Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın mağduriyetini gidermek için meclisten geçmesi istenen EYT Yasası için birçok vatandaş sesini duyurmaya çalışıyor. Konuyla ilgili çalışmalar yapmak için kurulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, ülke genelinde düzenli açıklamalarla konuyu gündeme getirmeye devam ediyor. Derneğin Çanakkale Şubesi Başkanı Murat Çağlayan, EYT mağduriyetini detaylı bir şekilde anlatarak, gelinen son noktayla ilgili bilgi verdi.
 
Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Murat Çağlayan, öncelikle EYT hakkında bilgi vererek, “08.09.1999 tarihinden önce iş hayatına girmiş, çalışmaya başlamış,  SSK, Bağ kur ve emekli sandığına girişi olup tescili yapılmış işçidir, çiftçidir, esnaftır, memurdur. Daha da önemlisi 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı kanundaki abo ile de maaş mağdurudur. Çalıştıkça fazla prim ödedikçe bağlanacak emekli maaşı düşen, asgari ücret ve civarı primi yatanlara da 1500-2000 TL arası emekli maaşı bağlanacak olan mağdurlardır. 08.09.1999 da 4447 sayılı yasanın geriye doğru aleyhte işletilmesiyle EYT sorunu ortaya çıkmıştır.22 yıllık bir hak mağduriyeti olan EYT sorunun çözülmesi  artık mecburidir. EYT erken emeklilik değil haktır. Son günlerde EYT meselesinin tekrar gündeme gelmesi ve TV programlarında işlenmesi EYT mağdurlarının haklılığından ve sosyal bir sorun olmasından ayrıca genel seçimin yaklaşmasından kaynaklanmaktadır. Çalışma ve iş hayatında olanlar derneklerimizin de çalışmalarıyla artık sosyal haklarını daha iyi anlamışlardır. Yıllardır yapılan haksız algılara ve hakaretlere rağmen, Toplum vicdanında da EYT sorunu artık kabul görmüştür. Kısacası bu gücümüzün haklılığımızdan kaynaklandığı aşikârdır” ifadelerini kullandı.
 
“ÇALIŞTIKÇA DÜŞEN EMEKLİ AYLIĞI SİSTEMİ DÜNYANIN NERESİNDE VAR?”
“Üzerine düşeni fazlasıyla yapıp 5000 gün değil, 6000-7000 hatta 10000 gün prim ödeyenler, primini ikiye katlayanlar nasıl yük olur” diyen Çağlayan, “Emekli olduğumuzda bağlanacak olan 1500TL-2000TL arası emekli maaşı ile çift dikiş yapmadan ev mi geçindireceğiz, yoksa çocuk mu okutacağız? Çalıştıkça fazla prim ödedikçe düşen emekli aylığı sistemi dünyanın neresinde var? Açıklanan İnsan Hakları Beyannamesindeki  6.madde, ‘Sözleşme özgürlüğüne hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez’  denilmesine rağmen hala bu sorunu görmezlikten mi geleceksiniz? Seçim dönemi geldiğinde ahval buyken bizlerden nasıl oy talep edebileceksiniz?” sorularını yöneltti.
 
“EYT MALİYET DEĞİL ADALET SORUNUDUR”
EYT’lilerin meselesinin bir hak meselesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Ekim ayında meclisin açılmasıyla, 1999’da çıkarılan 4447 sayılı yasanın geriye doğru aleyhte işletilmesiyle  ortaya çıkan ve 22 yıldır devam eden bu hak mağduriyetinin çözülmesini istiyoruz. Mesele hak, hukuk ve adalet meselesidir. Sosyal bir sorundur. 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı yasadaki ABO’nun düzeltilmesini ve insan onuruna yaraşan emekli aylığı bağlanmasını istiyor, çalıştıkça fazla prim ödedikçe düşen emekli aylığı sisteminin çocuklarımızın da geleceği için değişmesini, düzeltilmesini talep ediyoruz. Bizler erken emeklilik değil anamızın ak sütü gibi helal olan emeklilik hakkımızı istiyoruz. EYT maliyet değil adalet sorunudur. Bizler Türkiye genelinde EYT Marmara Federasyonu Başkanı Sayın Gönül Boran Özüpak öncülüğünde 23 derneğimizle birlikte bu haklı mücadelemize devam ediyoruz. Bu bağlamda tüm mağdurları haklarımızın iadesi için, bu haklı mücadeleye ve derneklerimize sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU