Geçtiğimiz günlerde bir emlak sitesinde, konut satışında da metrekare fiyatları ile en pahalı 10 şehir arasında yer alması ve Çanakkale’de emlak fiyatlarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren, Gayrimenkul Danışmanı Hasan Alper Akkoca; ‘’Türkiye’de en pahalı 10 il arasında Çanakkale’yi görmek beni şaşırtmadı. Talep çok olduğu için fiyatlar artmaya devam ediyor’’ dedi.
 
Çanakkale'de uzun süredir, emlak fiyatlarında yaşanan artış, başta kiracılar olmak üzere kentte yaşayan birçok vatandaşı derinden etkiliyor. Son dönemlerde, yaşanan artışında etkisi ile birlikte, bir emlak sitesinde yer alan, konut satışında da metrekare fiyatları ile en pahalı 10 şehir arasında yer aldı. Çanakkale’de emlak fiyatlarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren, Gayrimenkul Danışmanı Hasan Alper Akkoca, ‘’Döviz kurlarının artışı konut fiyatlarını etkiledi tabii ki. Bu durumda satmaktan vazgeçen mülk sahipleri de oldu. Çok ciddi fiyat artışı yapıp satışa devam eden mülk sahipleri de oldu. Kur dengesizliği fiyat dengesizliğine yol açıyor’’ dedi.
 
Çanakkale’nin metrekare fiyatı olarak pahalı olmasında birçok etken var. Çanakkale insanıyla, tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla her yönüyle yaşanabilir bir şehir. 1915 Çanakkale köprüsü ile de artık ulaşımı da daha kolay olacak. Göç alan bir şehir Çanakkale’’ ifadelerini kullandı.  Son dönemde Türkiye’de gerçekleşen ekonomik etkenlerin döviz artışı ve bunun enflasyon üzerinde etkileri ile birlikte konut fiyatları artışı devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir emlak satış sitesinin açıkladığı, Türkiye genelinde satılık konutta metrekare fiyatı en pahalı olan 10 ilin birincisi 10 bin 167 TL ile Muğla olurken, Muğla’yı, 7 bin 824 TL ile İstanbul, 5 bin 947 TL ile Antalya, 5 bin 482 TL ile İzmir, 4 bin 236 TL ile Çanakkale, 4 bin 232 TL ile Balıkesir, 4 bin 062 TL ile Yalova, 3 bin 991 TL ile Gaziantep, 3 bin 852 TL ile Denizli ve 3 bin 718 TL ile Edirne takip etti. “Gayrimenkulünü satmaya çalışanlar dolar kuru üzerinden fiyatlama yapıyor” Emlak artışları ile en pahalı ürünler arasında yer alan Çanakkale'nin 5. sırada yer almasını değerlendiren Emlak Danışmanı Hasan Alper Akkoca, ‘’Kur dengesizliği fiyat dengesizliğine yol açıyor. Gayrimenkulünü satmaya çalışanlar dolar kuru üzerinden fiyatlama yapıyor’’ diyerek, fiyatların artması ve Çanakkale'nin durumu hakkında değerlendirme yaptı. Akkoca; ‘’Döviz kurlarının artışı konut fiyatlarını etkiledi tabii ki. Bu durumda satmaktan vazgeçen mülk sahipleri de oldu. Çok ciddi fiyat artışı yapıp satışa devam eden mülk sahipleri de oldu. Kur dengesizliği fiyat dengesizliğine yol açıyor. Gayrimenkulünü satmaya çalışanlar dolar kuru üzerinden fiyatlama yapıyor. Alıcı adayları biz TL ile kazanıyoruz dolar artınca neden fiyat artıyor anlamıyoruz diyorlar. Her iki tarafta haklı. İki tarafında olduğu durumlarda sistemde hata vardır diye düşünüyorum. Türkiye de en pahalı 10 il arasında Çanakkale’yi görmek beni şaşırtmadı. Çanakkale’nin m2 fiyatı olarak pahalı olmasında birçok etken var. Çanakkale insanıyla, tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla her yönüyle yaşanabilir bir şehir. 1915 Çanakkale köprüsü ile de artık ulaşımı da daha kolay olacak. Göç alan bir şehir Çanakkale. Talep çok fiyatlar artmaya devam ediyor’’ dedi.
 
‘’ÇANAKKALE MERKEZİN FİYATLARI, BÜYÜKŞEHİRLERİN FİYATLARI İLE YARIŞACAK SEVİYELERE ÇIKTI’’
 
Yaşanan emlak fiyatları artışı hakkında, Çanakkale'de 11 yıldır müteahhitlik hizmeti veren, Müteahhit İsmail Acar;  ‘’Çanakkale'de uzun bir süredir devam eden konut satışlarında yaşanan fiyat artışının nedenlerini sıralayan Müteahhit İsmail Acar; ‘’Bu artışı bazı ilçelerde daha yükseltiyor. Mesela Bozcaada, Bozcaada'nın birim metrekareleri, herhalde, Türkiye'de ilk 3 arasında yer alması lazım. En son okuduğum araştırmada, Beyoğlu Beşiktaş ve Bozcaada metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu yerler, Onun akabinde merkez ve Gökçeada olarak değerlendiriliyor. Merkezde ’de bu fiyatların yüksek olması, Çanakkale'de artık yeterli arsaların bulunamamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü arsa payları merkezi yerlerde yüzde 50, hemen bir arka sokaklarda yüzde 40, ama yüzde 30-35 olan bir pek yer yok. Karaca Ören köyünde bile arsa sahipleri yüzde 35 ile arsa sahipleri müteahhitlere, veriyorlar. Şimdi müteahhitte yüzde 40 aldığı zaman 10 dairenin 4 tanesi, yapıyor. İnşaat maliyetlerinde hesapladığımız zaman, daire fiyatları gerçekten çok yükseldi. Çanakkale nazarında yüksek, büyükşehirlerde yüksek olmasına alışıktık ama İstanbul Bursa İzmir’de duyuyorduk burası daha uygun geliyordu, ama şuan Çanakkale merkezin fiyatları, büyükşehirlerin fiyatları ile yarışacak seviyelere çıktı. Ben bunu arsa sahiplerinin arsalarını pahalıya verdiklerinde ve birim maliyetlerinin yükselmesinden dolayı olduğunu söyleyebilirim’’ şeklinde konuştu.
 
İbrahim Akın KAZANCI