Ulusal Süt Konseyi'nin 8 Aralık'tan itibaren çiğ süt tavsiye fiyatının yüzde 46,9 artırılarak 4,70 TL olacağını açıklamasının ardından süt ve süt ürünleri raflarda zamlı fiyatlarla satışa çıktı. Peki üretici artan süt fiyatlarını nasıl değerlendiriyor. Tarım ve hayvancılık yapan, süt üreticisi İsmail Özgü; ’Yemlere gelen zamlar konuşulmazken süt 15 TL diye feryat ediyorlar. Suç kimde, Tabii ki de tüccar, depolarında ucuz sütten yapılan peynir vs. dolu simdiyse zam üstüne zam’’ dedi.
 
Ulusal Süt Konseyi'nin 8 Aralık'tan itibaren çiğ süt tavsiye fiyatının yüzde 46,9 artırılarak 4,70 TL olacağını açıklamasının ardından süt ve süt ürünleri de zamlandı. Bazı firmalar 8 Aralık'ı beklemeden ürünlerine zam yaparken, bazı firmalar da son iki gündür ürün sevkiyatını durdurmuştu. Zamlı fiyatların market raflarına yansımasının ardından, tüketici artan fiyatlara şikâyet ediyorken, üretici de artan maliyetler ve yapılan zamlardan en az kazancı sağlamaktan yakınıyor. Süt fiyatlarını üretici gözünden değerlendirme yapan Tarım ve hayvancılık yapan Süt üreticisi İsmail Özgü üreticinin problemlerini sıraladı.
 
‘’YEMLERE GELEN ZAMLAR KONUŞULMAZKEN 15 TL DİYE FERYAT EDİYORLAR.’’
 
Tarım ve hayvancılıklar uğraşan süt üreticisi İsmail Özgü; ‘’Emekliyim. Aynı zamanda da hayvancılık-tarım ile ilgileniyorum. Evet süt konseyi 4.70 inek sut fiyatı açıkladı 8 aralık itibarıyla geçerli olacak diye, insanların zamlı sut parası cebine girmeden market raflarında sütun litresi 15 t diyorlar, Yemlere gelen zamlar konuşulmazken 15 TL diye feryat ediyorlar. Suç kimde, Marketteki 15TL’lik sütün hesabını üreticiye soramazsınız. Enflasyonu arttırıyor diye üreticiye soramazsınız. Zamlı süt parasını üretici almadan yemin çuvalına (dolar Euro bahanesiyle) 25 TL zam geldi. Hesabi kime sorulacak. En masum üreticilerdir. Üretmezsen tükenirsin. Suçlu varsa en suçlu Tabii ki de tüccar, Depolarında ucuz sütten yapılan peynir vs. Dolu simdiyse zam üstüne zam’’ dedi.
 
“BİZİM YERLİ IRKLARIMIZ YOK OLDU”
 
Süt fiyatlarında belirleyicinin kapalı sistem üretimde yem olduğunu ifade eden İsmail Özgü; ‘’Bu çok eskilere dayanıyor. Bizim yerli ırklarımız yok oldu. Bugünlere geldik. Yemi azaltarak mera hayvancılığı, ben keçiyle uğraşıyorum. Hem meradan faydalanıyor hem de sağım donemi yemden istifade ediyoruz. Keçi sütü farklı fiyat olarak sezonluk olduğu için, şuan net bir fiyat yok. Kapalı sistem ahir hayvancılığı olunca yem vermeye mahkumsun.’’
 
“4.70 SÜT FİYATI, HADİ EN FAZLA %100 OLSA ÜRETİM NAKLİYE İLE  9 TL YA DA 10 TL OLSUN”
Yem fiyatlarından etkilenmemek için de ülkenin yem üretmesi gerektiğinin altını çizen ayrıca ‘’Marketlerin ve sanayicilerin fırsatçı olduğu özellikle vurgulamam gerek’’ diyerek sözlerine devam eden, İsmail Özgü; ‘’Kendinde ekip dikeceksin. Mısır silaji , yonca, reygras, fig gibi hayvan yemine katkı sağlayacaksın. Tabi işletmeni maliyeti azalır. Ama gübre mazot tohum gibi girdilerde çok pahalı. O ayrı bir dert, yani neresinden tutsan sıkıntı, onlara devletin sıkı denetlemesi gerekir, Hesap belli. 4.70 süt fiyatı, hadi en fazla %100 olsa üretim nakliye vs. ile 9 TL ya da 10 TL olsun. Ama bunlar fırsatçı, Yemler artarsa sut konseyi bir daha toplanacak. Fiyat güncellenecek. Burada en masum üretici bunun farkında olmak lazım. Burada açıkça söylemek gerekiyor, marketlerin ve sanayicilerin fırsatçı olduğu özellikle vurgulamam gerek, yem fiyatları kontrol edilmeli. Ayrıca süttozu ve yapay ete zemin hazırlıyorlar. Dolayısıyla insanları daha çabuk ve kolayca yavaş-yavaş öldürecekler.’’ şeklinde konuştu.

İbrahim Akın KAZANCI