Sonbahar mevsimine girmemiz ile birlikte pazarda yaz mevsimi sebze ve meyvelerini fiyatları da yükselmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 2 liradan satılan domates bu hafta vatandaşları 4-6 liradan karşıladı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, domates fiyatlarının yükselmesinin nedenini açıkladı.
 
Semt pazarında bu hafta Cuma günü domates fiyatlarındaki artış vatandaşları şoka uğrattı. Geçtiğimiz hafta kilosu 2 liradan satılan domates, bu hafta en az 4 liradan satışa sunuldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Bu arz talep dengesinin sıkışmasıdır. Pazara arz edilen mal ile pazarın talep ettiği malın arasındaki makasın açılmasından dolayı, fiyatlarda da bu makas açılır. Özellikle domates, ciddi şekilde zor ve masraflı üretimi olan bir üründür. Hastalıklarla mücadele noktasında domateste ciddi zorluklar vardır. Yine üretim ve bakım konusunda ciddi şekilde zorlukları olan bir ürün olduğu için geçmiş yıllarda da üreticilerin istediği fiyatlardan ürünlerini satamamasından dolayı bölgemizde dikim azaldı. Bu sebepten dolayı domates fiyatları bölgemizde yükselişe geçmiş durumda” dedi.
 
“SON TURFANLARIN BİR KISMI DAHA ÇIKMADI”
Fiyatların biraz daha yükseleceğini söyleyen Kaya, “Ama son turfanların bir kısmı daha çıkmadı. Özellikle bölgemizde Çanakkale domatesi dediğimizde son turfan aklımıza gelir. Son turfan domateslerin de bir kısmı tam anlamıyla çıkmadığı için şu an, pazara sunulan ürünün azlığından dolayı fiyatların bu şekilde yükseldiğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU