'Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turu' adını verdiği bisiklet turu kapsamında Adana'dan Çanakkale'ye kilometrelerce yol kat eden gazeteci Kemal Yücel, bu tur ile lösemi hastası çocuklara umut olmak istediğini belirtti. Kök hücre ve organ bağışı için pedal çevirdiğini, bu konuda herkesi duyarı olmaya davet ettiğini söyleyen Yücel, yolculuk hikayesini de merak edenler için anlattı.
 
Adana'da 6 yaşındaki oğlu Ali Utku Yücel'i beyin tümörü nedeniyle kaybeden gazeteci Kemal Yücel, kök hücre ve organ bağışına dikkati çekmek için Adana’dan Çanakkale’ye bisiklet ile geldi. 'Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turu' ismini verdiği etkinliğinde amacının lösemili çocuklar için kök hücre bağışına dikkate çekmek olduğunu söyledi.
 
Adanalı 43 yaşındaki gazeteci Yücel, 2013 yılında kaybettiği evladının anısına kurmuş olduğum Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneğinin başkanlığını yaptığını söyleyerek, “Yaşamış olduğum evlat acısını başka çocuklara umuda dönüştürmek amacı ile kurmuş olduğum Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği ile başta lösemi hastası çocuklar ve organ nakli bekleyen hastalar olmak için kök hücre ve organ bağışı kampanyaları olmak üzere çocuklara yönelik çeşitli sosyal sorumluluk çalışmaları yapıyorum. Hastaneler de nakil bekleyen hastaların hayata tutunma mücadelesini kaybeden çocukların artması üzerine daha fazla insana ulaşmak, kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumsal bilinci arttırmak amacı ile yeni çalışmalar yapmam gerektiğini düşünüyordum. Adana Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği tarafından yapılan bir etkinliğe katıldığım sırada lösemi hastası çocukların peş peşe ölüm haberleri aldım. Bir günde 4 çocuk vefat etmişti. Bu çocuklar için uygun donör bulunsaydı ve ilik nakli olsaydı hayatta kalacaklardı. Ama maalesef olmadı. Uygun donör bulunamayınca vefat ettiler. Lösemi hastası çocuklarımızın ölüm haberleri çok derinden etkiledi ve o sırada gözüm bisiklet grubundaki arkadaşların bisikletine ilişti. İşte o sırada bir an da karar verdim. Bisiklet turu yaparak insanlar ile tek tek temas kurarak lösemi hastası çocuklara dikkat çekecek, kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumsal bilincin artmasını sağlayacaktım. İlk olarak Adana’dan İstanbul'a uzanan 2100 kilometrelik Her Pedal Bir Umut Olsun adını verdiğim bisiklet turu rotasını hazırladım 2017 Eylül ayında. Daha sonra 2019 yılında ise kalp şeklinde bir rota planlayarak Türkiye turuna çıktım. Bisiklet turları ile şehir şehir pedal çevirerek düzenlemiş olduğum kök hücre ve organ bağışı kampanyalarında verilen kan örnekleri sayesinde uyumlu donörler bulduk. Rota üzerinde ki şehirler de hastane ziyaretleri de yaparak lösemi hastası çocuklara çeşitli hediyeler verdim. Bisiklet turları ve düzenlenen kampanyalar nakil bekleyen hastalara umut oldu. Bu sebeple yeni bisiklet turu daha yapmam gerektiğini düşünerek bu kez Adana’dan Çanakkale'ye uzanan 3800 kilometrelik yeni bir rota hazırladım.  Bu bisiklet turuna da Adana’dan Çanakkale'ye Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turu' adını verdim” dedi.
 
“ADANA TOPRAĞINI VE BAYRAĞIMIZI DA GETİRDİM”
Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turu’nu anlatan Yücel, “Çanakkale Savaşında kahramanlık destanı yazan Adanalı Şehitleri de unutmayarak, burada ki Adana Bayırı Şehitliğine Adana toprağı ve şanlı bayrağımızı götürerek çok özel bir anlam eklemek istedim. Türk askeri Çanakkale'de dünya ecdadına diz çöktürürken tarihler 1915'i gösteriyordu. Çanakkale Savaşında yoğun çarpışmalarda düşman güçlerine kök söktüren Adanalılar birbirlerini tanımak ve en az zayiatı verebilmek için kollarına ve siperlerine mavi bir bant takmışlardı. Adanalılar geceleri düşman siperlerine ani saldırılar düzenliyor ve geri çekiliyorlardı. Bu savaş taktiği neticesinde olası yaralı ve ölülerini kollarındaki bantlardan tanıyor ve kendi siperlerine götürüyorlardı. Çok büyük zayiatlar veren, geceleri birileri ile savaşan ancak gündüz olduğunda hiç kimseyi göremeyen İngiliz ve Anzak güçleri büyük bir korkuya kapıldılar ve nihayetinde konu, İngiliz moral subayı olan Hıristiyan din adamına intikal etti. Moral subayı rahip konuyu dinleyince 'Eğer anlattığınız gibi ise bunlar (Adanalılar) Tanrının adamları olmalı' diyerek doğaüstü güçlerle savaştıklarını ifade etti. O gün Çanakkale savaşlarında bir şehre verilebilecek en büyük unvan verilmişti. O günden bu yana 'Tanrının adamları' sözü günümüze ‘Adanalıyık Allah'ın adamıyık’ olarak geldi ve halende böyle devam etmekte, Atalarımızın kahramanlık destanı yazdığı topraklara 1 Ağustos günü Adana’dan Çanakkale'ye Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turuna çıktım. Bisiklet turu rotası üzerinde bulunan şehirler de daha önceki bisiklet turlarım da olduğu gibi kök hücre ve organ bağışı kampanyaları da düzenlendi. Şehitlere Saygı Bisiklet Turuna çıkarken, Çanakkale de yer alan Adana Bayırı Şehitliğine beraberim de Adana toprağını ve bayrağımızı da getirdim. Vatanlarını korumak adına yola çıktıkları memleket toprağını şehit düştükleri topraklara götürmekten onur duyacağım” ifadelerini kullandı.
 
“KRİTİK KAZALAR ATLATTIM”
Yücel, rotası ile ilgili olarak geçen süreci anlatarak, “Uzun ve yorucu bir rota hazırlamıştım. Aşmam gereken dağlar, uzun ve dikey rampalar vardı. Ancak her ne olur ise olsun nakil bekleyen lösemi hastası çocukların hayatını kurtarmak, nakil bekleyen hastalara ve ailelerine umut ışığı olmak için tüm zorlukları aşmam gerekiyordu. Yol da bazı sürücülerin araçları ile çok yakınımdan geçerek taciz etmeleri ile karşılaştım ve kez yoldan çıkarak düştüm ve kritik kazalar atlattım. Bu kazalar da ölebilirdim de. Bilinçsiz sürücülerin yola attıkları cam şişelerin kırılması sonucu da birçok kez lastik patladı ve da zaman kaybı ile gecikmelere neden oldu. Zaten yola çıkarken tüm bu olasılıkları ve zorlukları göze almıştım. Nakil bekleyen lösemi hastası çocuklar için her ne zorluk olur ise olsun yoluma devam ettim. Rota üzerinde ki il ve ilçeler de kampanyalar yaptık ve bazı şehirler de önümüzdeki süreçler için de yeni planlamalar hazırladık” dedi.
 
“ÇANAKKALE'DEKİ BİSİKLET GRUPLARI DA ÇOK ÖZEL İLGİ GÖSTERDİ”
Yücel, Çanakkale’de çok güzel karşılandığını söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu: “Çanakkale kahramanlık destanının yazıldığı bir şehir ve nedenle çocukluğumdan bu yana görmek istiyordum. Öyle ya dünya devletleri birleşerek ülkemize büyük bir saldırıya giriştiler. Ancak Çanakkale'yi geçemediler, geçmeyeceklerde. Bu bakımdan bu şehir milli ve manevi anlam da çok değerli olan şehir de beklemediğimin de üzerinde ilgi ile karşılaştım. Şehirde insanlara kök hücre bağışının önemini ve nasıl kök hücre donörü olabileceklerini anlattığımda duyarlılık gösterdiler. Bilgilendirmeler sonunda Kızılay’a giderek kan örneği vererek lösemi hastası çocuklara umut ışığı oldular. Çanakkale'deki bisiklet grupları da çok özel ilgi gösterdi. Düzenlemiş oldukları bisiklet turlarına katıldım ve bisiklet dostlarına, Adana’dan Çanakkale'ye Her Pedal Bir Umut Olsun Şehitlere Saygı Bisiklet Turu hakkında, kök hücre ve organ bağışı konusunda söyleşiler yaptık. Çanakkale Valisi sayın İlhami Aktaş'ı da ziyaret ederek hem tur hakkında hem de kök hücre ve organ bağışı konusunda bilgi verdim. Sayın valimizin ilgi ve alakası çok güzeldi. Vali bey ile yaptığımız görüşme de önümüzdeki günler için kan ve kök hücre bağışı kampanyası planlaması yaptık. Çanakkale Valisi sayın İlhami Aktaş'a nakil bekleyen lösemi hastası çocuklara kayıtsız kalmayıp, hayata tutunmaları için göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum.”
 
Sevi Gözay UĞURLU