanmış hindimizin içini hazırladığımız iş pilav ile dolduracağız. İç pilavımızın hazırla hale gelmesinin ardından fırınlama öncesinde kestaneli ciğerli iç pilavımızı uzun bir servis kaşığının yardımı ile hindimizin içine dolduracağız. Bu işlemin ardından artık iç pilavlı hindimiz fırına atmaya hazır hale gelecek. Hindimizi daha önceden 200 derece sıcaklığına gelen fırınımıza atacağız. Hindimizin daha önceden haşlandığını da göz önünde bulundurarak sık sık gözlemleyerek hindimizin üst kısmının iyi bir şekilde kızardığından emin olana kadar fırında pişirmeye devam ediyoruz. Hindimizin dış kısmının nar gibi kızardığından emin olduktan sonda hindimizin fırından çıkartarak hindinin bulunduğu tepsinin içerisine hindimizi doldurduktan sonra kalan iç pilavımızı da hindimizi çevreleyecek şekilde tepsiye koyuyoruz. İç pilavlı hindi tarifinde en son çeri domates ve yeşil biberler ile süsleyerek yılbaşı soframıza servis ediyoruz. Afiyet Olsun…
 
HİNDİ İÇ PİLAVI HAZIRLANIŞI
Ocağa koyduğumuz tenceremizin içine önce 200 Gr Ayçiçek yağını koyacağız. Yağın kızmasının ardından soğanı küp küp doğrayarak tencereye atarak kavuralım. Daha sonra doğradığımız Hindi ciğerini tenceremize ilave edelim ve kavuralım. İç pilav hazırladığımız tenceremize en son bir kapta yıkayarak ıslattığımız pirincimizi ilave ederek kavurmaya devam edelim. İç pilav hazırladığımız tenceremize en son soyulmuş Kestanemizi, soyulmuş Yer Fıstığımızı, Tuz, Karabiber, Tarçın ilave ederek kavurmaya devam edelim. Bir süre daha kavurduktan sonra hindiyi haşladığımız tencerenizdeki hindi suyundan yaklaşık 1,5 litre kadar ilave ederek pişmeye bırakalım. Hiç pilavımız hindimizin içinde fırında da pişeceğini de unutmayalım. İç pilavımıza hindimizin kaynadığı suyu da ilave ettikten sonda suyumuzun çekmesini bekliyoruz. İç pilavımız suyunu çektikten sonra hindimizin doldurma işlemini yapacağız.
 
Gülçin AKIN