Çanakkale Belediyesi, Dardanel ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi katkıları ile hazırlanan, çocuklar ve gençler için de sosyo-kültürel anlamda yeni rekreasyon alanı olacak, Karina Deniz Kültür Merkezi dün açıldı. Kapalı ve açık alan olmak üzere 2 bölümden oluşan kapalı alanda akvaryum bölümü, alg üniteleri, ve teknoloji bölümü, denizcilik bölümü, sergi ve koleksiyon bölümleri yer alan, açık alanda ise sualtı ve rüzgâr sporları, sportif balıkçılık atölyeleri, çocuklar için oyunlaştırılmış aktiviteler, dönemsel kamplar, deniz temalı oyun parkı, Piri Reis haritası ve bilgilendirme panoları (rüzgarlar, balık türleri vb.) gibi faaliyet alanlarını kapsayan merkezin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Sedat Murat, Baro Başkanı Av. Soner Aydın, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale'nin deniz ve kent açısından önemini ifade ederek; “Türkiye’de en uzun kıyıya sahip ikinci şehir.  İki tane adamız, iki adamız var.  Çift taraflı akan bir boğaz akıntısına sahibiz.  Bütün bunlara rağmen denizlerle yeterince haşır neşir olamıyoruz” dedi.
 
“DENİZLERLE YETERİNCE HAŞIR NEŞİR OLAMIYORUZ”
 
Törende denizin önemini anlamamız gerektiğini ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuşmasında deniz ile ilgili yapılması gerekenlere değinerek; “Çanakkale biliyorsunuz hem su hem de rüzgarın kenti. Burada hem su hem de rüzgar var. Çanakkale aynı zamanda Türkiye’de en uzun kıyıya sahip ikinci şehir. İki tane adamız, iki adamız var. Çift taraflı akan bir boğaz akıntısına sahibiz.  Bütün bunlara rağmen denizlerle yeterince haşır neşir olamıyoruz.  Onun için yeni nesiller ve gençler denizi tanısın, denizciliği tanısın, balıkçıyı tanısın, balık tutmayı öğrensin.  Marina gibi yaptığımız bir alan var küçük küçük tekneler var orada. Halbuki yelkencilerin olması lazım.  O yelkenciler yaz kış dolaşıyor olması lazım. Ama bizde yok, hiç görmüyorum. Halbuki özellikle Avusturalya’da görmüştüm hafta sonu denizde yer kalmıyor. Dolayısı ile bu denize bir bakmamız lazım. Denizin Önemini anlamamız lazım. Şimdi batıklara dalma programı çıktı çok önemli.  Dalış turizmi çok önemli bir gelir kaynağı aynı zamanda çünkü pahalı insanlar dalıyor. Dolayısı ile biz de çocuklarımızın denizi tanımasını istedik.  Dolayısı ile bu merkezi açmaktaki amacımız, Çanakkale’deki deni ekosistemini anlatmak, rüzgar ve su altı sporlarını görünür kılmak. Çanakkale aynı zamanda bir üniversite kenti.  Belediye ile Üniversitenin iş birliği için de öncü bir proje bu.  Bunun devam etmesi lazım. Bu konuda rektör hocamıza da söyledim sonuna kadar destek olacağız hiç tereddüt yok” şeklinde konuştu.
 
“EKONOMİMİZE VE GENÇLERİMİZE KATKISI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’’
Açılıştaki konuşmasında Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen ise “Türkiye olarak üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, Çanakkale’miz asırlardır denizin kenarında olmasına rağmen, diğer Akdeniz ülkelerinde gördüğümüz kadarı ile denize çok yakın değil.  Daha fazla yakın olmamız lazım. Deniz kültürünün artması, denize dayalı sanayinin artması hepimizin menfaatleri açısından önemli.  Biz de Dardanel olarak 40 yıldan beri deniz ürünleri konusunda üretim yaparak, hem ülke içerisinde deniz ürünü tüketiminin arttırılması, hem de bu ürünlerin sanayimizde işlenerek ihraç edilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması açısından faaliyetler gösteriyoruz.  Bundan sonra da faaliyetlerimi bu şekilde devam edecek.   Bize böyle anlamlı bir kazanım için bize destek verilmesi için sağlanan fırsat için teşekkür ederim. Bu tür yatırımların Çanakkale’mize, ekonomimize ve gençlerimize katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.
 
“ÇANAKKALE TURİZM, KÜLTÜR, SANAT MERKEZİ OLMASINI İSTİYOR”
Niyazi Önenin ardından bir konuşma yapan ve “Çanakkale Turizm, Kültür, Sanat merkezi olmasını istiyoruz. Ama buna artı tarım ve hayvancılık diyoruz” diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat;  “Ben Akademisyenlere, yerel birimlere, yöneticilere STK’lara şunu söylüyorum. Yanlış anlaşılmasın, sanayiye karşı değilim, sanayi büyümek açısından, istihdam açısından önemli. Ama Çevreyi kirletemeyecek çok ağır sanayi,  etrafımızda çok büyük katkı sağlarsa önemli sanayi tesisleri vardır. Ama  bu şehir ki karşıda yatan ecdadımız da bunu isterdi. Bu pırıl pırıl doğasıyla, sanat ve kültürü ile tarihi değerleri ile burası bir marka şehir olması lazım.  Biz Üniversite olarak bunu istiyoruz.  Çanakkale Turizm, Kültür, Sanat merkezi olmasını istiyoruz. Ama buna artı tarım ve hayvancılık diyoruz. Çünkü ülkemizde bu çok yapılıyor.  Deniz de tarımın bir parçası. Dolayısı ile tarımda önemli bir dönemden geçiyoruz. Üniversitemiz bu anlamda özellikle Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesindeki hocalarımızın çok güzel çalışmaları var.  Değişik birimlerle çalışmaları var. Belediye Başkanımızın da bizi bu anlamda destekliyor. Ama ben buradan başta Niyazi bey olmak üzere, Belediye Başkanımız, değerli kurumlara sizin üniversiteye, deniz bilimlerine daha fazla katkı vermesi gerekiyor.  Çok değil ufak tefek sorunlarımız var. Gemilerimizi aktif hale getirecek, hocalarımızın çok güzel çalışmaları var. Sadece bunları biraz daha sanayiye sokmamız gerekiyor.  Ben bütün yöneticilerin, STK’ların, sektörün bize biraz daha destek vermelerini talep ediyoruz” diye konuştu.
 
DÜNYANIN EN ÖNEMLİ DALIŞ İÇİN TERCİH EDİLEN BİR ŞEHİR
Deniz Bilimleri Meslek Yüksek Okulu ile ilgili de bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, “Ben Rektör olarak Çanakkale’ye 4 yıllık bir süre için geldim. Bu süreç içerisinde bir şeyler yapmak ihtiyacı hissediyorum.  Çanakkale’ye bizim borcumuz var.  Su sporlarına önem vermemiz gerekir, deniz sporlarına önem vermemiz gerekir, dalışa önem vermemiz gerekir.  Dünyanın en önemli dalış için tercih edilen bir şehir.  Burayı bu anlamda da turizm merkezi yapabiliriz. Buraya önemli hedeflerimizden bir tanesi su sporları alanında dalış merkezi bakımından önemli bir dalış merkezi yapmayı planlıyoruz.  Deniz Bilimleri Meslek Yüksek Okulu için bize, Dur Yolcunun altında 80 dönüm civarında yer verildi.  Orayı sektörde faaliyet gösteren bütün birimleri ile ilgili orada program açmayı düşünüyoruz.   Önemli bir merkez olacak bu alanla ilgili herkesin de desteğini bekliyoruz” şeklînde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU