Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98’nci yılı ülke genelinde törenlerle kutlanıyor. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz sene sadece devlet protokolünün gerçekleştirildiği sade törenler sonrasında bu yıl meydanlarda coşku doruğa ulaştı. Çanakkale’de dün gerçekleşen çelenk töreninde, Cumhuriyet Meydanı tamamen doldu.
 
Cumhuriyetin ilanının 98’nci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk törenine; Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, siyasi parti temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Koronavirüs salgını sebebiyle geçtiğimiz sene tedbirlerden kaynaklı az katılımlı gerçekleştirilen törenin ardından, bu sene meydanlar ellerinde bayraklarla gelen vatandaşlarla doldu. Vali İlhami Aktaş’ın çelenk sunumu ile başlayan program, Boğaz ve Garnizon Komutanlığının ve Çanakkale Belediyesi’nin çelenklerini meydandaki Atatürk anıtına bırakmasıyla devam etti. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında resmi program sona erdi.
 
“BU KUTLU YOLUN ASLA UNUTULMAMASI LAZIMDIR”
Vali İlhami Aktaş, 29 Ekim’in anlam ve önemini ise yayınladığı mesajda vurguladı. Aktaş, “29 Ekim 1923 ruhu bağımsızlıkla yoğrulmuş, vatan ve bayrak sevdalısı Aziz Türk Milletinin hakimiyetini tüm dünyaya ilan ettiği günün adıdır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde vatanseverlerin canlarını ortaya koyarak yürüttüğü bağımsızlık mücadelesi Cumhuriyet ile taçlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti zalimin işgaline dur diyen, topraklarını canından aziz bilen kahraman Aziz Türk Milletinin emanetidir.  Geçmişten bugüne Türk Milletinin tüm saldırılara ve baskılara rağmen yürüdüğü bu kutlu yolun asla unutulmaması lazımdır. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ şiarıyla kat ettiğimiz merhaleler ülkemizi dünyanın saygın ülkeleri arasına taşımıştır. Birlik ve beraberliğimizin teminatı olan Cumhuriyetin, güçlü ve demokratik bir devlet yapısıyla geleceğe taşınması hepimizin vazifesidir. Tarihte eşine az rastlanır bir mücadelenin sonunda ilan edilen Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yıl dönümünü en içten duygularla kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin tüm kahramanları ile eşsiz fedakarlıklarıyla tarihimizin ve milletimizin gönlünden hiç silinmeyecek izler bırakan aziz şehit ve kahraman gazilerimizi rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.  
 
COŞKU ZİRVEYE TIRMANACAK
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 98'inci yıl dönümü Çanakkale’de tören ve etkinliklerle gün boyu kutlanmaya devam edecek. Kentin çeşitli noktalarında gerçekleşecek aktiviteler ve fener alayı ile coşku zirveye tırmanacak. Cumhuriyet Bayram kutlamaları kapsamında sabah saat 09:30’da Valilik makamında tebrikat kabul töreni gerçekleşecek. Kutlama ve resmigeçit töreni ise 10.30’da kordon boyunda yapılacak. 12:00’de Motosiklet korteji, Troypark AVM’den başlayıp İskele Meydanında son bulacak. 14:00’te Özgürlük Parkı’nda Cumhuriyet Bayramı uçurtma şenliği gerçekleşecek. 14:30’da Çağlar Kaynak Semt Sahasında bando gösterisi ardından aynı yerde 16:00’da Mehter gösterisi düzenlenecek. 19:30’daki Fener Alayı, Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayacak. 20:30’a ise Özgürlük Parkı’nda Melek Mosso şarkılarıyla Çanakkalelilerle buluşacak.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN