Geçtiğimiz haftalarda, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden tur operatörleri davet edilerek, TÜRSAB’ın yeni projesi olan ‘Zeytin Kültür Yolu’ kapsamında 4 gün süren bir tanıtım programı düzenlendi. Deniz ürünleri ve peynir helvası gibi yerel tatların tanıtımını içeren program ile tur operatörlerine, Çanakkale’nin gastronomi turizminin kapasitesi tanıtıldı. Şehre düzenlenecek olan gastronomi turlarıyla birlikte, iç ve dış turizme hareketlilik getirilmesi amaçlanıyor. Projenin sahibi olan TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Ahmet Çelik, tanıtım programı hakkında değerlendirmelerde bulunarak, düzenlenecek olan turların içeriğine ilişkin bilgiler paylaştı.

Çelik, pek çok turizm koluna sahip olan Çanakkale’nin, şimdiye kadar üzerinde çalışmamış ancak büyük bir potansiyele sahip olan gastronomi turizmi için uzun zaman önce TÜRSAB olarak çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu çalışmalar kapsamında, gastronomi turizminde ihtisaslaşmış 20 büyük seyahat acentesinin Çanakkale’ye davet edildiğini söyleyen Çelik, ”Marmara Denizi’nin etrafında rutin, hafta sonu ve seri olacak şekilde yeni bir turizm türünü harekete geçirmek için çalışma yaptık. Tur operatörleriyle gezimize, Gelibolu Yarımadası’nda şarap tadımıyla başladık. Çanakkale’nin şehir merkezinde deniz ürünleri, peynir helvası ve son zamanlarda revaçta olan Troya Antik Kenti’ndeki Globi tatlısını programa ekledik. Bu programda; Gelibolu Yarımadası, Assos veya Troya Antik Kenti gibi kültür rotaları bulunmuyor. Sadece Troya Müzesini programa ekledik çünkü müze özellikle, son zamanlarda Avrupa’da aldığı ödüller ile kendisinden söz ettiriyor. Dolayısıyla, mutlaka seyahat edilip, görülmesi gereken bir nokta” şeklinde konuştu.

PROFESYONELLERLE DİRSEK DİRSEĞE ÇALIŞILDI
Programı oluştururken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Çanakkale Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği (ÇAPAD) ile ortak çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Çelik, ”Menülerimizi, tadımlarımızı buna göre organize ettik” dedi.

ESNAFA DA FAYDA SAĞLAYACAK
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen tanıtım programını değerlendiren Çelik, “Gelen katılımcılar, bu zamana kadar yalnızca Tekirdağ’a kadar şarap tadımı turları organize ettiklerini ve Çanakkale’nin bu anlamda bu kadar zengin olduğunu bilmediklerini ifade ettiler. Dolayısıyla Çanakkale şehrine, esnafına, ekonomisine bu anlamda yeni bir kan geleceğini düşünüyoruz. Bu hareketin, Çanakkale’ye yeni bir tur serisini başlatacağını düşünüyoruz. Özellikle Yalı Hanı, Yalı Caddesi, Çanakkale sokakları ve yine gastronomisiyle öne çıkmış restoranların, pastanelerin bu çalışmalardan yararlanacağını düşünüyoruz” sözcüklerini kullandı.

PROGRAMDA BALIKESİR DE VAR
Çanakkale’nin de dâhil olduğu bu bölgenin zeytin ağırlıklı olmasından dolayı rotayı, ‘Zeytin Rotası’ olarak adlandırdıklarını belirten Çelik, “Çanakkale’den sonra yine körfezde; Antandros Antik Kenti, Edremit Şehir merkezi, Gömeç Şehir Merkezi, Havran Şehir Merkezi olmak üzere en son Balıkesir Şehir Merkezi’nin de gastronomisini ön plana çıkarıp, yeni bir tur güzergâhı ve programı oluşturmuş olduk. Bu çalışmalarla birlikte gastronomi turizminde öne çıkacağımızı ve destinasyon turizmine de ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Çanakkale’deki bütün kamu kurum ve kuruluşlarının organizasyona destek olduğunu söyleyen Çelik, “Her birine ayrı ayrı TÜRSAB Bölge Başkanlığı olarak teşekkür etmek istiyorum. Gala gecemize, Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız da katılım sağladı. Bölge Başkanlığımız, kamu kurum ve kuruluşlarının başkanlarının da katılımıyla birlik ve beraberlik anlamında güzel bir tablo vermiş olduk. Eğer mevzu turizm ise Çanakkale’nin tek yürek olacağını bir kez daha ispatlamış olduk. Bunun en güzel örneğini 2018 Troya Yılı’nda da görmüştük. TÜRSAB Bölge Başkanlığı olarak, bölgemize daha fazla iç ve dış pazar turistinin gelmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” sözleriyle açıklamasını sona erdirdi.

Sevi Gözay UĞURLU