Fuar açılışı için Çanakkale’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, müjdeler verdi. Son dönemlerde yaşanan iklim değişikliği ve pandemi sürecinin tarım ve gıda piyasalarını ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Başta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Çiftçi kardeşlerim, maliyetlerdeki artıştan endişe etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya devam edin. Çiftçimizin, alın teri karşılıksız kalmayacak, mahsulleriniz maliyetlerinin üzerinde değer bulacak” dedi.
 
15. Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı açılış törenine; Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra, Vali İlhami Aktaş, Balıkesir Valisi Hasan şıldak, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Biga’nın modern tarımda yaptığı çalışmalarla tarımın, ticaretin ve sanayinin birlikte var olduğu önemli tarım merkezlerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Osmanlı Sancağı olarak, yüzyıllar boyunca Biga Yarımadası'nın en önemli ticaret merkezi olan Biga bu özelliğini tarihinden alıyor. 20. yüzyılın başlarında ülkemizin ilk fuarlarından biri olarak Biga’da açılan bölgesel ve mahalli nitelikteki sergilerde, bölgede imal edilen tarım ve sanayi ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılmıştır. Biga tarihinden aldığı bu tecrübe ve bilgi birikimini günümüze kadar taşımıştır. Bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, bu tecrübenin en somut örneği olarak tarım sektörüyle alakalı son gelişmeleri çiftçimizle, üreticimizle buluşturuyor. Tarımın daha çok teknolojiyle buluşturulmasına vesile olacak böylesine önemli bir fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, fuarın sektörümüze büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Ülkemiz coğrafi konum açsından büyük bir avantaja sahip. Bulunduğumuz konum itibariyle 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyoruz. Ülkemiz, ekilen tarım alanı ve mera alanı dahil toplam tarım alanı bakımından dünyada 31’nci sırada. Buna rağmen tarımsal hasılada Avrupa’da bir, dünyada ise ilk on içinde yer alıyoruz. Tabii, ülkemizin bu ticari konumunu değerlendirmek ve tarımsal üretimini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlık olarak verdiğimiz destekler ve yaptığımız altyapı yatırımları ile çiftçimizin her daim yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.
 
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE PANDEMİ SÜRECİ TARIM VE GIDA PİYASALARINI CİDDİ ANLAMDA ETKİLEDİ”
2002 öncesi çiftçinin neredeyse hiç destek almadığı söyleyen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti; “Bunun yanında müdahale alımları vardı. Yani destek müdahale alımlarıyla veriliyordu. 2002 sonrası ise stratejiler değişti. Artan destekler ve sınırlı müdahale alımlarının olduğu bir döneme girdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında, hem artan destekler hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uygulamaya başladık. Son 3 yılda tarımsal destekleri yüzde 65 artışla 24 milyar liraya çıktı. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyor ve bunu da müdahale kurumlarımızı zarar ettirmeden, çiftçimizi memnu ederek yapıyoruz. 2018 yılında üreticilerimize 'Siz ekin ve hasadınızı yapın, ürününüz elinizde kalmayacak' sözünü vermiştim. Ayrıca son zamanlardaki gündem ile ilgili de birkaç cümle söylemek istiyorum. Bildiğiniz gibi son dönemlerde yaşanan iklim değişikliği ve pandemi süreci gibi olaylar tarım ve gıda piyasalarını ciddi anlamda etkiledi. Başta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Çiftçi kardeşlerim, maliyetlerdeki artıştan endişe etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya devam edin. Çiftçimizin, alın teri karşılıksız kalmayacak, mahsulleriniz maliyetlerinin üzerinde değer bulacak. Tarımsal destekler yanında, uyguladığımız alım fiyatlarıyla da bugüne kadar verdiğimiz sözü hep tuttuk, her zaman çiftçimizin yanında olduk. Üreticimizi koruyan, ama aynı zamanda tüketicimizi kollayan politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Tabii bu makro gelişmelerin arkasında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği hızlı karar alma ve etkin uygulama anlayışının olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum.”
 
“TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDEREK, VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”
Tarımın her ülke için hayati öneme sahip olan ve dünyanı en çok üzerinde durduğu konuların başında geldiğini aktaran Pakdemirli; “Biz de son 20 yıldır ülkemiz tarımının gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması için önemli destekler sağlayıp, yatırımlar yaparak Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik. Bugün, Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesi olduğunu sizlere gururla söylemek istiyorum. Özellikle son 3 yılda yüzlerce yeniliği, çok sayıda teknolojiyi çiftçimizle buluşturduk ve ülkemiz tarımına kazandırdık. Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. 105 beygir gücünde, 45 ila 55 dakika arası %100 şarj olabilen ve 8 kat daha az yakıt tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetlerini yüzde 95 düşürecek olan elektrikli traktörümüzün inşallah Ocak ayında seri üretim hatlarından çıkıyor. Önümüzdeki hafta lansmanını yapacağımız Elektronik Hayvan Takip Sistemimiz, yani diğer adıyla ‘Elektronik Küpe’ ülkemizin milli sermaye ve milli Ar-Ge ile geliştirilen ilk hayvan takip sistemi. Sistem sayesinde; büyükbaş hayvanların takipleri, sanal karantina, kızgınlık dönemleri ve beslenme yapıları yakından takip edilecek. Böylece hayvancılıkta da BİG DATA’ya ulaşmış olacağız. Yine bu çalışmalarımızın yanı sıra, E-tarım Portalı, Tarım Orman Akademisi, akıllı tarım uygulamaları, gezer sağım makinesi ve otonom ilaçlama makineleri gibi birçok teknolojiyi de tarım ve hayvancılık sektörüyle buluşturduk, buluşturmaya devam edeceğiz. Ülkemiz tarımına değer ve vizyon katmak için dün olduğu gibi bugün de yarın da tüm imkanlarımızı seferber ederek, var gücümüzle çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Bakanlık olarak Çanakkale’yi daima baş tacı ve gözbebeği olarak gördüklerini ifade eden Pakdemirli, “Çanakkaleli çiftçilerimize son 19 yılda 13,8 milyar lira destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal kalkınma desteklerimiz kapsamında Çanakkale’mize yaklaşık 200 milyon lira hibe desteği ödedik. 100 bin hektar arazide çalışma yaparak 90 milyon fidanı toprakla buluşturduk, 27 mesire yeri ve 12 bal ormanı tesis ettik. Toplam 6,6 milyar yatırım yaparak 8 içme suyu, 19 baraj, 8 gölet, 28 sulama tesisi, 1 arazi toplulaştırma, 50 taşkın koruma tesisi ve 1 HES tesisi olmak üzere 115 tesisi hizmete aldık” dedi.
 
“ÇANAKKALE’YE ELİ BOŞ GELMEDİK”
Çanakkale’ye eli boş gelmediklerini belirten Pakdemirli, “Heybemizi doldurabildiğimiz kadar doldurduk” diyerek müjdelerini şöyle paylaştı; Çanakkale’de bitkisel üretimi geliştirmek ve meralarımızı ıslah etmek amacıyla toplam 2,5 milyon lira bütçeli dört yeni proje başlatıyoruz. Bir, damla sulama yönetimi kullanarak ilave 3300 dekar alanda çeltik ekilişi yaparak, çeltik üretimini artıracağız. İki, bin damla sakızı ağacı ve bin karadur teminiyle bahçe tesis edeceğiz. Üç, kanola tohumu teminiyle ilave 15 bin dekar alanda ekilişi yaptırarak üretimi artıracağız. Dört, 5 300 dekar alanda yem bitkisi tohumu teminiyle kaba yem üretimimizi arttıracağız. Hayvancılık desteklerimiz kapsamında da şehrimize üç yeni müjdemiz var. Bir, Çanakkale ilimizde küçük aile işletmelerinin desteklenmesi kapsamında çiftçilerimizin desteklenmesi amacıyla düve alımı sağlayacağız. İki, Çanakkale’de hayvancılığı geliştirme için 48 yetiştiricimize 74 alet, ekipman alımı için toplam 1,5 milyon lira tutarında hibe desteği ödeyeceğiz. Üç, bal ve katma değerli arı ürünleri üretiminde kullanılacak alet, ekipman alımı için destekleme ödemesi yapacağız. Yeni kırsal kalkınma projelerimizle de çok sayıda sektöre yönelik projeleri destekliyor, insanımıza aş ve iş imkanı sağlıyoruz. Bu kapsamda Çanakkale’de toplam 413 milyon lira yatırım tutarı olan 305 projeyi 183 milyon lira ile destekledik. IPARD 9’ncu başvuru çağrısı ile 21 projeye de 17,5 milyon lira hibe vereceğiz. Ayrıca 10’ncu başvuru çağrısı kapsamında da 28,5 milyon lira hibeli 11 projeyi de kabul ettiğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak isterim. Yine bu yıl Çanakkale’de kırsal kalkınma destekleri kapsamında 101 proje başvurusunu desteklemek üzere programa aldık. Projeler için de 9 milyon lira hibe tahsis ettik. Dört ilde pilot olarak başlattığımız ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller’ projemizi Türkiye genelinde yaygınlaştırıyoruz. Çanakkale’de tarım ve orman alanında eğitim görmüş gençlerimize proje başına 100 bin lira hibe desteği sağlayacağız. Ayvacık ilçemizde yaklaşık 3 milyon metrekare alanda Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesini hayata geçirmek için bakanlık olarak yatırım analizi çalışmalarımızı tamamladık. Projeyi uygun bulduğumuzu ve yer seçimi çalışmalarına başladığımızı müjdesini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu alanda her biri minimum 25 dekar olan jeotermal enerjiye ısıtmalı ileri teknolojik seralar, sebze kurutma tesisleri, seracılık eğitim merkezi ve ar-ge merkezi kurulacaktır. İnşallah bu projeyle de 3 bin vatandaşımıza istihdam sağlıyor olacağız. Basınçlı sulama sistemleriyle ilgili projelere de %50 hibe desteği vereceğiz. Orman Genel Müdürlüğümüzce de bu yıl Çanakkale’ye yaklaşık 35 milyon liralık bir yatırım yapacağız. Böylece yöre halkına tahmini yıllık 11,4 milyon lira ek gelir sağlayacağımız bu yatırımla, Çanakkale’de bu yıl 2 milyon fidanı toprakla buluşturacağız ve 6 milyon fidanı da yine Çanakkale’de üretiyor olacağız. 7 bal ormanı ve 8 mesire yerini de bu yatırımlar kapsamında tesis ediyor olacağız. Or-köy kapsamında 186 aileye 9 milyon lira kredi ve hibe desteği sağlayacağız. 5 köyde 400 dekar alanda zeytin, dut, ceviz ve hünnap gibi gelir getirici ormanları tesis edeceğiz. Kumköy, Bekirli, Çınarlı, Dümrek köylerinde tıbbi aromatik bitki bahçeleri de tesis edeceğiz. Lapseki ilçemiz ve Kalkım beldemizde eko turizm rotaları oluşturarak, eko turizmi destekleyeceğiz. Çanakkaleli vatandaşlarımızın rahat bir nefes alabilecekleri alanlar oluşturmak maksadıyla Ayazma Pınar Tabiat Parkı’na üstyapı tesisleri inşa edeceğiz.”
 
Yapılan konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, açılışı gerçekleştirilen fuardaki stantları protokol üyeleriyle birlikte gezerek,  ürünler hakkında bilgi aldı. Fuarının açılışı sonrasında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli başkanlığında, Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda; Bakan Pakdemirli, tarım sektörü temsilcileri ve üreticileri ile bir süre görüşerek temsilcilerin sorularını cevapladı.
 
Geceyi Biga’da geçiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ertesi gün ise sabah erken saatlerde Dünya Yürüyüş Günü kapsamında Biga’da doğa harikası Nilüfer Gölü’nde yürüyüş yaptı. Ardından ilçeye bağlı Karacaali Köyünde ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi Tarla Günü ve Hasat Şenliği’ne katıldı. Bakan Pakdemirli burada da açıklamalarda bulundu. Daha sonra yapılan dualarla Bakan Pakdemirli biçerdöver ile çeltik hasadını gerçekleştirdi. ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesi tarla günü ve hasat şenliği, ikramların ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. Pakdemirli, programları kapsamında Biga Ticaret Borsası Zahireciler Sitesi ve Askoç Karabiga Biyogaz Enerji Santralinde incelemelerde bulundu.  
 
Ersan KÜÇÜKKURU