Geçtiğimiz gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü. Faiz kararının açıklanmasının ardından ise dolar, hızlı bir yükselişe geçti. Bununla birlikte altın fiyatlarındaki yükselişin gerçekleşmesi hakkında Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Eski Başkanı Timur Ay değerlendirmelerde bulundu.
 
Timur Ay, Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz düşürme kararı sonrasında yükselişe geçen dolar ile ilgili açıklamada bulundu. “Merkez Bankası faizleri yüzde 16’ya düşürdü ve dolar hemen yükseldi” diyen Başkan Ay, “Dolar; altın TL fiyatını belirlediği için direkt altın fiyatlarında yaklaşık 540 bantlarına çekti. Neticede fiyatlamalar bu hafta Merkez bankasının faiz kararına çok endeksliydi. Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamada, ödemeler dengesi dediğimiz cari açığın aşağıya doğru meyilline istinaden faizin düşürülmesi konusunda aldığı karar doğrultusunda piyasa direkt olarak döviz konusunda refleks verdi. İki türlü bakmak lazım; birincisi sanayi açısından kredilerin düşünülmesi, sanayicilerin kullanacağı kredi limitlerinin faiz bazında aşağı düşmesi, sanayinin üretim bazında canlanmasına sebep oluyor. Ama bazen bir diğer yönden de faiz düştüğü takdirde döviz parametrelerinin birden yukarı çıkınca günlük hayatımızdaki değerler döviz endeksli olduğundan akaryakıt harcamalarından tutun da bütün harcamalar direkt olarak etkileniyor” dedi.
 
“ŞU AN SEVİMLİ BİR ORTAM YOK”
Ay, “Piyasanın bu şartlarının önümüzdeki haftalarda da yüksek devam edeceğini düşünüyorum ama yılsonu nezdinde fiyatların bu rakamlar nezdinde kalacağını, 9,60 bantlarında kapatacağını umuyorum. Ama şu andaki dünya konjonktürel durumda, karar vermek ve öngörüde bulunmak açıkçası çok zorlaştı. Umarım daha fazla yaralar açılmadan bir şekilde piyasayı kontrol altında tutar Merkez Bankası. Bizler gibi sektörün içinde olan aktörler olarak altın fiyatlaması da daha yukarılara çıkıyor. Altın rekor üzerine rekor kırıyor. Yılsonu itibariyle öngörü 600 bandını zorlayacağı yönünde. Yaşayıp göreceğiz gibi görülüyor ama şu an sevimli bir ortam yok. Çok doğru düzgün satışlar yapamıyoruz. Öngörülü olarak program yapamıyoruz. Zor bir dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN