Kovan havası ismi ile de bilinen apiair tedavi yöntemi, Avrupa’dan sonra Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, arıdan üretilen birçok ürünün yararından bahsetti.
 
 Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, ‘apiair’ kavramı konusunda bilgilendirmede bulundu. İleri, “Apiair, yabancıların ortaya attıkları bir arı ürünü. Arının bal, polen, arısütü, propolis gibi ürünleri zaten bilinen ürünler ama apiair özellikle arıcılar üzerinde yapılan bir istatistik sonucunda ortaya çıkmış. Arıcıların akciğer hastalıklarına yakalanıp yakalanmaması üzerine bir çalışma yapılmış ve arıcıların akciğer rahatsızlıklarını kolay kolay geçirmedikleri ortaya çıkmış. Sebebini de araştırdıklarında, arıcıların sürekli kovanların başında olduğundan arı kovanındaki havayı teneffüs etmesi dolayısıyla bu havanın akciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği istatiksel olarak belirleniyor. Daha sonra yapılan araştırmada arı havasının özellikle KOAH hastalarında tedavi edici özelliğini bulmuşlar” dedi.
 
Apiair işlemi hakkında açıklamada bulunan İleri, “İlkbahar aylarında çiçeklerin yoğun olduğu ve arı mevcudunun yoğun olduğu dönemlerde arı kovanı üzerine özel bir kapak kapatılıyor. Bu maskeye bağlı gırtlak hortumu ve maske var. Kişi bu maskeyi takarak buradaki havayı belli süre alıyor. Akciğer hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Biz Avrupa’daki uygulamaları yerinde gördük. Rastgele ve bilinçsiz bir şekilde değil, doktor gözetiminde yapılıyor. Bu hastanın kaç gün arayla, hangi dönemde, ne kadar süre bu havayı alacağı hatta koloninin konumu belirleniyor. Kür şeklinde aylık tedaviler gerçekleştiriliyor. Örneğin, sabah akşam yarım saat şeklinde yapılabiliyor. Kişilerin arı ile teması engellenmesi için, özel bir mekanda bu gerçekleştiriliyor. Solunan hava kovandan geliyor” ifadelerini kullandı.
 
“Şu anda Bayramiç’teki bir arkadaşımızın bununla ilgili çalışmaları vardı. Uygulamaya geçti mi henüz bilmiyorum” diyen İleri, “Edremit’te bir arkadaşımız yapıyor. Özellikle Apiterapi Derneğinden bir doktorumuzun öncülüğünde Ankara’da yine uygulamalara geçildi. Bu yeni bir konu ama özellikle KOAH hastalıkları için umut ışığı olmuş durumda. Ülkemizde yeni uygulamaya başladı ama bu tedavinin yaygınlaşacağını düşünüyorum” şeklinde belirtti.
 
“ARI HERKESE SAĞLIK DAĞITIYOR”
“Arının havası bile işe yarar” diyen İleri, şunları söyledi: “Arının herkes tarafından bilinen balı var. Ama onun akabinde poleni, propolisi çıktı. Arının özellikle dişi ve erkek larvalarının tedavi amaçlı kullanımı söz konusu. Arı zehri ilaç sanayisinde kullanıyor ve birçok çalışma bu konuyla çalışma yapıyor. Arı herkese sağlık dağıtıyor. Bizim açımızdan sevindirici. Arı birçok işe yarıyor.”
 
Sevi Gözay UĞURLU