Geçtiğimiz aylarda müsilaj problemi yaşayan balıkçılar 1 Eylül itibari ile av yasağının bitmesini umutla karşıladı. Su Ürünleri Av Sezonu açılış töreni Biga Kemer Köyü Balıkçı Barınağı’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Uzun zamandır yaptıkları hazırlıkları tamamlayan balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı. Bugün itibariyle başlayan avlanma sezonu 15 Nisan 2022 tarihinde sona erecek. 
 
Törene; Kaymakam Mustafa Can, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Biga İlçe Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, kooperatif ve birlik başkanlarının yanı sıra birçok balıkçı da katıldı. Törenin açılış konuşmasını Kemer Köyü Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Çiftçi, “İnşallah iyi bir sezon geçireceğiz. Müsilajdan sonra tabiatın vermiş olduğu hastalık bizleri biraz karamsar etti. Ancak bugün, görüyorum ki Marmara Denizi’nde müsilaj temizlenmiş durumda. Araştırmaları yapılıyor. İnşallah bu sezon çok güzel olacak” dedi.
 
“İNŞALLAH BOL BALIĞA ULAŞIRIZ”
Çanakkale ve Tekirdağ illeri Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı Naci Karabiber ise,b“Çanakkale’nin tek endüstriyel balıkçı köyü burası. Bizde buradan yola çıkarak, Tekirdağ ve Çanakkale illeri birleştik, avcı üst birliği kurduk. Sağ olsun arkadaşlar da beni bu göreve layık gördüler. Pandemi dönemi yaşandı ve mücadele verdik. Bir de bunun üzerine müsilaj oldu ve bu bizi daha çok zora soktu. Bu da bitti. Ben balıkçı olarak yaz boyunca balığa ulaşamadım ama av yasağı kalkmasının ardından inşallah bol balığa ulaşırız” şeklinde konuştu.
 
“6 BİN FİİLİ BALIKÇIMIZ VAR”
İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Çanakkale’miz bitkisel, hayvansal üretim ve su ürünleri potansiyeli çok yüksek olan bir illerden bir tanesi. Çanakkale’miz Türkiye’de en fazla kıyı şeridine sahip ikinci il. Adalarımız, Marmara kıyımız, Ege kıyımız var ve topladığımız zaman 6 71 kilometrelik kıyı şeridine sahibiz. Balıkçılığımız da bir o kadar önemli. İlimizde toplamda 12 bin 400 kişi balıkçılık için vize yaptırmış. Ancak bu sayının hepsi balıkçılık yapmıyor. 6 bin fiili balıkçımız var. Yine ilimizde 23 adet su ürünleri yetiştiriciliği yapan tesisimiz var. Aynı zamanda 24 adet, balıkçı barınağımız ve barınma yerimiz var. Balıkçı barınaklarımız ile ilgili ciddi bir çalışma yapıyoruz” diyerek yeni sezonun hayırlı olmasını diledi.
 
“BİR ŞEHİRDEN, BİR İNSAN NE İSTİYORSA HEPSİNE SAHİP BİR İLÇEDE YAŞIYORUZ”
Biga İlçe Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bigalı olmanın baktığımız zaman tarım ilçemizde aktif şekilde yapılmakta, sanayi bölgemizin lokomotifi, hayvancılık dediğimiz zaman Biga’mızın et, süt ürünleri dış pazarlarda tercih edilen ürünler. Tarih dediğimizde hemen dibimizde Parion kazıları. Karabiga’da Granikos savaş alanımız. Yani kısacası bir şehirden, bir insan ne istiyorsa hepsine sahip bir ilçede yaşıyoruz. Av sezonu açılışı için bir aradayız. Balıkçılık yapan tüm hemşehrilerimize hayırlı olsun. Bu süreçte çalışan kaptanımızdan tüm arkadaşlarımıza kazasız bir sezon geçirmelerini diliyorum” diye belirtti.
 
Konuşmaların ardından, Biga İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, açılış duasını yaptı. Ardından dualar ile kurdele kesimi gerçekleşerek, temsili olarak av sezonunun açılışı gerçekleştirildi.
 
Sevi Gözay UĞURLU