Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa’da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü, her sene 4 Ekim tarihinde kutlanıyor. Çanakkale kentindeki sokak hayvanlarını korumak ve ihtiyaçlarına koşmak için kurulan Mor Pati Derneği, çalışmalarına son hız devam ederken, hayvanlara yardım etmek için herkes gönüllü çalışmalara davet ediyor.
 
Mor Pati Derneği Kurucusu Emine Akın, Çanakkale’deki sokak hayvanlarını korumak ve onlara yardım etmek amacıyla yaptıkları çalışmaları anlattı. Akın, öncellikle 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, “1-4 Ekim hayvanları koruma günü toplumda farkındalık oluşması açısından çok önemli yoksa bizim için her gün onların günü, dünyada bizden başka canlıların da olduğu ve bazı insanların kabul etmekte zorlansa da onların da haklarının olduğunu göstermek ve duyurmak açısından bu günü özel bir gün olarak düşünüyoruz. Geçen sene 4 Ekim'de ilkini gerçekleştirdiğimiz kırsal alan beslemesini bu sene de yaptık. 3 Ekim Pazar günü dernek üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte Çanakkale'nin köylerini ve dağlarını gezerek besleme etkinliği gerçekleştirdik. Tüm hayvan sever dostlarımızı aramızda olmaya davet ediyoruz. Bol miktarda mamaya ihtiyacımız var. Çanakkaleli hayvan severlerin bu etkinlikle katılamasalar bile mama göndererek bizimle olmalarını istiyoruz” dedi.
 
“TEMİZ TOPLUM TEMİZ BİR VİCDANDAN GEÇER”
Meclisten geçen hayvan hakları yasası ile ilgili düşüncelerini dile getiren Akın, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sokakta yaşayan savunmasız canlara acımazsızca davranan kişilerin, eninde sonunda içlerindeki şiddeti küçük çocuklara, kadınlara yönelttiğini çok iyi biliyoruz bu nedenle hayvanlara yapılan kötü bir davranışa sessiz kalanlar bilsinler ki yarın çok farklı bir şekilde karşılarına çıkabilir. Temiz toplum temiz bir vicdandan geçer. Kötü bir muamele ile karşılaşan kişiler bu durumu mutlaka kolluk kuvvetlerine ve Doğa Koruma Müdürlüğüne bildirmelidir. Yeni düzenlenen hayvan hakları yasasını caydırıcılık açısından yeterli bulmuyoruz. Evet, belli bir aşama kaydedildi ama verilen cezalar ve kurumlara getirilen sorumluluklar yeterli değil. Ayrıca deney hayvanları, hayvanat bahçeleri, hayvan satışları gibi birçok konuda yapılan düzenlemeleri asla tasvip etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ELİNE HİÇ ÇEKİÇ ALMAMIŞ KİŞİLER DOSTLARIMIZ İÇİN TER DÖKTÜ”
Dernek çalışmaları kapsamında sokak hayvanlarına yaptıkları yuvalar ile ilgili bilgi veren Başkan Akın, “3-25 Eylül’de Rotary Park’ta sokak çocuklarımızı kışa hazırlamak adına kulübeler yaptık, geçen seneki kar felaketinden sonra yaşadığımız travmaları yaşamamak adına harika bir etkinlik yaptık. Kadın erkek çocuk genç yaşlı birçok can dostu bize eşlik etti. Belki daha önce eline hiç çekiç almamış kişiler bu etkinlikte dostlarımız için ter döktü. Hepsine sonsuz teşekkür ediyoruz. Ayrıca hem kulübelerin yapımı için gerekli malzemelerin toparlanmasında hem de nakliyesinde destek veren kurumlar ve şirketler oldu. Başta Sayın Valimiz olmak üzere Doğa Koruma Müdürlüğüne,  Çanakkale Belediyesi'ne, Kepez Belediyesine, İsko, Ersoy Gıda ve Doğal Mermer ve Dardanel şirketlerine çok teşekkür ediyoruz. Çanakkale Mor pati Derneği'nin daha çok cana dokunabilmek adına her zaman maddi manevi bütün desteklere ihtiyacı var. Bugüne kadar birçok yaralı ve kazalı veya hasta ihbarını aldığımız çok canı klinikte tedaviye aldırdık. Klinik borçlarımız çok birikti. Yeni canları kurtarabilmemiz için borç yükümüzü azaltmaya ihtiyacımız var. Hayırseverlerden bu konuda destek istiyoruz. Ayrıca 3 Ekimde yapacağımız kırsal alan besleme etkinliği için kedi ve köpek mamalara talibiz. Destek vermek isteyenler bize Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan ulaşabilirler. Facebook: Çanakkale Mor pati Derneği, instagram :canakkale.morpati Şimdiden herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

SON HIZ PROJELERİNE DEVAM EDİYORLAR 
Akın, son olarak derneğin projeleri ve hedeflerini de şu şekilde aktardı: “Derneğimiz Mor Pati her zaman daha büyük hedef ve projelerin peşinden koşmaktadır. Bazı projeler var ki bunlar zaten hedeflediğimiz her daim olması ve yapılması gereken devamlılık arz eden projelerden biridir. Bunu şöyle açıklayabiliriz; sahipsiz hayvanların beslenme, bakım ve tedavilerine öncülük etmek, kamuoyunun ilgisini bu hayvanlara çekmek için uğraş vermekteyiz vermeye de devam edeceğiz. Gücünü tüm canlıları seven birey, kuruluş ve kamu otoritelerinden alan derneğimiz, hayvan haklarının ilgili yasalarda olması gerektiği gibi yer alması devamlı projelerimizdendir. ‘Her Zaman Canlarımızın Yanındayız ve Hayat Kurtarıyoruz’ projemizle saha beslemeleri, yardım talepleri ve derneğimize gelen ihbarlar ile tespit edilen tedavi, besleme ve bakıma ihtiyacı olan sahipsiz hayvanların hayatlarını kurtarmayı amaçlıyoruz. Engelli, sürekli bakıma muhtaç, yaşlanmış canlarımız için ‘Cennet Yaşam Yeri’ isimli projemiz ile bu canlarımızı hayatlarının sonuna kadar korumamız altında tutarak onlara sıcak, aç kalmayacakları, takip edilebilecekleri bir alan oluşturmayı istiyoruz.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN