Çanakkale Mimarlar Odası’nın kuruluşunun 25. yıl dönümü sebebiyle etkinlik düzenlendi. 1 Eylül’de Lydia Park’ta gerçekleşen etkinlikte, meslekte köklü geçmişi olanlar ile odaya yeni kayıt olan genç mimarlar bir araya geldi. Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural, koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen etkinlik çerçevesinde, mesleğe yeni başlayan genç mimarlar ile tanışma fırsatını ancak bulabildiklerini ifade etti.
 
Başkan Ural, odanın 25. yıl dönümü dolayısıyla bir konuşma yaptı. 18 Ekim 1954 yılında özel bir kanunla kurulan Mimarlar Odası’nın çalışma prensiplerini ve etik değerlerini anlatarak konuşmasına başlayan Ural, “Mesleğin uygulanması ile ilgili kuralların belirlenmesiyle görevli, kamu ve toplum yararına çalışan, anayasal bir meslek kuruluşudur. Sivil toplum örgütü olarak siyaset üstü çalışmak durumundadır. Kentleşme sorunlarını dikkatli bir biçimde izlemekte ve gereğinde müdahale etmektedir. Aslında Türkiye’deki örgütlenmemiz, Osmanlı döneminde başlamış, o dönemdeki adı Hassa Mimarlar Ocağı (Saraya Bağlı Mimarlar) olan örgütün görevi, devlete ait bütün yeni yapıların tasarımlarını, keşifleri ve inşaatları yürütmek, eski yapıları onarmak olmuştur. İlk genel kurul, İstanbul Güzel sanatlar Akademisi’nde yapılmıştır.  50 yıllık birikiminden sonra 2005 yılında UİA (Uluslararası Mimarlar Birliği) İstanbul Dünya Mimarlık Kongresi, ülkemizde yapılmış ve uluslararası anlamda kurumsal yetkinliğimiz kanıtlanmıştır” ifadelerini kullandı.
 
89 SENESİNDEN BERİ ODA, AKTİF OLARAK FAALİYET GÖSTERİYOR
Çanakkale Mimarlar Odası’nın kuruluşunu anlatan Ural, “Mimarlar Odası, Çanakkale’deki varlığına 80’li yıllarda mesleki denetim görevlisi ve temsilcisi ilk başkanımız Salih Zeki Ak ile başlamış. 1989 yılının son aylarında kurucular kurulluğunu üstlenen 6 mimarın çalışmalarıyla, 9 Kasım 1989 Bursa Şube Yönetim Kurulu kararı ile atanan 3 üye ile varlığını elde etmiştir. Aralık 1989 - Aralık 1991 tarihlerinde Mimarlar Odası Çanakkale Temsilciliği olarak başlayan çalışmalar, 1992-1994 / 1994-12 Nisan 1996 kadar sürdürdüğü varlığını, şube üye dağılımı 48 merkez, 10 Gelibolu, 7 Biga, 3 Çan, 3 Küçükkuyu şeklinde olmak üzere toplam 71 üye ile sürdürmüştür. Bunun 40’ı BTB (işletmeden işletmeye), 8’i kamu, 2’si özel ücretli, 21’si diğer üyeyle birlikte 6 -7 Temmuz 1996 tarihlerinde gerçekleşen genel kurulumuzdan itibaren Mimarlar Odasının 18. şubesi olarak bugüne kadar devam ettirmiştir. 2 temsilciliğimiz, 2 mesleki denetim görevlimizle bu örgütlülüğümüz devam etmiştir. Maalesef, mesleki denetim gerekliliğinin devam ettirilemediğinden dolayı 31 Mayıs 2013’te Gelibolu, 30 Eylül 2013’te ise Biga kapanmak durumunda kalmıştır. İlk şube Ankara olmak üzere, şu andan itibaren en yeni şube Urfa ile 27 şubemiz vardır. Mart 1997’de Çanakkale’de TMMOB’ye bağlı 9 oda (Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisler Odası, Orman Mühendisleri Odası) ile il koordinasyon kurulu kurduk” dedi.
 
“BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR”
Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nin geçmişe dönük faaliyetlerinden de bahseden Ural, “1996 yılında kurulan ihtisadi işletme, yardımlaşma sandığı, yayın evi, eğitim-burs faaliyetlerinde bulunan Mimarlık Vakfı’nın da kurucu üyesidir. Bugün burada sizlerle birlikte olmak istememizin sebebi de bu ihtiyaçtan, birlikten kuvvet doğar misali örgütlü olmanın getirdiği güçten yararlanmak, ait olmak, mesleği hakkıyla yapmaktan doğmaktadır. Az önce bahsettiğimiz gibi, kentleşme sorunlarına dikkat çekmek ve müdahil olmak görevimizden dolayı Çanakkale’de 1/100000’lik Balıkesir-Çanakkale çevre düzeni planından hareketle gerçekleştirilen eko-turizm adı altında yapılaşmayı teşvik eden imar planları ile ilgili dava açtık. 5 Ağustos 2021’de lehimize sonuçlanan dava da yürütmeyi durdurma kararıyla imar planları durduruldu” şeklinde konuştu.
 
Ural’ın Çanakkale Mimarlar Odası‘nın 25. Kuruluş yıldönümü nedeni ile düzenlenen etkinlikte yaptığı açılış konuşmasının ardından genç mimarlara, rozetler; mesleklerinde 25-30-35-40-45 yılını doldurmuş mimarlara özel el yapımı plaketler takdim edildi. Tören, TMMOB Mimarlar odasının amblemi olan dik çizilmiş bir megaron plan şeklindeki pastanın kesilmesi ile sona erdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU