Dolar artarken, marketten akaryakıta her gün hatta her saat başı etiket fiyatlarında yaşanan artışın, döviz düşerken fiyatların düşmemesi, tüketiciyi derinden etkiliyor. Bu durumu gazetemize özel değerlendiren, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube  Başkanı Ali Rıza Berkit; ‘’Önce merkezi hükümetin bunu yapması örnek olması gerekir.  Akaryakıt market ürünlerinde bu yetmez, doğalgazda ve elektrikte de aynı şeylerin olması lazım, indirim olması lazım, vatandaşın hayat şartları biraz kolaylaşması lazım’’ dedi.
 
Türkiye ekonomisinde tüketiciyi derinden etkileyen, dövizdeki artış ile hayatın her alanında karşımıza çıkan alım gücünün düşmesi, dolar ile birlikte artan gıda, elektrik, kira, akaryakıt fiyatlarının, doların düşmesi ile etiketlere yansımaması yansıyanların yavaş olması üzerine gazetemize özel değerlendirme yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit etiket fiyatlarını değerlendirdi.
 
‘’Piyasa dengesiz şekilde gidiyor’’
 
Fiyatları değerlendiren TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; ‘’Sözün bittiği yerdeyiz, söylenecek hiçbir şey yok fiyat artışları kusurlu bir durum valla fiyatlarla ilgilide söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. Piyasa dengesiz şekilde gidiyor. Tüketicinin mi sıkıntısı diyesim geliyor ama, elbette üretici daha haklı, bu nereye kadar gider elbette bu konu hakkında çok bir şey söyleyemiyorum. Tüketiciler olarak sözün bittiği yerdeyiz. Bunlarda çok hoş değerlendirmeler değil ama bilemiyorum.’’ dedi.
 
‘’Doğalgazda ve elektrikte de aynı şeylerin olması lazım’’
 
İndirimin örnek olması için, devlet elinden başlayıp Doğalgazda ve Elektrikte yapılması gerektiğinin altını çizen Ali Rıza Berkit; ‘’Önce merkezi hükümet devlet bu konuda örnek olacak, bu durum doğalgaz elektrik akaryakıt fiyatlarını önce merkezi hükmet bir indirsin, diğer esnaf ve satıcıya o zaman baskı yapsın, desin ki Ey satıcılar, üreticiler fiyatlarınızı indirin bakın ben indiriyorum. Geçen günlerde duyuyoruz vergiler için ÖTV olarak ödeniyor. Bilmiyorum başka bir yol bulunmalı, yani önce merkezi hükümetin bunu yapması örnek olması gerekir.  Bu yetmez, doğalgazda ve elektrikte de aynı şeylerin olması lazım, indirim olması lazım vatandaşın hayat şartları biraz kolaylaşması lazım. Ülkede de bildiğiniz gibi ekonomi serbest piyasa koşulları içerisinde, bu enerji aracılar tamamen devletin elinde, tek aracı onlar onun için bu alanda devlet adım atmalı’’ dedi.
 
‘’Merkezi hükümetin, sesli düşünüp çağrı yapması, çağrılarını yinelemesi lazım’’
 
Etiket fiyatlarının dolar artarken de farklı olarak düşerken aynı hızda olmadığını söyleyen Berkit; ‘’Zaten tüketiciler olarak zor günler geçiriyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Keşke düşürseler, ama bu konuda merkezi hükümetin, sesli düşünüp çağrı yapması, çağrılarını  yinelemesi lazım. Piyasaların sakinleşmesi eski seviyesine gelmesi ile ilgili, sizin de dediğiniz gibi etiket değiştire değiştire, telef olmuştu, şimdi aynı hız inerken  görülmüyor tabii, ben çok umutlu değilim de, ama üretim artmazsa, tüketicinin çok rahat edeceğini sanmıyorum. Başka bir yaklaşım ile olmaz. Bu aylar bakın son ekim ayları buğday arpa çavdar gübre yok mazot pahalı, yarın bir gün hükûmet paramız olsa dahi dışarıdan ithal ürün bulamayacak, yani zamanı çok hızlı değerlendirerek, üretime teşvik edecek hem mazotu hem gübreyi üreticiye süsbanse edecek, bir yol bulması lazım diye düşünüyorum. O zaman arz talep dengeye girecek diye düşünüyorum. Öteki türlü eleştirmekle şikâyet etmekle değişeceğini sanmıyorum’’ şeklinde ifade etti.
 
İbrahim Akın Kazancı