Yaz sezonu sona ererken koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörünü Çanakkale özelinde değerlendiren Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu, geçtiğimiz seneye göre sektörün biraz daha toparlandığını söyledi. “Düne göre daha iyiyiz” açıklamasını yapan Müşterioğlu, bu yaz sezonunda turizmcilerin morallerinin biraz daha düzeldiğini söyledi. Ayrıca, geçtiğimiz senelerde tatil planlarını erteleyen yerli turistlerin Çanakkale gibi tatil bölgelerine taleplerinin devam ettiğini söyleyerek bu sezonun Eylül ayına uzayabileceğini belirtti.
 
Temmuz ayı başında koronavirüs tedbirlerinin kalkması sonrasında bir buçuk senedir evlerde kalan vatandaşlar 2021 yaz sezonunu tatil yaparak geçiriyor. Ülke genelinde aşılanma hızla devam ederken, aşı uygulamasında ikinci sırada olan ve mavi renge bürünen Çanakkale’de birçok yerli turisti ağırlıyor.
 
Çanakkale’nin bu seneki turizm hareketliliğini değerlendiren Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu, pandemi günlerinin getirdiği ertelenen tatillerden dolayı bu sezonun uzayacağını öngördüklerini söyledi.
 
Müşterioğlu yaptığı açıklamada, “Ağustos ayının son günlerine geldiğimiz bugünlerde Eylül ayına talepler gelmeye devam ediyor. Ancak her ne kadar talep yönünde ivme olsa da pandemi öncesindeki verilerin altında geçen yıla göre daha güçlü bir talep hissetmekteyiz. Pandeminin getirdiği bireysel tatile çıkma eğilimleri gücünü korurken aşılanmanın getirdiği güven ortamı ile tekrar tur otobüsleriyle tatile çıkanların oranlarında artışlar gözlemlemeye başladık. Yürütülen aşı kampanyası sonucu özellikle tatil için tercih edilen şehirlerdeki nüfusun büyük bölümünün aşılanmasıyla çok yüksek vaka sayıları eskisi gibi görünmüyor” dedi.
 
“BU ÜLKELERE GİDECEK TURİSTLERİN BİR BÖLÜMÜNÜ ÜLKEMİZE ÇEKTİK”
 “İç talepte Temmuz ve Ağustos’ta fiyatlar nedeniyle gelemeyen, belli bir yaş üstündeki kesimlerin fiyatların daha uygun olduğu Eylül-Ekim gibi tatile geleceğini düşünüyoruz” diyen Müşterioğlu, “Her zaman salgın riskiyle karşı karşıya olduğumuzu göz ardı etmeden ilerlemeye çalışıyoruz. Dünden daha iyi konumdayız. Her ne kadar iç talepte umutlu olsak da yurtdışından halen güçlü talep yok. 2021 yılı da 2020 yılı gibi dışardan gelen ziyaretçi sayılarında beklentimizin altında kalmaya devam ediyor. Son zamanlarda dünyanın çeşitli ülkelerinde vaka sayılarının tekrar yükselişe geçmesi bu pandemi sürecinin birkaç yıl daha hayatımızın bir parçası olacağını öngörebiliriz. Normalleşme sürecine diğer turizm ülkelerinden biraz geç başladığımız için ilk dalgada yurtdışından gelebilecek turistlerin önemli bir bölümü Mısır, Tunus, Fas gibi ülkeleri tercih ederken Avrupa Birliği ülkeleri ise Avrupa içinde Portekiz ve Yunanistan’ı daha öne çıkartarak tavsiyelerde bulundular. Bizim normalleşme sürecine geçmemizle beraber bu ülkelere gidecek turistlerin bir bölümünü ülkemize çektik. İlk tatillerini diğer ülkelerde değerlendirenlerinse ikinci tatillerini ülkemizde değerlendirebileceklerini öngörüyoruz. Gelen rezervasyonlara bakılınca birçok turistin bu yıl içinde bir kere farklı ülkede tatil yaptığı görülüyor. Muhtemelen gittikleri yerlerde yeterli düzeyde memnun olmadılar. Çünkü daha önce Türkiye'yi görmüş turistler Türk misafirperverliğini, yemeklerini ve hizmet kalitesini başka bir yerde bulamazlar. Elimizdeki en büyük bir diğer güç ise güler yüzümüz” diye belirtti.

“SON BİRKAÇ GÜN KALAYA KADAR GERÇEKLEŞMEYE DEVAM EDİYOR”
Cihan Müşterioğlu, açıklamasının devamında, “Diğer ülkelerde artan vaka sayıları bazı yabancı tur operatörlerince Eylül ayı itibariyle Avrupa ülkelerinin Eylül ayında tekrar kapanma kararları alabileceklerini dile getirilmekte bu durumun olması durumunda yurtdışından ülkemize gelebilecek turistlerin sayısında düşüşler yaşanabileceğini öngörmemiz gerekir. Rezervasyon talepleri hala son dakika olarak ifade ettiğimiz son birkaç gün kalaya kadar gerçekleşmeye devam ediyor. Bu da turizmcilerin organizasyonlarını planlarken önlerini görmede önemli bir engel olarak karşısına çıkıyor” şeklinde konuştu.
 
“ÖNÜMÜZDE UZUN BİR KIŞ SEZONU VAR”
“Biraz morallerin düzeldiği bir yaz sezonunu geride bırakmaya başlıyoruz, önümüzde uzun bir kış sezonu var” diyen Müşterioğlu, şunları söyledi: “Aşılanma hızının, kampanyalarının ve aşının pozitif etkileri ile kış sezonunda da turizm hareketliliğinin devam etmesi yeni kapanmaların gelmemesine bağlı. Tekrar kapanmalarında başlayabileceğini öngörerek,  pandemi öncesindeki günlerdeki gibi büyük bir umutla yarınlara bakmaya çalışıyoruz. Yarınının bugünden güzel olması dilekleriyle herkese sağlıklı bir yarın dileriz.”
 
Sevi GÖZAY UĞURLU