Çanakkale savaşının da konuşulduğu programda Murat Bardakçının ‘’Çanakkale’de niye savaştık, 2 sene sonra İstanbul işgal edildi, Ne işe yaradı diyorlar böyle serseriler var.’’ sözleri ile Erhan Afyoncu Çanakkale savaşı önemi üzerine konuştu. Afyoncu; ‘’Balkan savaşında ki o psikolojik çökmüşlüğü biz, Çanakkale'de Kut-ül Amarede ve diğer savaşlarda, savaşarak attık. Biz bunu atamasaydık. O savaş olmasa Kurtuluş savaşını yapamazdık’’ dedi.
 
Geçtiğimiz salı akşamı Habertürk ekranlarında Fatih Altaylı’nın Teke Tek Bilim Programına konuk olan Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Gazeteci yazar Murat Bardakçı Balkan savaşları ve Kafkas savaşları yanı sıra Çanakkale savaşı hakkında da konuştu. Bir kesim tarihçinin Çanakkale savaşı ile ilgili anlaşılmaz sözlerini ifade eden Murat Bardakçı; ‘’Çok saçma sapan laflar ediliyor, mesela Çanakkale’de niye savaştık, 2 sene sonra İstanbul işgal edildi, çüş yani, ne yapacaktın, böyle saçma şey mi var. Ne işe yaradı diyorlar, böyle serseriler var. ‘’ demesi üzerine Çanakkale Savaşı üzerine konuşan Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu Çanakkale savaşı ile ilgili; ‘’O büyük bir liderin doğuşuna da büyük katkı sağlıyor. Bir karizma oluşturuyor. Millî mücadele döneminde birçok komutan, Atatürk'ten daha kıdemlidir. Ama arkasında Çanakkale var. O büyük bir başarı, tabi maalesef zaman zaman küçümsemeler oluyor. Bu bir kere dökülen şehir kanlarına hakarettir’’ diyerek Çanakkale savaşı hakkında bilgiler verdi.
 
‘’OSMANLI DEVLETİ, ÇANAKKALE SAVAŞINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜÇLERİNE KARŞI DİRENEBİLDİ’’
 
Murat Bardakçının Çanakkale savaşını önemsiz olduğunu ifade eden ve küçümseyen tarihçiler olduğu  ile ilgili sözlerine, Çanakkale yaramadı mı?  sorusuna Prof. Dr.  Erhan Afyoncu; ‘’ İşte orda mesele şu Çanakkale’de karşınıza bir lider çıktı.  Yaradı yaramaz olur mu, balkan savaşında bitmiş bir imparatorluk, psikolojik olarak bitmiş, O zamanalar yazarları toplamış Enver Paşa, yazarları Çanakkale'ye götürmüş, yazarlar Çanakkale destanını yazsın, doğru bir şey çıkmamıştır ama, Beşir Ayvazoğlu'nun da bu konuda, güzel bir kitabı vardır. Gidenlerden diyorum tabii, Akif'in şiiri Çanakkale'yi anlatan en güzel şiirdir. Yani orda yazarlar diyor ki, gezdiriyorlar cepheyi tabii, çadıra bir tane yaralı subay geliyor. Yaraları sarılıyor. Doktorlar insan üstü çalışıyor. Günümüzde nasıl çalışmışsa o gün Çanakkale savaşında da, bazı hatıralar yayınlandı, yetişemiyorlar yani kol kopuyor bacak kopuyor yani, ardından subay yaraları sarılıyor. Cepheye gidemeyecek durumda, kalkıp gitmeye çalışıyor. Doktor diyor ki, gidersen ölürsün diyor, aksın kan diyor, balkan savaşının utancını bu akan kan temizler diyor. Balkan savaşında ki o psikolojik çökmüşlüğü biz, Çanakkale'de Kût'ül-Amâre ve diğer savaşlarda, savaşarak attık. Biz bunu atamasaydık. O olmasa Kurtuluş savaşını yapamazdık, Siz Çanakkale’de şunu gördünüz, Balkan savaşında, 4 küçük devlete karşı mağlup olan Osmanlı devleti, Çanakkale savaşında dünyanın en büyük güçlerine karşı direnebildi. Ama tabi bunun çok acı sonuçları oldu. Yetişmiş insanınızın çoğu cephede şehit düştü, ama en azından o milli mücadele ruhunu verdiler. Birde, tabi Atatürk’ün arkasında Çanakkale Anafartalar vardır. Mesela Çanakkale’den ayrılıp Edirne'ye geldiğinde, Anafartalar kahramanı hoş geldin diye karşılıyorlar. O büyük bir liderin doğuşuna da büyük katkı sağlıyor. Bir karizma oluşturuyor. Millî mücadele döneminde birçok komutan, Atatürk'ten daha kıdemlidir. Ama arkasında Çanakkale var. O büyük bir başarı, tabi maalesef zaman zaman küçümsemeler oluyor. Bu bir kere dökülen şehir kanlarına hakarettir.
 
İbrahim Akın KAZANCI