Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Çanakkale’ye ilk gelişinin 93. Yıldönümü Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen törende kutlandı.

Çanakkale Turizm ve Tanıtıma Derneği tarafından düzenlenen törende meydandaki Atatürk anıtına çelenk sunulması ardından saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu. 
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Turizm ve Tanıtıma Derneği Başkanı İsmet Balkan “1 Eylül 1928, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Çanakkale’ye ilk gelişinin 93. Yıldönümünü kutluyoruz.  Bizler için, Türkiye Cumhuriyeti için çok anlamlı bir gün. Tanıtım Derneği olarak geçen sene de kutladık, bu sene de kutluyoruz.  Çanakkale’miz için çok önemli olan bu günü de yarınlara taşımak istiyoruz. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak birçok inkılabını da burada gerçekleştirmiştir.  İnkılapları burada planladığı gibi harp inkılabını da buradan başlatmıştır.  Aynı zamanda milli şuuru Türk Milletin Çanakkale Ruhunu da aşılamak üzere beraberinde geldiği heyetle beraber Gelibolu Yarımadasını gezmiş buradan İzmir’e hareket etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk Gelibolu Yarımadasını gezdikten sonra Seyit Onbaşı’yı öne çıkartmak ister. Çünkü Seyit Onbaşı, Çanakkale ruhunu yarınlara taşınması için çük büyük bir kahramanlık örneği göstermiş ve yeni nesiller için örnek teşkil etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk heyeti ile birlikte İzmir’e giderken Havran’a uğrar ve Havran Kaymakamına Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşının bulunması söylenir.  Kaymakam Seyit Onbaşıyı uzun bir süre aradıktan sonra ormanda odun kömürü yaparken bulunur ve Kaymakamın karşısına çıkarıldığında üstü başı paşanın karşısına çıkaracak gibi değildi. Havran Kaymakamı Seyit Onbaşıya kendi elbiselerini giydirir ve o şekilde Mustafa Kemal’in karşısına çıkarılır. Mustafa Kemal ‘Gel anlat seyit nasıl kaldırdın o mermiyi’ dediğinde Seyit Onbaşı mahcup bir şekilde otururken  o emanet pantolon yırtılır Seyit daha da mahcup olur. Mustafa Kemal de ‘Beyler Seyit’in ölçülerini alın da benden bir elbise diktirin’ der. Seyit Onbaşı da ‘Paşam sağ olun ama Kaymakam beyin ölçülerini alın’ der. Mustafa Kemal orada çok önemli bir mesaj verir; ‘Beyler, belli ki siz Seyit kahramanımızla ilgilenmemişsiniz onun kılık kıyafeti ile ilgilenmişsiniz. Ama biliniz ki siz Seyit gibi kahramanlarımızı yarınlara taşımadığınız sürece bu kurduğumuz Türkiye Cumhuriyetinin ömrü de bu pantolon kadar kısa olacaktır’ diyerek çok anlamlı bir mesaj vermiştir.  Biz de bu Cumhuriyeti yarına taşımakla mükellef olan insanlarız” dedi.

Turizm ve Tanıtım Derneği Kurucu Başkanı Ahmet Kaşıkçı’nın şiir okunmasının ardından tören sona erdi.

Gülçin AKIN