30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kutlama programları kapsamında resmi törenin ardından CHP, İYİ Parti, diğer partiler ve sivil toplum kuruluşları alternatif bir tören düzenledi.
 
Cumhuriyet Meydanı’ndaki resmi törenin ardından gerçekleşen alternatif törene CHP Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, DEVA, Gelecek, Sadet ve Demokrat Partisi İl Başkanları ve il yöneticileri katıldı. Birçok partili ve vatandaşın da katıldığı törende çelenk koyma töreninin ardından konuşmalar gerçekleştirildi.
 
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, yaptığı konuşmada, “99 yıl önce bugün milletimiz, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları öncülüğünde tarihte eşi benzeri görülmeyen bir mücadele sonucu başarıya ulaşarak büyük bir destan yazmış, emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı, bağımsızlığını özgürlüğünü kazanmıştır. 30 Ağustos yalnız bizim değil tüm insanlığın, bayramlarından biridir. Çünkü 30 Ağustos'ta milletimiz, sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı galip gelmenin yollarını ellerinde silahla savaşarak verdiği kıtlıklara ve olumsuz koşullara rağmen sömürgeciliğin yıkılmaya mahkum olduğunu ve yenilebileceğini kanıtlayarak tarihteki yerini almayı başarmıştır. Onun için bu bayram sadece milletimizin bayramı değil, tüm insanlığın sömürgeciliğe karşı bayramı olarak tarihe geçmiştir. Milletimizin uzun yıllardan berri hanlar hakanlar sultanlar halifeler elinde onların yönetimi ve baskılar altında ne kadar ezildiğini onların hırslarını sağlamak için ne kadar büyük felaketlere ve zararlara uğradığını düşünürsek, egemenliğimizin önemini çok daha iyi anlamış oluruz. Bu büyük zaferin ertesin gününe kadar İstanbul’da halife ve sultan adı altında bir şahıs ve onun işgal ettiği halife ve saltanat makam milletimizin bu zaferi sonunda sona erdirilmiştir. Milletimizin bağımsızlık, özgürlük ve vatan sevgisi önünde hiçbir gücün durmayacağını, tüm dünyaya kanıtlanmıştır” ifadelerini kullandı.
 
“MÜCADELEMİZE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ”
“Bu büyük zafer gününde Cumhuriyetimizi ve çağdaş yaşanın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk çizdiği yol ile karanlıkları aşmamızda bugün bile yol göstermektedir. Tarihimiz parlak zaferler ile doludur” diyen Ural, “Ancak milletimizim kazandığı bu zafer, dünya tarihine yeni bir yön veren etkili bir meydan savaşı olarak tarihte yerini bulmuştur. Milletimizin zafer bayramının yıldönümünde cumhuriyetimize yapılan tüm saldırılara karşı nu dirençle ve azimle korumaya devam edeceğimizi bozulan dengeleri yeniden inşa edeceğimizi yeniden buradan herkese ilan ediyorum. Bu nedenler şehitlerimizin kanları ile kurulan bu aydınlık cumhuriyeti ne tek adam rejime ne otoriter yöntemlere ne de halk düşmanlarına teslim etmemek için mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. 30 Ağustos zaferimizin 99 yıl dönümünde ülkemizin içine sokulduğu durum bize bir kez daha laikliğin ve demokrasinin ne kadar önem taşıdığını göstermektedir. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Sözlerime son verirken Çanakkale Cumhuriyet Partisi İl Başkanlığı adına başta Ulusal kurtuluş mücadelemizin lideri ve Türkiye Cumhuriyetinin lideri Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitleri saygı sevgi ve minnet ile anıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
“MİLLETİMİZİN DEĞERLERİNİN HATIRLANDIĞI EN ÖNEMLİ GÜNDÜR”
Ardından İYİ Parti Genel Kurulu Üyesi ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz da bir konuşma gerçekleştirdi. Uz, “Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. Zafer Bayramlarımızda devletin en tepesi yani cumhurbaşkanından en aşağıdaki bürokratımıza kadar siyasetin yapılmadığı süreçlerdir. Yani Cumhuriyetimizin kazanımları ile milletimizin değerlerinin hatırlandığı en önemli gündür. Dolayısı ile tüm katılımcıların 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.
 
Tören sonrasında Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Yardımseverler  Derneği, Türk Hava Kurumu, Türk Kadınlar Birliği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim İş, Yeni Köy Enstitüleri  Derneği Atatürk büstüne çelenklerini bıraktı.
 
TÖRENDE BAYILAN VATANDAŞ HASTANEYE KALDIRILDI
Düzenlenen törende saygı duruşu sırasında CHP Kadın kollarına üye bir vatandaşın bayılması ise kısa süreli bir panik yaşattı. Çevredekilerin ilk müdahalesi sonrasında, tören alanına gelen sağlık ekipleri vatandaşı hastaneye kaldırdı.
 
Sevi Gözay UĞURLU