Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, “Eceabat demek; vatan demek, özgürlük demek, Cumhuriyet demek, Türkiye demek. Eceabat'ı tek bir kelimeyle anlatmak, bir kalıba sığdırmak olmaz” açıklamasında bulundu.

İlçeler ve beldelerin tanıtımları, özellikleri,, meşhur yemekleri ile ilgili düzenlenen bir söyleşiyle alakalı videoyu paylaşan Başkan Zileli, “Her yerin bir meşhuru vardır. Antep’in, Adana’nın yemekleri gibi. Bazı illerimizin tatlıları ve özel besinleri olabilir ama bunlar bölgesel olarak isim yapmış ve dünya çapında tanınmış olabilirler. Ama Eceabat’ın ve Türkiye’nin asıl yemeği;  buğday çorbası olması lazım. 1915’te askerlerimizin yemek bulamayıp sadece buğday çorbasını içtikleri için bence Türkiye’nin en asıl, olmazsa olmaz yemeğinin öncelikli bu olması lazım. Her şey damak tadıyla değil, vatan sevgisi tadıyla belirlenmesi lazım” dedi.

Zileli şöyle devam etti; “Vatan sevgisi dediğimiz zaman, insanın midesine giden yoldan geçmemesi lazım kalbine. Özgürlük, Cumhuriyet gibi kapsamları içine alması lazım. Eceabat’ı kısa cümlelerle anlatmak bence hiç kolay değil. Eceabat demek, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin temini demek. Çünkü burada yaşanılan, verilen mücadeleleri ifade etmeye kelimeler yetersiz kalır. Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olan herkesin öncelikle gelip Eceabat’ı gelip görmesi gerekiyor. Ama sadece hızlandırılmış turla değil. Vatan sevdalılarının buraya gelmeden önce Eceabat’la Çanakkale ile ilgili okuyup araştırmaları lazım ki geldikten sonra bu coğrafyanın ne kadar değerli olduğunun daha iyi farkına varsınlar. 1915 Çanakkale savaşlarının geçtiği bölge Eceabat. Ama bakıyorsunuz; ‘Gelibolu Tarihi Yarımadası’. Tamam, Coğrafi olarak, konumlama olarak Gelibolu Yarımadası ama savaşların geçtiği, tüm vatan kalbinin attığı yer, Dur Yolcu’nun olduğu yer Eceabat’tır. Bunu da Türkiye’nin herkesin bilmesi gerekiyor. Yani, 1915’teki savaşlardan dolayı kendilerine bir turizm çıkarı sağlayan insanlar da bunu bilmesi lazım. Çanakkale Savaşları dendiği zaman öncelikle burasının Eceabat’ta oluğunu herkese anlatmamız gerekiyor. ‘Neyi ünlü’ demek çok basit bir kavram. Vatan kavramına ünlü olmaz. Vatanın hamuru burada, yağı burada, tuzu ve suyu burada. Bizim ünlü olmamızı gerektirecek bir şey yok. Biz vatanın kendisiyiz. Buğdayımızla, pamuğumuzla, üzümümüzle Türkiye Cumhuriyetinde vatanın kendisi olan tek ilçeyiz diyebilirim. Çünkü vatan kavramı oluşmadan,  ne mutfak sanatları oluşur, ne yemek sanatları olur. Ne de meşhur bir yemek ismimiz olabilir. Burası olmasa kebap olmayacaktı. İngilizce bir isim takılacaktı. Yani Eceabat’ın dağı taşı, toprağı her şeyi meşhur.”

Gülçin AKIN