Merkez Bankası’nın faiz oranı açıklamasının ardından altın ve dövizlerde hareketlilik başladı. Karar öncesi 10,39’dan işlem gören ABD Doları, 11 TL seviyesine, altının gramı ise 650 TL’ye yükseldi. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Eski Başkanı ve işletmeci Timur Ay, faiz kararı sonrası yeni dalgalanmaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Ay, “Para kazanmaktan çok, kendi menkul değerini koruma anlayışı var. Yatırımcıların, mümkün olduğunca kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekiyor” dedi.
 
İstenilen faiz rakamının düşük kaldığı söyleyen Ay, “Ona istinaden doların 12 bandına çıkması birden olmayacak gibi görünüyor. Ama piyasa zaman içerisinde alışır, belki geriye de dönebilir. Piyasayı izleyip göreceğiz. Hükümetin faiz kararını hep aşağı çekme dirayeti aynı şekilde devam edecek gibi görülüyor” ifadelerini kullandı.
 
“DOLARIN AŞAĞI MEYLİNİ ÖNGÖRMÜYORUM”
Piyasanın argümanlarına dövizle karar verdiğini söyleyen Ay, “Netice itibariyle iki şey var: Birincisi, faizin yüksek olmasını isteyen bir yapı; ikincisi, faizin düşük olmasını isteyen bir yapı. İkisinin çatışması sonucunda bir fiyatlanma yapılıyor. İster dolar bazında olsun, ister altın bazında olsun. Neticede doların artmasından kaynaklı yukarı çıkıyor. Açıklama sonrası gördüğümüz gibi, altının külçe fiyatı, 650 bandına yaklaştı. Netice itibariyle, ben piyasalardaki yılsonuna kadar gergin piyasalarda dövizin aşağı meylini çok öngörmüyorum. Ama bilemiyorum tabii belki yanılırım” şeklinde konuştu.
 
PİYASA, DUYGUSAL BİR YAPI
Döviz pahalanmasının bir Türk vatandaşının hiç istemediği bir şey olduğunu ekleyen Ay, “Bizim piyasalardan beklentimiz, bir an evvel sakinleşmesi. Bir an evvel, gerginliğin ortadan kaldırıcı açıklamalarla fiyatın aşağı doğru meylini istiyoruz. Yoksa başka bir şey istediğimiz yok. Gerginlik kimseye yaramıyor, ne piyasa aktörlerine yarıyor, ne de piyasa içinde beklenenlere yarıyor. Çünkü piyasa duygusal bir yapı, yani çok şeyden etkileniyor. Biliyorsunuz bunları yaşadık. 20 sene evvel, anayasa kitapçığı ile Türkiye'de devalüasyon yaşadık. Ama bugünkü şartlarda piyasa argümanları, piyasa belirleyicilerinin yapmış olduğu beyanatlar doğrultusunda hareketlenebiliyor. O açıdan umarım bundan sonraki açıklamalar, biraz daha piyasanın ateşini düşürecek açıklamalarla sakinleşir diye bekliyoruz” dedi.
 
YATIRIMCIYA TAVSİYE YOK
Vatandaşların birikimleri ile ne yapmasını gerektiği üzerine fikir beyan eden Ay, “Çok zor bir karar. Burada para kazanmaktan çok, kendi menkul değerini koruma anlayışı var. İnsanlar, kısa vadede kazanıyormuş gibi görünüyor ama normalde alım gücü daralıyor. Yani kısa vadede kazandığınızı sandığınız döviz ve altın artışlarından, piyasa şartlarıyla bakacak olursanız, alım gücünüz daralıyor. O açıdan yatırımcıların, mümkün olduğunca kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekiyor. Yatırım yapacak olan herkes, bilgiye çok rahat ulaşabiliyor. Hem piyasa belirleyicileri noktasında hem de her türlü uluslararası piyasaları takip edebilme adına, herkes bilgiye çok rahat ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.
 
ALTIN FİYATLARI REKOR ÜZERİNE REKOR KIRIYOR
Türkiye Cumhuriyeti Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16’dan yüzde 15’e indirilmesine karar verdi. Saat 14.00 sıralarında açıklanan faiz kararı sonrasında döviz piyasası ve altın fiyatlarında hareketlilik yaşandı. Dolar ve Euro’da artış yaşanırken altın fiyatları da rekorlarını tazelemeye devam etti. Bu gelişmelerin sonrasında Çanakkale Kuyumcular Çarşısı’nda sabah saatlerinde 1051 TL’den satılan çeyrek altın fiyatı 1078 TL’ye yükseldi. Sabah 634 TL olan 22 ayar altının gram fiyatı ise 650 TL’den alıcıya ulaştı. 24 ayar bileziğin gramı da 663,24 TL’den satışa sunuldu. Ayrıca yarım altın 2156 TL, tam altın ise 4311 TL’den satılırken, Cumhuriyet altının fiyatı ise 4437 TL’ye yükseldi.
 
Sevi Gözay UĞURLU