Samimi açıklamalarda bulunan Yurt; “146 yıldan beri süre gelen bir geçmişimiz var. Kaliteden ödün vermeden bu işi icra ediyoruz. Çok yakın bir zamanda da coğrafi işaretle de bunu tescilledik, gururunu yaşıyoruz” dedi.
 
 “146 YILDAN BERİ SÜRE GELEN BİR GEÇMİŞİMİZ VAR”
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Kalite Ödül Töreninde “Yılın En İyi Gıda Firması” ödülüne layık görülen Tatlan Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Koçer Yurt olmuştu. Firması hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Koçer Yurt; “Dedelerimizden buyana 146 yıldan beri süre gelen bir geçmişimiz var. Ben beşinci kuşak olarak bayrağı taşıyorum.  Şu anda sevgili annem Nevin Koçer, eşim Ozan Yurt ve ben şahsım olarak aile şirketi olarak bu mesleği sürdürüyoruz. Kaliteden ödün vermeden bu işi icra ediyoruz. Çok yakın bir zamanda da Coğrafi İşaretle de tüm ilçe yöneticileri adına bunu tescilledik. Bunun gururunu yaşıyorum. Bunu da tüm müşterilerimizle iç dış olarak paylaşmaya çalışıyoruz. Benim göreve geldiğimde tatlan Bayramiç İlçesinde Çan yolu üzerindeki sanayiciler sitesinde küçük bir imalathane şeklinde idi. Daha sonra 2012 yılında Bayramiç’in girişinde halin yan tarafındaki üretim tesisimize taşındık. İlçeye mal olmuş bir ürünün imalatını ve sürdürülebilirliğini yapmış olduğumuzdan dolayı oldukça mutluyuz. Türkiye En İyi Kalite ve Gıda Ödülü Tatlan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Koçer Yurt deyip çağırdıklarında sesimin kısıldığını hissettim. Tatlan ailesi olarak onlar adına aldım. Çünkü biz Tatlan Pazarlama olarak büyük bir aileyiz. Gerçekten çok gurur duydum mutlu oldum. Ama sürdürülebilir bir şekilde kaliteden ödün vermeden inşallah daha nice 146 yıllar diyorum.” diye ifade etti.
 
“TAHİN HELVASI ÇOK GELENEKSEL VE YÖRESEL BİR ÜRÜN”
Markalaşma konusunda işletmesinin adımlardan bahseden Bahar Koçer Yurt; ‘’Helva adına konuştuğunuzda tabi ki bir sektör lideriniz var. Tahin helvası çok geleneksel ve yöresel bir üründür. Biz yola çıkarken kaliteden ödün vermeden ilk tattığı lezzetle üzerinden 10-15 sene geçse de tattığı o ilk lezzetle aynı olacak. Tatlan kaliteli ve farklı ürünler vermek istedik bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü biz biraz daha örnek alarak ve ilham alarak yapmaya çalışıyoruz. Biraz kimya bilgisi biraz da 3 seneden beri ciddi eğitimler alıyorum. Eczacılıktan gelen bir bilgim vardı ama öğrenmem lazım dedim ve daha fazla öğrendim.’’ dedi.
 
Bayramiç’e özgü helva olan Coğrafi işaret ödülü hakkında ise; ‘’Coğrafi Mahreç İşaretli olarak tescillendi. Geçen ayı itibari ile belgemizi de törenle aldık’’ diyen Bahar Yurt, “Evet yani bu geleneksel yıllar önce başlamış bir üretimdir. Bizler beş kuşak önce dedelerimiz başlamış aynı zamanda bu işi yapan çok değerli diğer helva üreten aileler var. Özellikle Mehmet Akif’te ilk tahin helvasını Bayramiç’te yedim ve sevdim diyor. Bu çok kıymetli bizim için. Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Pehlivan’ın önderliğinde tüm üreticiler Borsa Başkanımız ve Kaymakamlığımızın katkılarıyla girişimleriyle müracaatımızı yaptık. Ağustos ayı itibariyle de ürünümüz tescillendi Coğrafi Mahreç İşaretli olarak tescillendi. Geçen ayı itibari ile belgemizi de törenle aldık. Ayrıca İhracata İlham Veren Kadınlar Birliği’nin ihracata ilham veren kadınlar projesi var. Bölgemizden üç bayan olarak katıldık. Bu da benim için çok kıymetliydi. Ben ihracat yapmaya İzmir İhracatçılar Birliğinde başladım. Bize olan katkıları, öğretileri vermiş değerler bizlere çok şeyler kattı. Bölgemden Tellioğlu’nun Sayın Buse Tellioğlu, Şerife Hatun, Gülsüm Üstün arkadaşlarımı da projenin içine dahil ederek katıldık. Yeni markalarımızla beraber ilk ihracatımı bu proje kapsamında gerçekleştirdim.  İçinde bulunduğumuz durumdan mütevellit ihracatımızı arttırmamız lazım.” şeklinde konuştu.
 
 
Bayramiç tahin helvasının diğer helvalardan farkının ne olduğu sorusuna ve İda Gurme markaları ve İda Gurme hakkında bilgi veren Bahar Yurt; ‘’Özel bir üretim şekli var. Kullanıldığı tahinin şekere yedirilmesiyle değişik bir üretim şekli var. Özel bir sistem o yüzden mahreç işaretli. İda Organik Sitesi altında Troida, İda Gurme ve Naturida üç tane markayı alıp konumlandırıp buradan satışını yapmaktı maksadımız. Adaçayı olsun dağ kekiğimiz olsun Kazdağılarındaki kantaron otu olsun bunlardaki etken madde uçucu yağında. Baharatçılar mantığında bakarsak bunları ufalayıp sonrada ambalajlıyoruz. En kaliteli ambalajda da olsa bunların uçucu yağı üç ay içerinde uçup gidiyor. Sonuçta geriye posası kalıyor. Ben bunları demet şeklinde paketledim. Bir gurme mantığında yaptım.  İlk önce dış ticaret yaptığım kişilere hediye paketi olarak gönderdim.  Yüz otuza yakın ürün çeşidi var.” diye ifade etti.
 
“OTUZ BEŞİN ÜZERİNDE ÜRÜNÜMÜZ VAR”
Tatlan ürün çeşitleri ve çıkardıkları Çanakkale Bombası hakkında bilgi veren Bahar Yurt; ‘’Şu anda otuz beşin üzerinde ürünümüz var.  Tahin helvası çocuk, genç ve sporcu beslenmesinde çok gerekli olan bir besin. Ayrıca diyabetik hastalarımız için de sterialı ürünlerimiz mevcut. Tatlan ülkenin, ulusal marketler aracılığı ile ülkenin %70’inde var diyebilirim. Çanakkale Bombası aslında iki seneden beri aldığım eğitimlerle çok büyük şeyler kattı. Dedik ya hep markalaşma diye farlı bir şey yapmak istedik. Biz 7 seneden beri çikolata şelalesi diye bir ürün üretiyoruz. 1-1,5 sene önce ürünü biraz daha ailenin bir öğünde tüketebileceği 250 gr boyutlarına getirdik. Bunu da bir kutunun içine yerleştirdik. İzmir bombasından ilham alaraktan adını Çanakkale bombası koyduk. Ürünün online platformlarında çok şükür ki satışı patladı. Yani kısacası dışı helva kaplı içi soslarla kaplı bir ürün.’’ şeklinde konuştu.
 
Yurt; “Çalışmaktan yılmayalım azimle kararlılıkla ve hayattan zevk alarak çalışalım. Çünkü şu yaşadığımız saniyeleri bir daha yaşamayacağız. Moralimizi bozmayacağız, çalışacağız, üreteceğiz biz Türk insanı olarak birçok zorluğun üstesinden gelmişizdir. İnşallah bunları pandemiyi de hayırlısıyla atlatacağız. Bundan küçücük bir şüphem dahi yok” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Sevi Gözay UĞURLU