Geçtiğimiz günlerde Türk Eczacıları Birliği (TEB),  645 ilacın piyasada bulunamadığına ilişkin bir açıklamada bulundu.  İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, temel sebebin kur farkı olduğunu dile getirerek, ağrı kesici ve burun spreyi gibi çok yaygın ilaçlarda bile sorun yaşandığını belirtti ancak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Eczacı Jale Karaata da ilaç krizini Çanakkale bazında değerlendirerek, “Günden güne bulunamayan ilaç sayısı artıyor” dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA KRİZ DERİNLEŞECEK
Acilen önlem alınması gerektiğini söyleyen TEB, “Sahadan, eczacı kooperatiflerimizden, meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler, piyasada pek çok ilacın bulunmadığını gösteriyor. Şu anki tabloda 645 ilaçta sıkıntı yaşanıyor. Eczacılarımız ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşıyor. Halk sağlığını tehdit eden bu durum karşısında önlem alınmazsa ilaç krizi derinleşecek, bulunamayan ilaç sayısında artış yaşanacaktır” açıklamasında bulundu.
 
İKİ SIKIŞIKLIK ÜST ÜSTE GELDİ
Pandemi nedeniyle ilaç firmalarının üretim planlamalarında erteleme yaptığını ancak okulların açılmasıyla birlikte yeniden üretim ihtiyacı doğduğunu bu yüzden bir sıkışıklık yaşandığını söyleyen İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Zeki Salih Özcan ayrıca, her yıl Şubat ayının zam dönemi olduğunu belirterek, “Bu zam dönemi içinde firmalarımız, Aralık ayından itibaren, üretimlerini biraz yavaşlatmakta. Bu zammın beklentisi de gene bu sıkışıklığa sebep oluyor. Bu ikisi bu sene üst üste gelmiş oldu” dedi.

İLAÇLAR, ZARAR ETMEMEK İÇİN PİYASAYA SUNULMUYOR
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan ise, “Şubat ayında bir artış olacak ancak bu normal reel kurunun neredeyse yarısı kadar. Reel Euro kuru 11 TL’yi aşmış durumda. Aradaki makas açıldı. Makasın açılması, firmalar çok daha maliyetli üretip çok daha ucuza satmak zorundalar. Makas açıldıkça zarar edecekleri endişesiyle bir kısım ilaçları getirmemeye ve piyasaya sunmamaya başladı.” diye konuştu.
 
BAKANLIK YALANLADI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yapılan açıklamada, "Kur farkı nedeniyle hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır. Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır" denildi.

“GERÇEKTEN BULUNAMAYAN İLAÇLAR VAR”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Eczacı Jale Karaata, “Türk Eczacılar Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak ve bazı Eczacı Odaları, bulunamayan ilaç sayısı hakkında 645 gibi bir rakam ortaya çıkardılar. Sağlık Bakanlığı, eczanelerde bulunamayan ilaç sayıları konusunda bu açıklamaları yalanladı. Ancak gerçekten bulunamayan ilaçlar var. Eğer bu ilaçlar var ise Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç depolarını sorgulamalı ve ilaç üreticilerinden bu konunun neden böyle olduğuna yönelik bilgi alınmalı. Tabii Sağlık Bakanlığı, eczanelere gelmeyen ilaçları, Sağlık Bakanlığı’nın sisteminden görüyorlar. Bu stokları ortaya çıkarmaları ve bu ilaçların eczanelere ulaşımını sağlamaları gerekiyor. Şu anki durumu eczaneye giden herkes birebir yaşıyor. Biz, hastalarımızın ilaç ihtiyacını tam ve eksiksiz olarak karşılamak istiyoruz. Bir başka durum ise, eczaneler de ticaret yapıyor; bu unutulmamalı. Elimizde olan ilacı neden satmak istemeyelim? Günden güne bulunamayan ilaç sayısı artıyor. Ve bulunamayan ilaç sayısı rakam olarak 400’leri buldu” ifadelerini kullandı.
 
VATANDAŞ MUADİL İLAÇ ALMAK İSTEMİYOR
Karaata, “Çocuk için ateşi düşürücü ve ağrı kesici olan Dolven şu an yok piyasada. Dolven’in tam eşdeğeri olan Apireks bir ilacımız var. Fakat hastayı bu ilacı kullanma konusunda ikna edemiyoruz. İkna olan da var olmayan da var. Bir yandan da bazı tansiyon ilaçlarında eşdeğer ilaçlar yok ve sıkıntı yaşanıyor. Ama tedavi amaçlı olarak kullanılan ve şu an piyasada olmayan ilaçların muadilleri bu ilaç yerlerine sayılırsa o zaman 400’den olan ilaç sayısı yarıya inecektir” şeklinde konuştu.
 
İLAÇLARA ZAM GELECEK Mİ?
Vatandaşların zam gelip gelmeyeceği sorusunu sık sık sorduklarını aktaran Karaata, “SGK ile olan sözleşme doğrultusunda SGK’nın karşıladığı ilaçlara Şubat ayına kadar zam olmayacak “ dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU
?