Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı, "Elektrik faturalarındaki TRT payı ile enerji fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık” açıklamasının ardından TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Berkit, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji fiyatlarındaki artışın tüketiciler üzerindeki mali yükünü hafifletmek için elektrik faturalarındaki TRT payı ve enerji fonu kesintilerini kaldıracaklarını açıkladı. Elektrik faturalarından TRT payı alınması, 3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu’na ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 11. maddesine dayanıyor. Buna göre; faturaların aylık elektrik tüketim bedelinin yüzde 2’si TRT payını oluşturuyor. Faturalardaki enerji fonu kesintisi ise; 3096 sayılı Türkiye elektrik kurumu dışındaki kuruluşların elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticareti ile görevlendirilmesi hakkında kanuna dayanıyor. Buna göre; enerji tüketim tutarı üzerinden de yüzde 0,7 oranında bedel alınıyor. Söz konusu indirimler hakkında değerlendirmede bulunan Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, indirimin muhakkak yapılması gerektiğini ancak milyonlarca insan faturasını ödeyemezken, yapılacak olan indirimin yeterli olmadığını söyledi.
TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Berkit, “Biz sadece elektrik tüketip parasını ödemek istiyoruz. Elektrik faturasında yer alan sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli gibi elektrik faturalarının maliyetlerini artıran, tüm fazla ödeneklerin kaldırılması gerek diye düşünüyorum. Hatta içinde bulunduğumuz ekonomik durumdan ötürü de en azından KDV ve ÖTV'nin bu kış alınmaması; yazın, yine KDV'ye devam edilebilir belki” ifadelerini kullandı.
 
REKABETE TEŞVİK EDİLMELİ
Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi olduğunu söyleyen Berkit, “Nedir bu? Herkes istediği malı, rekabet kurallarına uygun şekilde satabilir. Ama bakıyoruz temel tüketim maddelerinde rekabet yok. Elektrikte yok; tek firma var. Suda yok; yerel yönetimler dışında yok. Hazır su alabiliyorsunuz ama o rekabete girmez. Akaryakıtta yok. Bu da bir çelişki, zaman zaman ulusal basında da görüyoruz. Rekabete teşvik eden şeyler yapılması gerekiyor’’ dedi. 
 
FATURALARINI ÖDEYEMEYEN MİLYONLARCA İNSAN VAR
İndirimin muhakkak yapılması gerektiğini ancak yeterli olmadığını belirten Berkit, ‘’Sayın Cumhurbaşkanının dediği indirim, muhakkak olmalı tabii ama bu yeterli değil. Bu kışı atlatacak yeni uygulamalar yapılmasını istiyoruz. Özellikle elektrik doğalgaz faturalarında bir düzenleme yapılmalı. Bence kesin yapılmalı, bari bu kışı geçirinceye kadar yapılmalı. Yoksa bu kış zor geçecek. Ulusal basında görüyoruz faturalarını ödeyemeyen milyonlarca insan var. Doğalgazda 5 milyon insan var ödeyemeyen. Bu ülkede birlikte yaşıyorsak, birlikte aşmalıyız. Tüketici yaşamını vergilerden arındırarak rahatlamalıyız. Zaten günlük tüketimde yüzde 18 KDV ödüyoruz. Diğer alanlarda da ÖTV ödüyoruz. Doğalgaz, elektrik faturalarında vergileri…’’ şeklinde konuştu.
 
Gülçin Akın