Türk tarihinin önemli zaferlerinin bir arada olduğu hafta olması sebebiyle Ayvacık İlçe Müftüsü Kazım Ünsal, bu konuda duygu ve düşüncelerini Çanakkale İl Müftülüğünün resmi sayfasında paylaştı. Şehit ve gazilerin önemine vurgu yapan Müftü Ünsal, ayrıca bu zaferlerin unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiği konusunun altını çizdi.
 
Malazgirt Zaferi, Miryokefalon Zaferi ve 30 Ağustos Zaferinin bulunduğu hafta olması dolayısıyla Çanakkale İl Müftülüğü tarafından başlatılan bilgilendirme projesi kapsamında Ayvacık İlçe Müftüsü Kazım Ünsal, vatandaşlarla konunun önemini anlattı.
 
“VATANI VATAN YAPAN ESAS İTİBARİYLE ŞEHİTLERDİR”
Ayvacık İlçe Müftüsü Kazım Ünsal, öncelikle zafer kavramına değinerek, “Zafer denilince üç kavramı ele almamız gerekiyor; vatan, gazilik ve şehitlik. Vatan insanın sadece üzerinde yaşadığı toprak parçasından ibaret değildir. Vatanı vatan kılan insanın yaşadığı din, konuştuğu dil, yaşadığı adetler, gelenekler ve göreneklerdir. Peygamberimiz, Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde Hakk’a dua etmiştir, ‘Yarabbi, Medine’yi de beni sevdir’ şeklinde. Vatan sevgisi esas itibariyle fıtridir. İnsanın doğduğu, büyüdüğü yer vatandır. Akrabaların olduğu, geliştiği yer vatandır. Vatanı vatan yapan esas itibariyle şehitlerdir, yaşatan şehitlerdir. Vatan, havasıyla, suyuyla, toprağıyla benimsenir. Esas vatan kılan gelenekleridir, görenekleridir” diye konuştu.
 
“ŞEHİTLERİMİZ ÖLÜMSÜZ KİMSELERDİR”
Müftü Ünsal, sonraki kavramlar olan gazilik ve şehitlik içinse, “Peygamberimiz, gazinin muhtaç olmayacak derecede ihtiyaçları ile ilgilenen kimsenin gazi sevabı alacağını ifade etmiştir. Gazilerle ilgilenmemiz gerektiğini bu bağlamda öğretiyi öğrenmiş oluyoruz. Gazi kavramı bizim kültürümüzde yerleşmiştir. Orhan Gazi, Osman Gazi, şehirlerimize Gazi ismini vermişiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kültürümüze bu kavram yerleşmiştir. Şehitlik kavramında ise; bildiğiniz gibi şehitlerimiz ölümsüz kimselerdir. Allah yolunda esas itibariyle ailesi, dini, malı için canını feda eden kimseler şehitlerdir. Peygamber efendimiz ‘Şehit ölüp tekrar dirilmeyi ve şehit olmayı’ çok arzuladıklarını bizler ifadelerinde biliyoruz. Şehitlerimiz bu vatanı bize miras kıldılar” dedi.
 
“TEK VATAN, TEK BAYRAK, BU ORTAK PAYDADA BULUŞMAMIZ İCAP EDİYOR”
“Zaferler Haftası dediğimizde; 1071 yılında vatanımızı kuran Malazgirt Zaferi’ni hatırlamamız icap ediyor” diyen Ünsal, “Daha sonra koruyucu zafer olan Miryokefalon Zaferi. Daha sonra ise vatanımızı kurtaran 30 Ağustos Zaferi. 22 Ağustos’ta başlayan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının devam ettirdiği ve aziz şehitlerimizin kazandığı Kurtuluş Savaşı’nın sonucundaki Ağustos Zaferimizdir. Vatan; tek millet, tek vatan, tek bayrak, bu ortak paydada buluşmamız icap ediyor. Gelecek nesillerimize, bu zaferlerin hatıralarını öğretmemiz gerekiyor. Gelecek nesillerimize aktarmamız gerekiyor ki vatan bilinci onlarda oluşsun” şeklinde belirtti.
 
“BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİNİ ÖĞRETİR ZAFERLER”
Zaferlerden öğreneceklerimiz olduğunu söyleyen İlçe Müftüsü Kazım Ünsal, “Birlik ve beraberliğin önemini öğretir zaferler. Vatanımızın kıymetini öğretir, dostumuz düşmanımız kim diye öğretir. Esas itibariyle zaferlerin sahipleri gazilerimiz ve şehitlerimizdir. Bu yüzden gazilerimiz ve şehitlerimize layık olmalı ve onlara layık evlatlar yetiştirmenin gayreti içerisinde olmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle başta 30 Ağustos Zaferini bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, kanları ile bu mukaddes toprakları bizlere vatan kılan aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Kahraman gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Cenab-ı Hakk bizleri bütün iç ve dış düşmanların şerrinden muhafaza eylesin, vatanımızı, milletimizi felaketlerden korusun. Sağlık içerisinde nice Zafer Bayramları kutlamayı nasip eylesin” diyerek temennilerde bulundu.
 
Gülçin AKIN