Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının 2021 yılının kazananlarının ödüllerinin dağıtıldığı tören, Ankara’da gerçekleştirildi. Bu yıl 3’üncüsü verilen ‘Ara Güler Özendirme Ödülü’nü, Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi öğrencisi Nedim Bayhan aldı.
 
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin bu yıl 36’ncısını düzenlediği ‘Yılın Basın Fotoğrafları 2021 Ödül Töreni’ gerçekleşti. 20 Ekim’de Ankara Meyra Palace Otel’de gerçekleşen törende, 5 bin 188 fotoğrafın arasından önemli jüri üyeleriyle seçilen ve 7 kategoride dağıtılan ödüllere, 28 fotoğraf ve 7 fotoğraf serisi layık görüldü.
 
Yarışmadaki 7 kategoriden biri olan ve fotoğrafın büyük ustasının adını yaşatarak, üniversite öğrencilerini fotoğrafa özendirme amacı güden ‘Ara Güler Özendirme Ödülleri’ de bu sene üçüncü kez verildi. Bu yılki ödülü mermer işçileri fotoğrafı ile kazanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi Nedim Bayhan ödülcüğünü, TFMD Başkanı Rıza Özel’in elinden aldı. Bayhan’ın, Balıkesir’e bağlı olan Marmara Adası’nda mermer ocağından çıkan beyaz dolomit mermerleri, heykel olarak işleyen heykeltıraşları çektiği fotoğrafı, şu açıklama ile fotoğraf severlere sunuldu: “Kâbe’den Vatikan’a, Beyaz Saray’dan Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne kadar dünyanın ve Türkiye’nin tüm simge yapı ve eserlerinde yer alan Türk mermeri, usta heykeltıraşların elinde birer sanat eserine dönüşüyor. Marmara Adası’ndaki kadın heykeltıraşlar, dev mermer bloklara ruh ve hayat veriyor.”
 
FOTOĞRAFA DEVAM ETMEK İSTİYOR
Üniversitede gazeteciliğin dallarına ayrıldıktan sonra foto muhabirliğine yöneldiğini aktaran Bayhan, sözlerle bir şeyler anlatmaktansa görsellerle bir şey anlatmanın daha cazip geldiğini söyledi. Bayhan, “Bir üniversite öğrencisi olarak Ara Güler’in adı altında bir ödül kazanmak benim için çok önemli. Ara Güler’in izinden gitmek beni gerçekten çok mutlu ediyor. Marmara Adası’nda zorlu şartlar altında çektiğim bu fotoğraf ile ödül kazanmak da ayrıca harika bir duygu. Fotoğrafa devam etmek istiyorum. Küçük bir çocukken hayalim foto muhabiri olmaktı ve bu mesleğe devam etmek istiyorum. Bu süreçte gerçekten çok fazla çalıştım. Bu ödülü alabilmek için fedakârlıklar gösterdim, geceleri uyumadığım zamanlar oluyordu ama ödül töreninde ödülü aldığım zaman, bunların hepsi meyvesini verdi. Hayatım boyunca unutamayacağım güzel bir gece geçirdim. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’ne ve Rıza Özel’e bu özel gece için çok teşekkür ederim. Marmara Adası’nda mermer ocağında bu fotoğrafı çekmeme vesile olan Dereli Art ailesine ve Yalçın Dereli’ye çok teşekkür ederim. Değerli ekip arkadaşım Furkan Yaman ile çalışmak çok keyifliydi” sözleriyle duygu ve düşüncelerini ifade etti.
 
Sevi Gözay UĞURLU