Let's Do It sloganıyla ülkenin her köşesinde düzenlenen Dünya Temizlik Günü kampanyası Çanakkale’de de düzenlendi. Fakat bugüne anlam katan Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka’nın rutin olarak Hasan Mevsuf Şehitliği’nde yaptığı temizlik oldu.
 
180 ülkede eş zamanlı düzenlenen Let's Do It hareketi kapsamında birçok farklı şehirde çöpler toplanarak, çevrenin temiz tutulmasına ve doğanın korunmasına dikkatler çekildi. Etkinlik Çanakkale’de de gerçekleştirildi. Çanakkale Merkez’de 75. Yıl Parkı, Atikhisar Barajı Ormanlık Alanı,  Gelibolu Hamzakoy,  Lapseki Cumhuriyet Mahallesi Sahili,  Güzelyalı Köyü Ormanlık Alanında çevre temizlik çalışmaları yapıldı. Bugüne manevi bir anlam katan ise Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka’nın Hasan Mevsuf Şehitliği’nde yaptığı rutin temizlik çalışması oldu. Başkan Tonka, şehitliği düzenli aralıklarla temizlerken, bugüne denk gelmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.  Yaptığı açıklamada Tonka, “Bu şehitlik ile ilgili Bursa’ da yaşayan bir arkadaşım, ‘Çanakkale’ye ziyarete geldiğimde Dardanos’taki şehitliği de ziyaret ettim ve şehitliğin bakımsız olduğunu gördüm şehitlikte bir muhatap yad a yetkili bulamadım. Çanakkale’ de en duyarlı isimlerden biri sizsiniz. Bu duruma bir el atarsanız çok mutlu olurum’ dedi. Ben de hemen hemen her 15 günde bir şehitliğe geliyorum ve burada temizlik yapıyorum. 18 Eylül Dünya Temizlik Günü aslında benim rutin aralıklarla yaptığı temizliğe denk geldi. Ben buraya geliyorum. Evinde buraya çok yakın. Arabamda da temizlik için malzemelerim hazır oluyor. Geliyorum şehitliğe bakıyorum. Temizlenmesi gereken süpürülmesi gereken yerler var ise süpürüp temizliyorum” diye konuştu.
 
“HASAN MEVSUF ŞEHİTLİĞİNİ TEMİZ TUTAMAYAN ÇANAKKALELİLER SÖZÜ BENİ KIRIYOR”
Şehitlikle ilgili bilgi de veren Tonka, “Şehitlikte mezarı bulunan Batarya komutanı Üstteğmen Hasan Hulusi bizim hemşerimiz, Kilitbayırlı. Yani biz Çanakkaleli bir hemşerimizin yattığı şehitliğimizi temizlemekten aciz bir yapıya doğru gitmiş olduk. Bu şehitliğimizde yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme güzelde oldu. Ama burası sahipsiz. Bu şehitliğe Çanakkale Valiliği sahip çıkabilir, Kültür ve Turizm Müdürlüğü sahip çıkabilir, İl Özel İdaresi sahip çıkabilir, buraya Çınarlı Köyü Muhtarlığı sahip çıkabilir. Burası mücavir alan dolayısı ile Çanakkale Belediyesi sahip çıkabilir. Her şeyden önce burada yatan şehit askerlerimiz Çanakkale boğaz savaşında büyük kahramanlıklar göstermiş ve düşmana son mermiyi de atan bu batarya olmuştur. Bu özelliği ile Çanakkale tarihimizdeki en önemli bataryadır. Bu arada burası Çanakkale savaşları ile ilgili bir şehitlik olduğu için Boğaz ve garnizon komutanlığımızda buraya sahip çıkabilir. Ben burada şehitlik yüzeyinde bir temizlik yapıyorum ama şehitlikteki zemin taşları dahil yıkanmaya ihtiyacı var. Hemen bir alt katta mescit ve tuvaletlerin bulunduğu alanında çatısında onarıma ihtiyaç var çünkü bu alanın barındıran çatının kiremitleri kırılmış bakıma ihtiyaç var. Bu şehitliğin restorasyonu daha yeni yapıldı burayı restore eden ya da yapan firma buranın teslimini yaptı mı bunu bilmiyorum. Şehitlikte bir ay yıldız var. Ama bu ay yıldız olmaktan çıkmış kırılmış ya da çalınmış. Sahipsiz ya burası ay yıldız bu şekilde kalmış bir elektrik ışıklı güzel bir ay yıldız yapılmış ama şimdiki durumu kırık dökük bir durumda. Biz Çanakkale’de turizmi geliştirelim diye turizm paydaşları mangalda kül bırakmıyor. Yerel politikacılarımız ne yazık ki Çanakkale’ye gelen Turizm Bakanının buraya getirip durumu göstermiyorlar. Hasan Mevsuf şehitliğini bile temizleyemeyen temiz tutamayan Çanakkaleliler sözü beni kırıyor. Ben burada yaptığım temizlik çalışması ile ilgili de kimseden yardım beklemiyorum” şeklinde anlattı.
 
“BUNLARIN YAPILMASI İÇİNDE ÇANAKKALE’Yİ SEVEN KAMU İDARECİSİ OLMAK LAZIM”
“Ben buradan Çanakkalelilere sesleniyorum.  Bu şehitliğimiz 10-15 günde kirleniyor gelsinler buraları temizlesinler ve bu anları da sosyal medya hesaplarından paylaşsınlar. Böylelikle bu şehitliğin sahibi de ortaya çıkacaktır. Bu süreçten sonra belki burada görevliler olacaktır” diyen Tonka şunları söyledi: “Devletin önemli kademelerine gelmiş insanların ülkesini seven liyakat sahibi insanlar olduğu kanaatindeyim. Ancak bu makamlara gelmiş olan isimlere alt kademede bulunan insanlar bu durumları haber veremiyorlar ki bu yetkililerde buralara el atmıyorlar. Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş çok gayretli ve çalışkan bir valimiz. Valimiz bu şehitliğe il özel idaresinden görevlendirilme yada başka yöntemler ile bir görevli tahsis edilmesini sağlar ve şehitlikte bu görevli ile tertemiz bir hale gelir. Yine şehitliğimize giren yolda sol tarafta bulunan şehitlik yazısının bulunduğu tabela tabela değil. Bu tabelanın yanında öneli bilgilerin bulunduğu bir tabela vardı bir kaza sonrasında bu bilgilerin bulunduğu tabela yıkıldı yerine yenisi de yapılmadı. Bu bölümün arkasında bulunan bir anıt var ancak o anıta gidebilmek içinde o bölgenin düzenlenmesi lazım. Ama bunların yapılması içinde Çanakkale’yi seven kamu idarecisi olmak lazım, Çanakkale’yi seven politikacı olmak lazım. Benim anladığım kadarı ile Çanakkale bu konuda bahtsız. Buralara hizmet bir türlü gelmiyor. Ben burada zaten 15 günde bir yaptığı temizliği yapıyorum ve bu şehitliğimizi Çanakkale dışından gelerek gören vatandaşlarımız Çanakkale’nin şehitliğini temiz bir şekilde geziyor.”
 
Gülçin AKIN