6 muhalefet partisinin, Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme dönülmesi için, TBMM'de gerçekleşen toplantılarda sona gelindi. Yasama, yürütme, yargı ile temel hak ve özgürlükler olmak üzere 5 bölümden oluşan iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşün yol haritası olma özelliği taşıyan metin genel başkanlar tarafından son bir kez daha gözden geçirilmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacak. Ay sonunda Muhalefet partisi liderlerine sunulması, ardından muhalefet liderlerinin oturduğu masada bir mutabakat metni oluşturulacak. Anayasa çalışmasında, Cumhurbaşkanının 7 yıllığına ve bir kez seçilmesi, görev süresi dolduktan sonra aktif siyasete dönememesi, tarafsız olması, bakanların Meclis içinden seçilmesi, HSK'nın ikiye ayrılması, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının arttırılması, Meclis'in daha etkin hale gelmesi ve seçim barajının yüzde 3 olması 6 dikkat çeken başlıklar arasında, çalışmada merak edilen önemli noktalardan birisi de Cumhurbaşkanı'nın nasıl seçileceği konusuydu. Çalışmada konuya değinilmedi. Hatta bu bölümde "Bu konuda öneride bulunulmamıştır" ifadesi kullanıldı.
 
Komisyonda yer alan 6 Partinin temsilcileri de sosyal medyadan çalışmalarının sona geldiğini ifade ederek toplantı sonrasında fotoğraf ile paylaşım yaptılar. CHP Adalet ve Semim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; ‘’Ülkemizin yaşadığı sorunların temel nedeni olan tek adam sisteminin yerine demokratik hukuk devletini kurmak için 6 partinin Genel Başkan Yardımcıları olarak yürüttüğümüz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarında sona ve aslında yeni bir aşamaya geldik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Yolumuz açık olsun.’’ dedi.
 
İyi Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem; ‘’ 6 muhalefet partisinin genel başkanlarının talimatıyla, hukuktan sorumlu genel başkan yardımcıları olarak hazırladığımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem milletimize hayırlı olsun Komisyonda çalıştığım mevkidaşlarıma dostlukları, nezaketleri ve emekleri için teşekkür ederim.’’ dedi.
 
Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu; ‘’6 siyasi partinin temsilcilerinden oluşan komisyon olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem esaslarıyla ilgili mutabakat metni çalışmasının sonuna yaklaştık. Büyük bir nezaket, demokratik olgunluk ve uzlaşma kültürü ile süreci birlikte yönettiğimiz tüm arkadaşlara müteşekkirim.’’
 
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün “Farklı kaynaklardan beslenen altı parti, bir masanın etrafında toplanabildiğimizi, Türkiye’nin yakıcı sorunlarını konuşabildiğimizi ve çözümler üretebildiğimizi tüm Türkiye’ye gösterdik. Yeni bir gelenek başlattık Türk siyasetinde. Yakın zamanda programımızı yayınlayacağız” diye konuştu.
 
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya “Yoğun bir emek ve mutlu bir sonun sıcak karesi. Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp ise paylaşılan fotoğrafları paylaştı.
 
PARLAMENTER SİSTEM NEDİR?
Parlamenter sistem veya parlamentarizm, yürütme organının yasama organının denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemidir. Parlamenter sistemde devlet başkanı genellikle hükûmet başkanından başka bir kişidir. Buna karşılık, başkanlık sisteminde devlet başkanı çoğunlukla hükûmet başkanıyla aynı kişidir ve yürütme organı meşruiyetini yasama organından almaz. Parlamenter sistemle yönetilen bir ülke meşrutî monarşi ya da parlamenter cumhuriyet olabilir. Meşrutî monarşide yetkileri sembolik olan bir hükümdar (kral, imparator, padişah) bulunur, Birleşik Krallık, İsveç, Japonya ve Birinci ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde Osmanlı İmparatorluğu bunun örnekleridir. Parlamenter cumhuriyetlerde ise çoğunlukla seçimle işbaşına gelen, yetkileri yine çoğunlukla sembolik olan bir devlet başkanı (cumhurbaşkanı) bulunur, Almanya, İtalya ve Hindistan bunun örnekleridir.
 
İbrahim Akın KAZANCI