Çanakkale’de yaklaşık bir ay öncesinde başlayan ev kapma yarışı üniversitelerin açılmasına az bir süre kala daha da hızlandı. Tüm Türkiye’nin gündeminde olan konutların azlığı ve yükselen kiralar, Çanakkale’de de çarpıcı bir şekilde görülmeye devam ediyor. Birçok gayrimenkul uzmanları ise bunun sebebini ‘talebin bir anda artmasından’ kaynaklı olduğunu söylüyor.
 
Üniversite öğrencilerin yaklaşık iki senenin ardından, okullarına geri dönmesi hiç tahmin edilemeyen bir sorunu ortaya çıkardı. Pandemi öncesinde başlayan konut kıtlığı, salgın sürecinde daha da kötü boyutlara ulaştı. Bu sebeple artan kiralardan ise en çok etkilenen öğrenci kesimi oldu. Gayrimenkul Danışmanı Hasan Alper Akkoca, hem geçtiğimiz senelerin öğrencilerinin hem de yeni öğrenime başlayan üniversite öğrencilerinin şehre bir anda gelmesiyle birlikte taleplerde aşırı bir artış olduğunu dile getirerek, konut üretiminde azlık sebebiyle fiyatlarda yükselme olduğunu belirtti. Tüm Türkiye’nin bir sorunu olarak ortaya çıkan fahiş fiyatlar hakkında değerlendirmede bulunan Akkoca, “İki senedir pandemi yaşıyoruz. Düğünler yapılamamıştı. Yeni yuva kurmak isteyenler beklemedeydi. Bu yaz birikmiş olan beklenen düğünler gerçekleşti ve herkesin yeni bir ev ihtiyacı oldu. Öğrenciler uzaktan eğitim sebebi ile geçen sene üniversite için şehrimize gelememişlerdi. Bu sene yeni kazananlarla birlikte geçen sene kazanan öğrenciler aynı anda yurt ve konut arayışına başladılar. Bu sene 2 kat öğrenci geldi ve talep aşırı artmış oldu. Türkiye genelinde durum hep aynı sadece Çanakkale özelinde değil. Konut üretiminin azalmış olmasının da etkisi mevcut” dedi.
 
“EVDEN ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN KİŞİLERİN AYRI BİR EVE ÇIKMA İSTEĞİ OLUŞTU”
İkinci bir durum olarak şunu da belirten Akkoca, “Pandemi etkisiyle evden çalışma çoğaldı. Bu durum bazı şirketler tarafından devam ettiriliyor. Ailesi ile birlikte yaşamakta olan ve evden çalışmaya devam eden kişilerin ayrı bir eve çıkma isteği oluştu. Bu kişilerinde piyasada belirli bir oranda talep oluşturduğunu gözlemliyorum. Sebeplerden birisi de kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm için müşahitlerle anlaşan mülk sahipleri evlerini boşaltmak ve kiraya çıkmak durumunda kaldılar. Kiralık evin azalması kira fiyatlarında ciddi bir artışa sebep oldu” şeklinde belirtti.

“BU KADAR HIZLI ARTIŞ YAŞANMASINDAN MEMNUN DEĞİLİM”
Akkoca fiyatlar ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Öğrenciler kayıt için geldiler. Gelmişken yurt ve ev arayışına başladılar. Aşırı talep oluştu. Eve yerleşme veya yurda yerleşme işini Ekim ayına bırakan öğrenci kardeşlerimiz daha zorlu bir süreçle karşılaşacaklar diye düşünüyorum. Emlak Gayrimenkul danışmanı olarak bu kadar hızlı artış yaşanmasından memnun değilim. Bize gelen taleplere cevap veremiyoruz. Kiralık ve satılık daire arayanların bütçesiyle mülk sahiplerinin beklentisi arasında çok ciddi farklar oluştu. Herkesin haklı olduğu konular mevcut. Burada mülk sahiplerini suçlamakta doğru olmaz. Emlak ve gayrimenkul danışmanı olarak bizim görevimiz doğru fiyata mülk sahiplerini yönlendirmek. Talep devam ettiği sürece fiyatlardaki artış devam edecektir. Konut üretimi hızlanır ve talep azalırsa fiyatlar durulma noktasına gelebilir. Fiyatların düşmesi gibi bir beklentim yok. Konut faizlerinde indirim olacağını sanmıyorum. Olursa talep artacaktır haliyle ve fiyatlar yükselme eğilimine girecektir.”
 
Gülçin AKIN